Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nystartad beachvolleypodd gör succé

Den 13 april hade Svensk beachvolleyboll - The Podcast premiär. Bakom satsningen står Johan Rininsland, som agerar både producent och programledare. Volleyboll.se har tagit sig ett snack med initiativtagaren!

När föddes idéen om en beachvolleypodd?
- Jag har gått och ruvat på det här några år faktiskt. Har tidigare skrivit lite texter om beachvolley på olika ställen och tänkt att en podd vore ett bra sätt att sprida mina tankar, samtidigt som jag får prata med grymma profiler och förhoppningsvis öka intresset för svensk beachvolley. Jag har varit engagerad i beachvolley i snart 30 år och nog alltid varit intresserad av den mentala biten, och de senaste åren har jag blivit smått fanatisk vad gäller både mental träning, personlig utveckling, träningslära och teknik/taktik inom beachen, och jag har nog letat efter ett forum att få ut alla tankar.

Vem riktar sig podden till?
- Podden är egentligen till för alla som vill veta mer om svensk beachvolley, men jag kommer hålla en tydlig linje mot utveckling mot det bättre, framförallt för spelare, tränare och föräldrar som vill bli bättre i sina roller. Jag har många tankar kring hur man kan göra både själva träningen bättre och effektivare och hur man kan styra saker utanför sanden så att det underlättar för träningen istället för tvärtom. I bakgrunden ligger en tanke om att man behöver må bra för att kunna träna och spela bra. Min dröm är att den som lyssnar lär sig något litet knep som kan göra träningen bättre och som samtidigt har effekt på måendet och glädjen.

Vad är målet med podden, och vad tror du att den kan bidra med?
- Jag har egentligen tre mål med podden, varav två kan uppfyllas ganska direkt, och ett som är mer långsiktigt och som kanske aldrig blir av.
1. Öka gemenskapen i svensk beachvolley genom att erbjuda ett forum där vem som helst kan snacka om beachvolley. Ett ställe där man kan ställa frågor kring träning, både ren beachträning och andra delar som t.ex. mental träning. Även genom att låta folk få lära känna stjärnorna i svensk beach, vare sig det är spelare, tränare, eldsjälar eller andra.
2. Öka kunskapen om beachvolley och träning både genom att be intervjupersonerna berätta hur de gör och tänker och genom att dela mina egna tankar.
3. Det tredje är en tanke om att nån gång i framtiden kunna jobba som coach på ett eller annat sätt. Det är inget jag har bråttom med, men jag tänker att podden är ett bra sätt att se om det finns andra som tänker som jag och som är intresserade av det jag kan.

I de första avsnitten har vi fått träffa svensk beachvolleys kanske största genom tiderna: Björn Berg och Simon Dahl. Kan du avslöja vilka som bjuds in framöver?
- Nu på fredag kommer en intervju med systrarna Thurin. Sedan följer en miniserie i tre delar där jag går igenom de tre största sakerna jag hade ändrat om jag hade kunnat gå tillbaka 25 år och börjat om min egen karriär, fast med kunskapen jag har idag. Det blir på ett sätt mer utelämnande än att göra intervjuer och jag hoppas verkligen att det finns folk som tycker om dessa avsnitt också. I övrigt har jag klart med David Åhman, årets genombrott på killsidan 2017, och Mats Björk, en gammal "beachräv" som numera bland annat håller i utbildningar i mental träning och ledarskap.

Har du någon drömgäst? Och vad skulle ni prata om?
- Jag kommer att hålla intervjuerna inom Sverige ett bra tag och det finns många jag vill prata med: Ulric Svensson, Karin Lundqvist, Simon Bohman, Martin Kihlström, Mattias Magnusson, Camilla Nilsson, Anne-Lie Rininsland, Isabelle Haak, Hannes Brinkborg för att nämna några få. Om podden går bra och jag går utanför Sverige så hade det varit kul med Laura Ludwig, Kerri Walsh, Kerri Pottharst, John Hyden, Alvaro Filho och Anders Mol bland spelarna och Steve Andersson, Martin Engvik och Kirk Pitman bland tränarna. Men undrans om inte drömgästen vore Jürgen Wagner som var headcoach för både Julius Brink/Jonas Reckermann och Laura Ludwig/Kira Walkenhorst när dom vann sina respektive OS-guld. Jag har en stark känsla av att han skulle ha mycket intressanta saker att säga.

Var kan man lyssna på avsnitten?
- Podden finns på iTunes Länk till annan webbplats., på Podbean Länk till annan webbplats. och på Castbox Länk till annan webbplats.. Nästa steg är att försöka få upp den på Spotify också, men då behöver jag fem avsnitt ute först. Kika gärna förbi på poddens Facebooksida Länk till annan webbplats. där du kan önska framtida gäster, ställa frågor kring podden eller gå med i gruppen där vi snackar mer ingående om avsnitten och beach i allmänhet!

Fler nyheter

Publicerad: 2018-04-24

Senast uppdaterad: 2018-04-24

Visa fler nyheter

Sponsorer