Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Kristiansson invald i Hall of Fame

I dag skrivs volleybollhistoria! Anders Kristiansson har som förste svensk blivit invald i International Volleyball Hall of Fame.

- Jag känner mig överraskad och hedrad på samma gång. Det här är inget jag gått runt och funderat på - inget jag förväntat mig. Jag hade inte en susning att det här skulle hända, säger Anders Kristiansson i en första reaktion till volleyboll.se.

Kristiansson skriver alltså in sig i historieböckerna och kommer nu för alltid vara en del av volleybollens absoluta finrum. Han är en av sammanlagt fem som i år får äran att ta plats i den exklusiva skaran av utvalda spelare, ledare och coacher som på olika sätt gjort stora och hedervärda avtryck i och för volleybollsporten.
- Jag känner mig givetvis stolt. Det här är ett erkännande. De som utsett mig är folk av den internationella volleyboll-communityn - folk som är insatta och förstår vilket arbete som ligger bakom. Det gör det hela extra speciellt.

”Rätt man på rätt plats!”

Utmärkelsen är den finaste volleybollvärlden har att erbjuda. Vad som gör det hela ännu större är att det är de sittande medlemmarna som avgör vilka som väljs in.
- Rätt man på rätt plats! Å förbundets vägnar vill jag gratulera Anders till utmärkelsen. Hans kunskap och engagemang har betytt mycket för svensk volleyboll och kommer så fortsätta göra i många år framöver, säger Saffet Eraybar, ordförande i Svenska Volleybollförbundet.

Anders agerade förbundskapten för herrlandslaget under den gyllene eran på 80- och 90-talet och skördade både många och stora framgångar. Den största och kanske mest kända kom på hemmaplan under 1989 års Europamästerskap som slutade med silversuccé efter att Sverige i semifinal slagit ut Sovjetunionen, giganten som på den tiden ansågs smått oslagbar.

Kunskap är makt

Efter framgångarna med herrlandslaget satte Kristiansson kurs mot Europa för att träna några av volleybollvärldens största klubbar. Supercoachen tog med sig sin vinnarmentalitet var han än kom och fortsatte addera både nationella och internationella klubblagstitlar till sitt bälte.

Och så har det fortsatt. Oförtröttligt har Valdersmarsvikssonen brutit ny mark både tekniskt och taktiskt. Så sent som förra året kunde han titulera sig både cup- och ligamästare i Japan efter att ha drillat sitt Toyoda Gosei Trefuerza från botten till toppen i ansedda V.Premier League.

- Jag är envis! Jag ger mig inte! Man kan inte vinna något utan hårt arbete. Folk tror kanske att den träning jag kör är jättehård... Det är den inte, men den är tydlig, bestämd och med klara målsättningar. Den ger svar på vad som ska göras och hur det ska göras. I grund och botten har jag också alltid trott på kunskapen. Jag har alltid hungrat efter mer och försökt ta reda på varför det ena sättet att göra något är bättre än det andra. Sedan gäller det att använda kunskapen på rätt sätt i praktiken och att få spelarna att inkorporera den i sitt spelsätt. Kvalitativ kvantitet är väl lite av min grej på något vis, svarar Kristiansson på frågan om vad som gör honom så framgångsrik.

Du har varit ute på den internationella volleybollscenen i över 30 år. Samtidigt fortsätter du engagera dig på verklig gräsrotsnivå - i detta nu befinner du dig exempelvis på Tylösand för att drilla både nybörjare och erfarna beachspelare. Vad är det som driver dig?
- Vet inte. Nåt sjukligt antagligen. Eller brist på annat kanske. Nej då... Men det är enormt kul att verka bland folk och att göra dem bättre. De blir glada av det - och jag blir glad av det. Att hjälpa en spelare - nybörjare som erfaren - att nå en ny dimension i sitt spel ger mig tillfredställelse. Jag blir uppfylld av det. Det betyder mycket för den inre känslan.

Den 17-18 november hålls en högtidlig ceremoni i Holyoke, Massachusetts (USA). Där och då blir Kristiansson officiellt invald i International Volleyball Hall of Fame.

På Kristianssons meritlista:
• 12 SM-guld med Lidingö SK:s herrar.
• 14 SM-guld med Sollentuna VK:s damer.
• Förbundskapten för svenska herrlandslaget, 1976-1996.
• Fem raka EM- och två raka VM-slutspel åren 1985-1994.
• Olympiskt deltagande 1988 samt silver i Europamästerskapet 1989.
• 15 belgiska liga- och cupmästerskap samt tre Champions League-finaler med Noliko Maaseik.
• Grekisk ligamästare med Iraklis Thessaloniki (2007/08).
• Grekisk liga- och cupmästare med Olympiakos SC (2008/09).
• Japansk liga- och cupmästare med Toyoda Gosei Trefuerza (2015/16).

2017 års Hall of Famers:
• Jizhong Wei (Kina) - Ledare
• Ron Zwerver (Nederländerna) - Volleybollspelare
• Irina Kirillova Parkhomchuk (Ryssland) - Volleybollspelare
• Jose Loiola (Brasilien) - Beachvolleyspelare
• Anders Kristiansson (Sverige) - Coach

Läs mer om International Volleyball Hall of Fame här Länk till annan webbplats.!

Fler nyheter

Publicerad: 2017-07-28

Senast uppdaterad: 2017-11-14

Visa fler nyheter

Sponsorer