Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

FIVB World Tour kommer till Göteborg

För första gången någonsin kommer en World Tour-tävling i beachvolley spelas på svensk mark. Platsen blir inomhusarenan Beach Center i Göteborg i mitten av april 2019.

- Jag är stolt över min klubb och mitt förbund som hjälper till att sätta Sverige på beachvolleykartan, säger hemmaspelaren Martin Appelgren.

För några veckor sedan blev det klart att Göteborg Beachvolley Club sommaren 2019 arrangerar U20-EM på Beach Centers utomhusarena. Det blir tidernas första internationella mästerskap i beachvolley på svensk mark.

Nu kommer nästa stora nyhet: Klubben arrangerar en 1-stjärnig World Tour-tävling för elitseniorer (damer och herrar) inne i Beach Center – världens största inomhushall för beachvolley. Datumen är 18-21 april, det vill säga påskveckan.
– Det här är en milstolpe för både GBC och svensk beachvolley. Vi kommer få ett både hektiskt och fantastiskt år, säger GBC:s ordförande Anneli Friborg.

Tävlingen ingår i det kommande OS-kvalet till OS i Tokyo 2020. Det betyder att proffsspelare från alla världsdelar har möjlighet att delta, och att tävlingen ingår i den internationella proffstouren för beachvolley.

– Det känns att det är vind i seglen för svensk beachvolley. Guld på Ungdoms-OS tidigare i år, och i slutet av juni blir det U20-EM på hemmaplan. Att Sverige och Göteborg nu även får ett stopp på världstouren är något som länge varit en dröm för många, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.


Supertalangen och nyblivne olympiamästaren David Åhman, 16, slutade på en fin fjärdeplats tillsammans med GBC:s Alexander Annerstedt när Europatouren kom till Göteborg i april tidigare i år. Foto: Marcus Lundberg.

”Flyttar fram positionerna”

GBC är en van arrangör av stora evenemang. Swedish Beach Tour, den svenska elittouren i beachvolley, kommer till Beach Center i princip årligen. Det samma gäller nordeuropeiska mästerskapen, som avgjordes så sent som för ett par helger sedan. De två senaste åren har föreningen växlat upp ytterligare genom att arrangera Europatourtävlingar.

2019 tar GBC alltså nästa kliv i utvecklingen genom att arrangera både ett U20-EM och en World Tour-turnering. Tävlingens status är enstjärnig på en femstjärnig skala.

– En ”one star” är ett perfekt läge att få öppna säsongen på allvar mot internationellt motstånd, säger Martin Appelgren som är den högst rankade svenske spelaren på världsrankingen.

– GBC visar att de som största förening inom Svenska Volleybollförbundet vill växa ytterligare. De tar ständigt nya steg framåt och flyttar tillsammans med andra fram positionerna för beachvolleyn, säger Martin Kihlström.


GBC-duon Alexander Herrmann och Ludvig Simonsson imponerade under 2018 års upplaga av CEV Satellite Göteborg. Foto: Marcus Lundberg.

Första WT-turneringen i Sverige

Det blir första gången någonsin en World Tour-tävling spelas på svensk mark. Mellan åren 2007-2012 arrangerade Sverige och Finland tillsammans World Tour-tävlingen Paf Open på Åland - en tävling som alltså i faktiska termer spelades på finsk mark.

Svensk beachvolley har ett häftigt 2018 att blicka tillbaka på, med både U18-EM-guld och Ungdoms-OS-guld samt totalt tre pallplatser på världstouren. Det borgar för en minst sagt intressant världstourtävling på hemmaplan i Göteborg i påsk.

– Jag blir inte förvånad om svenska lag går långt i vår första World Tour på hemmaplan. Svenska spelare gillar Beach Center, säger Martin Appelgren.


Tvillingsystrarna Susanna och Kristina Thurin slutade på en historisk tredjeplats vid World Tour-tävlingen i Aydin, Turkiet, i maj tidigare i år. Foto: FIVB

Fakta: FIVB World Tour 1-star Göteborg
Datum: 18-21 april 2019
Spelplats: Beach Center, Göteborg
Lokal arrangör: Göteborg Beachvolley Club
Antal lag: 16 damlag och 16 herrlag i kvalturneringen + 16 damlag och 16 herrlag i huvudturneringen (Main draw).
Prispengar: 5 000 euro
Officiell turneringssajt
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FIVB.com - Beach Volleyball Länk till annan webbplats. (officiellt sajt för världstouren)
FIVB:s Facebook
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FIVB:s Twitter
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FIVB:s Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.LÄS MER
Sverige arrangerar U20-EM i beachvolley i Göteborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fler nyheter

Publicerad: 2018-11-22

Senast uppdaterad: 2018-11-22

Visa fler nyheter

Sponsorer