Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige spelar vidare i U18-EM

Igår startade årets U18-EM och när gruppspelet är avklarat står det klart att Sverige spelar vidare i ungdomsmästerskapet. Robert Söderberg, ledare på plats, ger oss en dagsfärsk rapport från Baden i Österrike.

Hugo Morency och Theodor Grahn från Habo var uttagna men Theodor blev tvungen att kasta in handduken på grund av sjukdom och Kasper Benjaminsson från IK Ymer blev blixtinkallad i tisdags. Grupp H: Sverige, Spanien, Estland, Moldavien.

Gruppmatch 1 Sverige-Spanien 1-2 (19-21,21-17,9-15)

Igår torsdag gjorde dom sin första match tillsammans och pressade duktiga Spanien till tre set. Efter att snöpligt och efter stor ledning i mitten av första set tappat det med jobbiga 19-21 gjorde man ett väldigt starkt andra set där man stabilt vann med 21-17. I skiljeset drog Spanien ifrån rejält i början. Hugo och Kasper var så nära som 8-10 innan spanjorerna gjorde segerrycket och vann med 15-9.

Gruppmatch 2 Sverige-Moldavien 0-2 (17-21, 19-21)

Moldavien som är en ny bekantskap på beachvolleybollkartan visade sig vara ett bollsäkert lag som Hugo och Kasper inte lyckades knäcka. Tufft servande fick bort de svenska killarna från nät i set nummer ett där Moldavien egentligen ganska ohotat vinner setet. I set två är det svängigt utan att något lag tar kommandot på riktigt. Spelkvaliten från båda lagen är sådär där misstagen är aningen för många. Killarna lyckas inte tillräckligt bra i sitt eget spel och när avgörande kommer är det ett eget misstag som fäller Sverige. Tung förlust där man inte alls kommer ut i den nivå man visade under morgonens match mot Spanien.

Gruppmatch 3 Sverige-Estland 2-0 (21-17, 23-21)

Med kniven på strupen klev killarna in mot Estland på den stekheta bana 4. Österrike har visat sig vara fruktansvärt hett under tävlingen och lagen kämpar för att hålla spelet uppe i värmen. Olika scenarier vad gäller grupplacering kunde uppstå. Det som dock var helt klart på förhand var att killarna var tvungna att vinna för att kunna gå vidare till slutspelet. Första set är tveksamt till att börja med. Tryckande hetta trots den sena starttiden (17:20) ger trötta spelare på båda sidor om nätet. Sverige är dock laget som hörs och syns lite mer och i poängprotokollet drar man ifrån när man börjar få ordning på grundspelet. Servarna börjar pressa tillbaka esterna och i sideouten gör killarna ett strålande jobb och kommer väldigt ofta till bra anfallslägen. Kasper som är servetarget från esternas sida pangar in boll efter boll. Setet klart till Sverige.

Andra set fortsätter på den inslagna vägen. Det är ett lag på banan och det är blågult (även om dom är svartklädda i denna match). Hugo och Kasper stormar fram till 13-8 vid tekniska timeouten. Estland tar sig dock ikapp oroväckande fort och är faktiskt förbi vid 15 spelade poäng. Nervöst i svensklägret som dock tar tag i det hela och byter boll med esterna fram till det ska avgöras. Lagen turas om att ha set/matchboll innan Kasper avgör med ett serveäss mitt i banan djupt ner mellan två bolltittande ester. Jublande svenska spelar klarar pressen. Måstematchen är vunnen.

Men samtidigt spelades den sista gruppmatchen mellan Moldavien och Spanien där de sistnämnda vann klart och tog därmed indirekt Sverige till slutspel. Estland lyckas hålla andraplatsen i gruppen tack vare tre bollars bättre bollskillnad före Sverige. Så trots fler vunna set än Estland är man trea i gruppen. Nu väntar slutspel där tvåorna och treorna lottades mot varandra för att göra upp om en plats i åttondelsfinalen där alla 8 gruppettor redan väntar.

För Sverige föll lotten på starka Lettland. Matchen spelas på lördag kl. 10:40 och vinnaren i matchen ställs mot Slovenien kl. 14:00.

Eurovolley TV Länk till annan webbplats. streamar delar av mästerskapet, främst från centercourt, men tyvärr inte Sveriges matcher under lördagen.

/Robert Söderberg

Fler nyheter

Publicerad: 2019-06-14

Senast uppdaterad: 2019-06-14

Visa fler nyheter

Sponsorer