Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-SM - Dag 7: Fullspäckad vecka nådde sitt crescendo

Susanna Thurin / Kristina Thurin och Peter Lundgren / Jakob Wijk Tegenrot. Där har ni 2017 års svenska mästare i beachvolley.

SM-veckan i Falkenberg är över. Sju dagar har passerat sedan beachvolley-Sverige invaderade Skrea Strand. Strax under 1000 matcher i 23 olika klasser har avverkats under veckan. Och det mest actionfyllda sparades till sist.

Under finaldagen nådde Senior-SM sitt crescendo. Spelarna bjöd verkligen upp till dans. Och de som dansade allra bäst var två tvillingar och en Skåneduo.

Thurin-twins säkrade första guldet

Systrarna Kristina och Susanna Thurin kan för första gången titulera sig svenska mästare i beachvolley. På ett soligt men utmanande blåsigt Skrea Strand i Falkenberg besegrade den Sollentunafostrade duon finalmotståndarna Tadva Yoken (Södertelge VBK) och regerande svenska mästaren Sigrid Simonsson (Göteborg BC).

Siffrorna skrevs till 2-0 (21-15, 21-13).
- Helt fantastiskt! Vi spelar kontrollerat, med stort lugn och med trygghet. Vet inte riktigt vad vi ska säga just nu… Det är så otroligt mycket glädje. Vi har kämpat så hårt för det här, säger Susanna och Kristina Thurin direkt efter finalen.

Duon, som representerar Stockholms- och Södertäljebaserade 08 Beachvolley Club, har fullkomligt stormat genom SM-tävlingen på Skrea Strand. De har bemästrat de tuffaste av väderförhållanden och överglänst större delen av den svenska beachvolleyeliten längs vägen. Under de sammanlagt sju matcherna de spelat sedan turneringen dundrade igång i fredags har de inte förlorat ett enda set.

Kristina och Susanna klev in i SM-veckan som favoriter. I år har de nämligen tagit nästa kliv i utvecklingen och nått en nivå de aldrig tidigare spelat på. Laget har etablerat sig om ett av landets absolut bästa. I mitten av juni när den svenska elittouren Swedish Beach Tour (SBT) besökte Värmdö fick de kliva högst upp på pallen för första gången någonsin. Sedan dess har duon följt upp det med ytterligare två tourtitlar. Faktum är att de vunnit alla SBT-tävlingar de ställt upp i hittills i sommar. Noterbart är också att de inte förlorat ett enda set. Lägg därtill att 24-åringarna noterades för en högst imponerande fjärdeplats under Europatourtävlingen i Siófok

i mitten av juli, så förstår ni snart varför laget ansågs som den hetaste guldkandidaten inför 2017 års upplaga av Beachvolley-SM.
- Mycket handlar om hård träning, men vi har haft väldigt stor hjälp av vår coach Mattias Magnusson också. Han kommer alltid med bra tips och trix och anpassar det till vårt sätt att spela. Han betyder mycket!


Foto: falkenbergsbild.se.

Skånsk guldsuccé i sanden

Peter Lundgren (IFK Helsingborg) och Jakob Wijk Tegenrot (Malmö BC) är svenska mästare i beachvolley på herrsidan. Skåneduon besegrade regerande svenska mästaren tillika dubble olympiern Björn Berg (Iksu Beachvolley) och hans vapendragare Alexander Herrmann i finalen inför fullsatta läktare.

Siffrorna skrevs till 2-0 (21-12, 21-19).
- Känns lite sjukt faktiskt – och fantastiskt bra. Inget vi hade räknat med, om man säger så, men spelet har fungerat jättebra genom turneringen och vi har fått ut väldigt mycket av våra servar. De var en nyckel även i finalen. Vi hanterade vinden bra och spelet flöt på hela vägen. Herrmann pressade oss rejält i slutet med några vassa servar, men vi grejade det, säger duon direkt efter finalen.

