Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Rapport från tourfinalen i Umeå

Efter tre intensiva dagar med utslagsomgångar, slutspel och finaler har krutröken slutligen lagt sig i Umeå. Kvar står Yoken/Nilsson och Berg/Annerstedt som tourfinalsegrare 2016!

Swedish Beach Tour 2016 är officiellt över. Sex tourstopp (SM inkluderat) har avverkats sedan resan inleddes i Uppsala för två och en halv månad sedan. Och det bästa sparades till sist.

Iksu och Umeå ställde till med fest under lördagen. Trots ständigt hotande regnskurar var läktarna välfyllda dagen igenom. Lagom till finalerna var det i vanlig ordning packat. Och våra tourstjärnor var inte sena att bjuda upp till dans.

Yoken/Nilssons triumf ett faktum

I damfinalen, som stod mellan systrarna Thurin och Tadva Yoken / Camilla Nilsson, var det de sistnämnda som var starkast. Södertäljeduon triumferade och vann i två raka set (21-12, 21-19) efter mycket behärskat spel, från första till sista boll.
– Så jäkla efterlängtat! Vi ville ha SM-guldet, men fick tourfinalguldet istället. Så himla skönt! Vi har spelat bra hela sommaren, men inte riktigt fått till det under finaldagarna. Nu spelar vi bra hela turneringen. Thurinarna pressade oss, men vi höll ihop det, säger de direkt efter matchen.

Yoken/Nilsson, som i juni var med och kvalade mot OS i Rio, bärgade därmed första toursegern för säsongen. Duon har spelat ihop i över fyra år och tourfinalsegern i Umeå var lagets andra. Den första kom 2014. Laget gick obesegrat genom de tre tävlingsdagarna i Umeå.
– Vi spelade väldigt fokuserat och avslappnat. Allt gick vår väg i dag. Vi hade det där flytet som man bara drömmer om. Vi har letat efter det hela sommaren, men inte nått hela vägen. Nu har vi haft det hela turneringen, säger Camilla Nilsson.

Yoken fortsätter:
– Dessutom gör vi väldigt få misstag. Tidigare under sommaren har vi också spelat bra, men bjudit på för många poäng. I dag tror jag inte att vi missade en enda serve. Det känns helt fantastiskt!

Med över fyra år tillsammans hör Yoken/Nilsson till ett av tourens mest långlivade lag.
– Jag är så stolt över att vi hållit ihop de här säsongerna. Vi har vunnit massor, och nu vinner vi tourfinalen för andra gången. Helt magiskt!

Länk till annan webbplats.

Berg/Annerstedt stängde touren med stil

Gammal är äldst brukar det ju heta. Och så var fallet även i dag. För ett par veckor sedan dundrade Björn Berg hem sitt tredje SM-guld. I dag inkasserade den evigt unge 44-åringen sitt 14:e (!) tourguld. I finalen besegrades tappert kämpande Linus Tholse och Johan Ström i två raka akter (21-18, 21-18).
– Vilken match. Vilken intensitet. Ju längre turneringen går, desto bättre spelar vi. Det är jag mycket nöjd med. När folket sluter upp så här och det är fullsatt… det kan inte bli en mycket bättre avslutning, säger Berg efter matchen.

Men frågan är om Iksufantomen hade gått hela vägen till guldet utan sin unge vapendragare från Göteborg? Alexander Annerstedt har stått för ett makalöst debutår på Swedish Beach Tour. Två toursegrar har han inkasserat tillsammans med Björn. Och den sista av dem kom alltså vid tourfinalen i Umeå.
– Vi spelade riktigt bra. Allt stämde!, konstaterar en samlad Annerstedt efter finalen.

Berg sköljer hyllningar över Alexander:
– Han spelade fantastiskt! Anfallsmässigt var han felfri. Det här kommer bli en riktigt bra beachvolleyspelare. Och han har bara spelat i fyra år. Helt fantastiskt!

Länk till annan webbplats.

SBT 2016 till ända

SBT Umeå är över för den här gången. Detsamma gäller 2016 års upplaga av Swedish Beach Tour.

Vill vi uppmärksamma arrangören Iksu och alla funktionärer som stått för en fantastisk insats veckan igenom. Vi riktar också tack till alla spelare som briljerat på touren de senaste månaderna.

Ett extra stort tack riktas till tourfinalens general, Caroline Eklund, som lämnar över stafettpinnen inför nästa säsong, efter fyra maffiga år på posten. SBT:s produktionsledare, Martin Fredriksson, är en annan som bör lyftas fram i sammanhanget. Martin har hängt med från första till sista tourstopp, och han har gjort det med bravur.

Ni är många, många fler som förtjänar uppmärksamhet och hyllningar för sommarens SBT-cirkus. Spelare, domare, arrangörer, funktionärer, sponsorer, publik, fotografer, tv-producenter, kanslipersonal. STORT tack för ert engagemang. Ingen nämnd, ingen glömd.

Det är ni som är SBT!

Och glöm inte.
LIFE’S A BEACH

Foto: Joel Magnusson, LSM Sport

Fakta – Swedish Beach Tour Umeå
Datum: 18-20 augusti
Spelplats: Skeppsbron, Umeå
Antal lag: Åtta dam, åtta herr

Nyttiga länkar
Swedish Beach Tours officiella Facebook-sida Länk till annan webbplats.
Officiellt Facebook-evenemang
Länk till annan webbplats.
Startfält och seedning Länk till annan webbplats.
Spelschema Länk till annan webbplats.

Kontakt
Caroline Eklund
Projektledare SBT Umeå
070-298 16 69
caen@iksu.se

Martin Fredriksson
Produktionsledare Swedish Beach Tour
072-575 33 17
martin@swedishbeachtour.se

Fler nyheter

Publicerad: 2016-08-20

Senast uppdaterad: 2016-08-23

Visa fler nyheter

Sponsorer