Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige avancerar till nästa kvalmoment på vägen mot OS

I helgen spelade de svenska beachdamerna OS-kval, även kallat Continental Cup. Det väntade ett direkt avgörande under söndagen och Thurinarnas 2-1 vinst i kvällens golden match betyder att Sverige avancerar vidare till nästa runda av OS-kvalet.

Nästa år spelas OS i Tokyo och nu har vägen till OS inletts för beachlandslagen. Damerna inledde det svenska kvalet med Continental Cup som inleddes under helgen i Serbien. Under gårdagen blev det totalt tre vinster samt en förlust för förbundskaptenen Petter Jonssons två uttagna lag. Nilsson/Ögren samt Thurin/Thurin inledde nämligen kvalspelet under lördagen med att vinna sina respektive semifinaler mot Albanien. Finalmotståndarna blev hemmanationen Serbien och medan Nilsson/Ögren vann sin batalj så förlorade Thurin/Thurin vilket betydde att det väntade en golden match. Väl där förlorade Nilsson/Ögren vilket innebar att Sverige skulle spela om gruppens andraplats, och avancemang till nästa kvalmoment, under söndagen.

Söndagens motståndare stavades Israel och Nilsson/Ögren var först ut. Setsiffrorna skrevs till 19-21 och 18-21 i matchen som till slut vanns av Israel. Därmed var tvillingarna Thurin tvungna att vinna deras match för att Sverige skulle ha chans på att spela vidare. Med 21-19, 19-21 och till slut 15-10 gjorde de just det och Sverige skulle återigen spela i en golden match.

Denna gång tog förbundskaptenen ut söndagens segersugna syskon Susanna och Kristina Thurin som till slut segrade i den svängiga matchen med setsiffrorna 21-11, 15-21 och 17-15. Förbundskapten Petter Jonsson rapporterar från Serbien;

- Sofia och Camilla förlorade sin match mot Israelerna i två jämna set. Sen så kontrade tvillingarna med att göra en kalasmatch mot det andra laget. Då det gick till Golden Match om att gå vidare så var det verkligen vinna eller försvinna.

- Den här gången valde jag att låta Thurins spela Golden Match. Israel valde då att byta ut blockspelare i förstalaget mot andralagets vilket var lite spännande. Thurins vann första setet, fastnar lite i andra och var tydligt instruerade av coachen att använda mer hårt anfall mot oss. I tredje har vi ledningen upp till 10-10 där Israel gör ett ryck och går fram till 14-12 och två matchbollar. Sanna och Tina behåller lugnet och lyckas att vända och vinna med 17-15, sammanfattade förbundskapten Petter Jonssons söndagens tävlande.

Sverige blev därmed grupptvåa vilket betyder att de går vidare till del två av Continental Cup.

- Underbara scener uppstår och glädjen är total, beskrev Jonsson några timmar efter avancemanget.

OS-kvalet delas nämligen upp i tre faser och efter helgens inledande fas dröjer det till maj 2020 innan det andra delmomentet spelas. Därefter går finalen av Continental Cup av stapeln i juni 2020, tätt inpå de olympiska spelen samma sommar.

- Det som är lite annorlunda här mot alla andra tävlingar är att man får ha coach vid banan, det gör det roligare för coachen, men också lite annan karaktär på matchen, la Jonsson till i sammanfattning av helgens OS-kval som alltså spelas vidare om drygt ett år.

LANDSLAGSPROGRAM DAMER
1-3 mars: Testläger, Falkenberg.
Andra halvan av mars: Utlandsläger, Fuerteventura 
Maj/juni: Träningsläger som förberedelser inför OS-kval
8-9 juni: OS-kval, Novi Sad, Serbien
November: Testläger, Falköping

Foto: CEV.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-06-09

Senast uppdaterad: 2019-06-09

Visa fler nyheter

Sponsorer