Lundgren/Tegenrot är minst sagt värdiga svenska mästare. På vägen fram till guldet slog de nämligen samtliga av de fyra högst rankade lagen. I åttondelen besegrades andraseedade Tobias Helbig och Mårten Norman. I den efterföljande kvartsfinalen gick skåningarna en stentuff sluggerfest mot Martin Appelgren och Simon Bohman, Sveriges högst rankade herrlag. I semifinalen var det fjärdeseedade Viktor Jonsson (08 Beachvolley Club) och Petter Jonsson (KFUM Karlskrona) som föll offer. Och i finalen var det alltså tredjerankade Björn Berg och Alexander Herrmann som fick kapitulera.
- Vi fick värsta tänkbara lottning och har gått väldigt många tuffa matcher. Med tanke på det känns det som att vi är värda det här. Otroligt skönt, fortsätter duon.

Lundgren/Tegenrot spelar till vardags volleyboll i elitserielaget Örkelljunga VK. Tidigare under veckan försvarade Lundgren fjolårets SM-guld i Mixed. Det säkrade han i torsdags tillsammans med 18-åriga Isabelle Haak (Engelholms VS). Två SM-guld i beachvolley inom loppet av en vecka alltså. Imponerande!


Foto: falkenbergsbild.se.

Veteran 45+ avgjordes

Vid sidan av Senior-SM avgjordes också herrarnas och damernas Veteran 45+.

På damsidan drog Ljungbyduon Sylvia Johansson / Anneli Kämäräinen det längsta strået. Finalen mot Pia Sjölund / Rebecca Lewis slutade med 2-0-seger (21-11, 21-18).
- Det känns overkligt, men härligt. Det blåste kraftigt under finalen och vinden tog tag i bollen, så det blev väl lite grisspel. Serven var nyckeln till segern, säger Sylvia och Anneli som därmed säkrade sina första SM-guld.

På herrsidan var det Jens x 2 som spelade hem guldet. Ottosson (Habo WK 87) i lag med Franzon (Beachbrothers BC). 21-9, 21-15 i finalen mot Anders Tegenrot (Malmö BC) och Sven-Pär Olsson (Göteborg BC) "sealed the deal".

Avslutningsvis vill vi uppmärksamma arrangören Falkenbergs Volleybollklubb och dess funktionärer, som stått för fantastiskt jobb veckan igenom. Domare, fotografer och alla andra som på ett eller annat sätt engagerat sig i SM-veckans genomförande förtjänar också massvis med beröm. Vi riktar också ett stort till alla spelare som briljerat på Skrea Strand under dess sju dagar. Ni är Svensk volleyboll!

RESULTAT OCH PRISPALL
Beachvolley-SM Damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Susanna Thurin (08 Beachvolley Club) / Kristina Thurin (08 Beachvolley Club)
Silver: Tadva Yoken (Södertelge VBK) / Sigrid Simonsson (Göteborg BC)
Brons: Isabelle Haak (Engelholms VS) / Fanny Åhman (IKSU Beachvolley), Tora Hansson (IKSU Beachvolley) / Anne-Lie Rininsland (Göteborg BC).

Beachvolley-SM Herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Peter Lundgren (IFK Helsingborg) / Jakob Tegenrot (Malmö BC)
Silver: Björn Berg (Iksu Beachvolley) / Alexander Herrmann
Brons: Viktor Jonsson (08 Beachvolley Club) / Petter Jonsson (KFUM Karlskrona), Jakob Johansson (Göteborg BC) / Markus Palm (Fyrishov BC)

Veteran 45+ Damer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Sylvia Johansson / Anneli Kämäräinen (Ljungby VBK)
Silver: Pia Sjölund (Iksu Beachvolley) / Rebecca Lewis (Växjö VK)
Brons: Kristina Anderback (Falköpings VK) / Sara Hagestam (Hylte/Halmstad VBK)

Veteran 45+ Herrar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guld: Jens Franzon (Beachbrothers BC) / Jens Ottosson (Habo WK 87)
Silver: Anders Tegenrot (Malmö BC) / Sven-Pär Olsson (Göteborg BC)
Brons: Peter Tholse (Nyköpings FK) / David Alm (Göteborg BC)

Fler nyheter

Publicerad: 2017-08-06

Senast uppdaterad: 2017-08-06

Visa fler nyheter

Sponsorer