Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Fyra svenska lag skriver beachvolleyhistoria

Den historiska Europatourtävlingen CEV Satellite Laholm är drygt en vecka bort. Nu har Europeiska Volleybollförbundet gett hela tre svenska beachvolleylag klartecken att kliva direkt in i Main draw (huvudturneringen). Och det kan bli fler.

Den 6-9 juli kommer Europaeliten i beachvolley till Laholm och Mellbystrand för att göra upp om ära och prispengar. Det är CEV Satellite – beachvolleyns Europatour för damer – som besöker Sverige för första gången någonsin. Vid det här laget är åtta av de sammanlagt 16 platserna i Main draw utdelade. Och tre av dem är alltså reserverade för svenska lag.

I slutet på förra veckan meddelade Europeiska Volleybollförbundet (CEV) vilka lag som får ta plats på Sveriges längsta sandstrand. I egenskap av arrangör var Sverige redan på förhand garanterade två direktplatser, men när CEV valde att dela ut ett Wild card stod klart att även ett tredje svenskt lag tar plats i Main draw. Vill det sig riktigt väl kan vi dessutom få se ytterligare ett blågult tandem ta plats i huvudturneringen. Resterande åtta Main draw-platser ska det nämligen kvalas om – och där får ett fjärde svenskt lag möjlighet att mäta krafterna med den europeiska beachvolleyeliten.

De svenska lagen som går in i Main draw är Kristina Thurin/Susanna Thurin , Sigrid Simonsson/Tadva Yoken och Tora Hansson/Sofia Ögren. Kvalar gör Jenny Strålman/Therese Strålman.

Turneringsansvarig för CEV Satellite i Laholm, Karin Lundqvist, gläds över att Sverige belönats med så många platser i turneringen:
– Som före detta landslagsspelare känns det otroligt roligt att ge svenska lag chansen att spela en sådan här stor och prestigefull turnering på hemmaplan inför svenska fans. Turneringen blir en plats där drömmar både skapas och uppfylls, säger Karin Lundqvist.

Saffet Eraybar, ordförande i Svensk volleybolls förbundsstyrelse, är glad över att det Europeiska Volleybolllförbundet (CEV) valt Sverige och Laholm som plats för sin prestigefyllda turnering.
– Det är mycket glädjande för svensk beachvolley att vi kan arrangera så fina tävlingar. Min förhoppning är att vi ska ta hand om våra gäster på bästa möjliga sätt och att turneringen går till historien som en av de bästa som genomförts, säger Saffet Eraybar.

För mer info om CEV Satellite Laholm, besök laholmbeach.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Europeiska Volleybollförbundets turneringssajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Foto: Johnny Vedberg (Thurin), Åke Lager (Simonsson/Yoken), Johannes Nordlander (Hansson/Ögren).

DE SVENSKA LAGEN


Tadva Yoken/Sigrid Simonsson

Ett för året nykomponerat lag som besitter gott om erfarenhet från internationellt spel. Vann 2017 års första deltävling på Swedish Beach Tour i Uppsala den 11 juni. Var nyligen i Monaco och spelade på världstouren. Sigrid Simonsson är regerande svensk mästare.

Kristina Thurin/ Sanna Thurin

De 24-åriga tvillingsystrarna från Sollentuna har länge tillhört den absoluta toppen av den svenska beachvolleyeliten. Laget har representerat Sverige på OS-kval och Student-VM. Den 18 juni vann duon sin första titel på Swedish Beach Tour när de bemästrade värme och vind vid Grisslinge havsbad på Värmdö.

Tora Hansson / Sofia Ögren

Laget var dominant under 2016 års upplaga av Swedish Beach Tour och har hittills två finalplatser av två möjliga i bagaget från årets tour. Laget tilldelades Wild card av CEV. De är stolta ambassadörer för jämställdheten inom idrotten.

Jenny Strålman / Therese Strålman

Sveriges andra tvillingpar i turneringen. Systrarna har spelat flitigt i NEVZA-sammanhang och har därmed gott om internationella poäng, vilket gör att de tar Sveriges plats i kvalet.


Fler nyheter

Publicerad: 2017-06-28

Senast uppdaterad: 2017-06-28

Visa fler nyheter

Sponsorer