Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Premiärdagen av U20-EM såg svenska vinster och kämpainsatser

Under torsdagen startade U20-EM från Beach Center i Göteborg och det bjöds på svenska vinster och briljant beachvolley från de soliga banorna i Göteborg.

Solen gassade på rejält på de fyra banor på Beach Center i Göteborg när några av Europas mest talangfulla spelare inledde årets U20-EM. Mästerskapet, som är det första europeiska mästerskapet på svensk mark, inleddes med main draw under torsdagen. Premiärdagen bjöd på riktigt bra spel på de olika banorna och publiken fick jubla över tre svenska vinster då Hellvig/Reffel samt Andersson/Brink segrade under torsdagen.

Först ut att spela bland de sex svenska lagen var Hugo Morency och Theodor Grahn som mötte Nederländerna och De Groot och Immers i grupp D under torsdagsförmiddagen. Det blev dessvärre förlust för den svenska duon som istället fick ladda om till deras andra match för dagen, då England stod för motståndet senare under dagen. Trots jämnare resultat på poängtavlan blev det en ny förlust för Morency/Grahn med 2-0 i set.

Hanna Hellvig och Isabelle Reffel var först ut bland de svenska damerna och även först ut med att bjuda publiken i Beach Center på en vinst. De tog nämligen två raka set mot tjeckiska duon Neuschaeferovs/Brinkova med setsiffrorna 21-13 och 22-20.

- Det kändes stabilt i första set, jag tror att de var lite chockade också. Vi gick på väldigt hårt men sen blev vi lite passiva i andra setet men kom ikapp igen så det var skönt att vi kunde komma tillbaka i andra, sammanfattade Hellvig duons första match.

- Skönt att ha Petter som coach också och höra saker man ska göra hela tiden, la hon till om förbundskapten Petter Jonsson som coachade direkt från sidlinjen.

Hellvig/Reffel ställdes även mot Sloveniens Bulc/Zdešarsenare senare under dagen. Första setet slutade 21-17 till svenskarnas favör och när de följde upp med 21-12 kunde de konstatera att det blev två vinster av två möjliga under premiärdagen.

- Den var lite trögstartat måste jag säga. Men vi höll i det bra och så i andra setet skapade vi större lucka och höll servepressen. Men det var skönt att få ha den klar och vinna, sa Reffel om dagens andra vinst.


Filippa Brink och Rebecka Dahlgren, en nykomponerad duo, var näst på tur med match mot Polens Jundzill/Ciesielska. De svenska damerna fick inte riktigt spelet att stämma och fick se sig besegrade i två raka set. De får istället ladda om för fredagen och fortsatt spel i main draw.

Även Sofia Andersson och Ewelina Granberg spelade från centercourt under torsdagen då Tjeckiens Honzovicova/Sulcova stod för motståndet. Trots tighta setsiffrorna, 21-18 samt 21-19, blev det en ny svensk förlust då den tjeckiska duon visade sig för stark.

Bland de svenska herrarna klev Gustav Molin in på platsen bredvid Jonatan Hellvig, efter en tidigare skada på David Åhman, när den svenska duon ställdes mot Ungern och Hajos/Streli. Duon, som senast ställde upp i fjolårets Junior-SM tillsammans, inledde dessvärre med en förlust. En ny chans på vinst väntar dock under fredagen då main draw spelas vidare.

Därefter var det Joel Andersson och Alfred Brinks tur att kliva in i mästerskapet. De gjorde det i en match som på förhand såg ut att bli en svår sådan. På andra sidan nätet väntade nämligen ena halvan av förra veckans finalist i U21-VM i Thailand. Italiens Di Silvestre , nu tillsammans med Marchetto, väntade och team Andersson/Brink hade minst sagt en utmaning framför sig. Men den svenska duon såg stencoola ut på centercourt och besegrade Italien i två raka set. Därmed inkasserade de den första svenska mästerskapsvinsten på herrsidan.

- Vi spelade mer stabilt än dem, sammanfattade Brink efter matchen.

- Väldigt tight och sliter som djur, la Andersson till.

Att de vann mot ena halvan av finalisten från förra veckans U21-VM hade inte gått de svenska spelarna förbi.

- Vi låg igår och kollade i sängen på VM-finalen och tänkte att han ska vi möta imorn, skrattade Andersson och la till;

- Det är helt sjukt att vi klarar att vinna.

Gruppspelet ska avgöras under fredagen och vi har svenska matcher att se fram emot från morgon till kväll. Eurovolley TV fortsätter att streama matcherna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.för de som inte kan vara på plats i Beach Center i Göteborg.

- Imorgon är det nya matcher och fördelen för Hanna och Isabelle är att de redan spelat två matcher så det blir mer vila och sen så är det ett slutspel som väntar, sa Petter Jonsson om de svenska damernas morgondag.

Rasmus Jonsson, förbundskapten över de svenska beachherrarna, hade förväntningarna inför fredagens fortsatta tävlan på det klara.

- Många tuffa och jämna matcher givetvis. Jag hoppas att det faller väl ut. Både Brink/Andersson och Molin/Hellvig har ju två matcher imorgon så det kommer bli jättespännande.

Svenska hållpunkter under fredagen
09:00                Bentley/Austin ENG – Andersson/Granberg E. SWE
09:50                Rudkovskaja/Raupelyte LTU – Brink/Dahlgren SWE
10:40                Molin/Hellvig SWE – Siapanis/Savvides CYP
11.30                Manas/Sedlak – Andersson/Brink SWE
12.30                Hellvig/Reffel SWE -  Baka/Klepkou GRE
14:10                Berntsen/Lavickyte NOR – Andersson/Granberg E. SWE
15:00                Kosinski/Grigore ROU – Brink/Dahlgren SWE
16:00                Nedergaard/Christensen DEN – Morency/Grahn SWE
17:40                Molin/Hellvig SWE – Ozdemir/Cebeci TUR
18:30                Saarimäki/Pennanen FIN - Andersson/Brink SWE

Foto: Johanna Svensson/CEV.

Här hittar ni information om samtliga medverkande lag samt spelschema och resultatrapportering. Länk till annan webbplats.

Följ det officiella Facebookevenemanget för senaste nytt om mästerskapet. Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-06-27

Senast uppdaterad: 2019-06-27

Visa fler nyheter

Sponsorer