Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Rasmus blir förbundskapten för Sveriges beachvolleyherrar

Förra veckan fick beachvolleydamerna ny förbundskapten. Den här veckan är det herrlandslagets tur. In i rollen kliver Rasmus Jonsson!

- Att få leda ett svenskt beachvolleylandslag är en stor ära. Under årens lopp har det blivit ganska många timmar i sanden, så det känns häftigt att vara här. Periodvis har jag varit involverad i både herr- och juniorlandslagen, men nu blir det på mer permanent basis, vilket känns inspirerande. Vi vill närma oss internationell toppnivå och för att nå dit krävs det att vi tar både ett och två och tre kliv. Jag drivs av utveckling och har alltid varit intresserad av träning, teknik och förmågan att lära ut. Längs vägen har jag samlat på mig nycklar och verktyg som jag nu hoppas kunna använda för att göra spelarna bättre, säger Rasmus till volleyboll.se.

Ismo Peltoarvo, landslagsansvarig förbundschef vid Svenska Volleybollförbundets Riksträningscentrum:
- Vi håller på att utveckla landslagsprogrammet i beachvolley. En viktig komponent i det arbetet är att tillsätta ansvariga och kunniga förbundskaptener med centrala roller nära spelargrupperna. I Rasmus får vi en nytänkande och väldekorerad tränare som visat prov på fantastisk förmåga att utveckla såväl spelare som spelet i sig.

Rasmus Jonsson har en häftig beachvolleykarriär som både spelare och tränare. Som spelare tillhörde han Sverige-eliten och i prisskåpet trängs både SM- och tourfinalmedaljer. Som tränare har "Raz" flera landslagsuppdrag i bagaget. 2010 agerade han coach för dåvarande landslaget Hannes Brinkborg / Stefan Gunnarsson samt coach för utvecklingslandslaget Björn Huitfeldt / Petter Jonsson, och på senare år har han rest flitigt tillsammans ungdomslandslagen. Så sent som för ett år sedan var Karlskronasonen med och sammanförde supertalangerna David Åhman och Jonatan Hellvig, vilka han sedan tränade, coachade och förädlade hela vägen till historiska EM- och Ungdoms-OS-guld.

Sverige hade ett minst sagt framgångsrikt 2018 i sanden. På herrsidan fick vi se supertalangerna David Åhman och Jonatan Hellvig dansa hem guldmedalj efter guldmedalj, medan det på damsidan blev hela tre pallplatser på FIVB World Tour, beachvolleyns världstour.

2019 ser också ut att kunna bli riktigt spännande. I april avgörs för första gången någonsin en världstourtävling på svensk mark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Under påskhelgen, 18-21 april, invaderas Göteborg av både världselit och blågula tandems. Två månader senare skrivs ytterligare ett kapitel svensk beachvolleyhistoria, och det är återigen Göteborg och Beach Center som står arena för skådespelet. 27-30 juni agerar nämligen Göteborg Beachvolley Club och Svenska Volleybollförbundet arrangörer för U20-EM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Herrlandslagets bruttotrupp för beachvolleyåret 2019 släpps de närmaste dagarna.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-01-29

Senast uppdaterad: 2019-03-20

Visa fler nyheter

Sponsorer