Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Damerna dominerar när det vankas slutspel i U20-EM

Sveriges samtliga tre damlag spelar vidare i turneringen medan Andersson/Brink representerar de svenska herrarna i slutspelet som startar under lördagen från Beach Center i Göteborg. Detta står klart efter dag nummer två.

Göteborg fortsatte bjuda på finväder under mästerskapets andra dag. U20-EM, som är det första europeiska mästerskapet på svensk mark, inleddes med main draw under torsdagen och fortsatt gruppspel under fredagen. Efter premiärdagen hade publiken i Beach Center fått se tre svenska vinster då Hellvig/Reffel samt Andersson/Brink segrade och under mästerskapets andra dag fortsatte de svenska vinsterna att rulla in.

Sophia Andersson och Ewelina Granberg var först ut med att ställa upp på centercourt under lördagen. Dagens första match blev även dagens första svenska vinst då de besegrade Englands Bentley/Austin i två raka set. Duon fick sedan ladda om då de även spelade mot Norge och Berntsen/Lavickyte senare under dagen. Första set vann av norskorna med 21-11 men när Andersson/Granberg vann det andra med 16-21 tvingades ett tredje och avgörande set fram. Norge var dessvärre starkare och tog hem vinsten efter 15-10. Andersson/Granberg avancerade dock ändå vidare från gruppen som trea vilket betydde att de fortsätter spela under lördagen. Nästa match blir därmed sextondel och då väntar Windeleff/Mellmølle från Danmark med matchstart 08:30.

Rebecka Dahlgren, hemmaspelaren från Göteborg Beachvolley Club, tillsammans med Filippa Brink var näst på tur på centercourt på morgonen. Dagen inleddes dessvärre med förlust mot Rudkovskaja/Raupelyte från Litauen men den svenska duon skulle få revansch senare under dagen då Rumänien och Kosinski/Grigore stod för motståndet. Det slutade med den nykomponerade duon Brink/Dahlgrens första vinst i mästerskapet och en tredjeplats i grupp C vilket betyder att även de avancerar vidare till slutspel. De ställs mot Khmil/Lazarenko i sextondelsfinalen som startar 09:20.

Molin/Hellvig var först ut bland de svenska herrarna under fredagen och den nyligen återförenade duon Länk till annan webbplats. startade dagen tufft. Trots en upphämtning i det andra setet blev det en förlust med 2-0 mot Cyperns Siapanis/Savvides. Turkiet och Ozdemir/Cebeci väntade dock i duons andra match för dagen. Det väntade en tuff kamp mot den turkiska duon och Sverige gick till slut segrande med 2-1. Det räckte dock inte hela vägen för Molin/Hellvig som föll på målsnöret och missade slutspelet på grund av poängskillnad.

Andersson/Brink inledde deras andra mästerskapsdag med match mot Tjeckiens Manas/Sedlak. Duon, som vann deras enda match under torsdagen inledde dag nummer två lika starkt som den föregående. Setsiffrorna i den tighta matchen skrevs till 19-21, 21-19 och 13-15 och den formstarka duon klev in till gruppspelets sista match med självförtroendet i ryggen. Finland och Saarimäki/Pennanen stod då för motståndet och det svenska laget övertygade stort från centercourt. Med 21-13 och 21-15 såg svenskarna till att bli obesegrade i gruppspelet vilket innebär att de blir direktkvalificerade till åttondelsfinalen som startar 15:00 för det svenska laget. Vilka de möter återstår att se efter lördagens inledande sextondelsfinaler.

Hellvig/Reffel, en annan formstark svensk duo som vunnit två matcher under torsdagen, följde sedan upp med en tredje vinst då Greklands Baka/Klepkou besegrades i två raka set. Hellvig/Reffel blev därmed gruppetta i grupp A vilket betyder att de, precis som Andersson/Brink, direktkvalificerar sig till lördagens åttondelsfinal. Vilka de möter i åttondelsfinalen, som spelas 12:10, för de segerstinna svenska damerna återstår att se.

Morency/Grahn, som även de spelat två matcher under torsdagen, hade två förluster med sig i bagaget inför fredagens fortsatta spel. I en gastkramande duell mot danska grannarna Nedergaard/Christensen var de två 03-orna ute efter mästerskapets första fullpoängare. Setsiffrorna skrevs till slut 17-21, 21-14 och 16-14 i Danmarks favör och Morency/Grahn, som kan ställa upp i U20-EM i ytterligare fyra år, har därmed spelat klart i årets turnering.

Andersson/Granberg, Dahlgren/Brink, Hellvig/Reffel och Andersson/Brink. Det är alltså namnen på de svenska lagen som fortfarande är med i kampen om de ädla medaljerna i årets U20-EM.

Detta innebär att alla svenska damlag avancerat vidare till slutspel.

- Det är grymt att samtliga svenska damlag tar sig vidare till slutspel. Det är ett viktigt steg för våra juniorer och det ska bli spännande att se hur slutspelet artar sig, säger damernas förbundskapten Petter Jonsson.

Sportkanalen sänder delar av mästerskapet och inleder med fyra matcher under lördagen. Den första svenska matchen blir herrarnas åttondelsfinal när Andersson/Brink kliver ut på centercourt 15:00. Söndagens semi- samt finaler sänds även av Sportkanalen. Här hittas TV-tablån för Sportkanalen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Övriga matcher streamas på Eurovolley TV. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska höjdpunkter under lördagens slutspel
08:30 Sextondelsfinal: Windeleff/Mellmølle DEN vs. Andersson/Granberg E. SWE 
09:20 Sextondelsfinal: Khmil/Lazarenko UKR vs. Brink/Dahlgren SWE
12:10 Åttondelsfinal: Hellvig/Reffel SWE vs. TBD
15:00 Åttondelsfinal: Andersson/Brink vs. TBD (Sänds på Sportkanalen!) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Johanna Svensson/CEV.

Här hittar ni information om samtliga medverkande lag samt spelschema och resultatrapportering. Länk till annan webbplats.

Följ det officiella Facebookevenemanget för senaste nytt om mästerskapet. Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-06-28

Senast uppdaterad: 2019-06-28

Visa fler nyheter

Sponsorer