Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvigs nya triumf - vinner U20-EM

Blågula beachvolleylöftena David Åhman (IKSU) och Jonatan Hellvig (Lidingö SK) har gjort det igen! Under söndagen spelade 18-åringarna hem mästartiteln vid U20-EM i Brno, Tjeckien.

Världens kanske just nu hetaste beachvolleylag är svenskt. Med sitt unika, svårbemästrade och spektakulära spelsätt – som bland annat innehåller så kallade ”Swedish Jump Sets” – revolutionerar de just nu sin idrott. För två veckor sedan spelade de hem Sveriges allra första World Tour-guld när de vann den enstjärniga turneringen i Montpellier, Frankrike. Nu har de också lagt beslag på U20-EM-titeln.

Tävlingarna har pågått sedan i torsdags, och i dag, söndag kröntes David och Jonatan till mästare. I finalen 2-0-besegrades Tysklands Lorenz/Pfretzschner i två raka set (21-13, 21-17).
- En härlig känsla! Otroligt skönt när sista bollen gick in, säger duon till volleyboll.se efter prisutdelningen. Tyskarna spelade med bra servepress och lyckades hålla oss från nät ganska mycket, vilket gjorde att vi inte kunde gå på andraboll och hoppass så mycket som vi ville. Med tanke på det gjorde vi det riktigt bra, framför allt i första set där vi lyckas stoppa deras anfallsspel på ett effektivt sätt. I andra set gör vi det sedan inte riktigt lika bra, men spelar ändå stabilt och med färre misstag än våra motståndare, och det fällde avgörandet.

Se finalen i repris via den här länken! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Ödmjuka inför varje uppgift"

Duon gick genom turneringen utan att förlora ett enda set under de totalt sju matcherna.
- Det stämmer! 21-18 var det närmaste vi kom en setförlust. Även om vi inte spelat på vår högstanivå i varje match har vi kunnat förlita oss på vårt stabila grundspel genom hela turneringen, konstaterar David.

Hur var det att spela med favoritskapet på era axlar?
- Lite annorlunda, vi är ju inte så vana vid det eftersom vi oftast möter spelare som är äldre än oss själva. Det kanske märktes lite till en början i turnerigen då motståndet inte var jättetufft; det kändes som att vi inte riktigt kom igång med vårt spel. Men i slutspelet kändes det bättre och vi spelade vi ut på ett annat sätt, säger Jontan.

Förbundskapten Rasmus Jonsson:
- Många såg oss som favoriter inför mästerskapet och vi var på det klara med att vi verkligen måste vara ödmjuka inför varje uppgift. Det gäller att pusha oss själva och vara på topp varje match, annars finns det många fallgropar att gå i. Det gällde att vara hungrig, att fortsätta vilja framåt. Den inställningen tycker jag att vi fått in jäkligt bra i teamet.


Foto: CEV

Stöttas av SOK

18-åringarna, som ingår i SOK-programmet Topp och Talang, har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. 2018 var det stora genombrottsåret, med U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och Lilla Bragdguldet. Under 2019 tog de som 17-åringar steget ut på den största av beachvolleyscener, FIVB World Tour, och framgångarna lät inte vänta på sig. Under hösten 2019 spelade de nämligen hem ett historiskt brons i Doha, Sveriges första medalj på herrsidan i världstoursammanhang. 

Under 2020 har utvecklingen bevisligen sedan fortsatt i rätt riktning, trots pågående coronapandemi. Eller vad sägs om SM-guld på Tylösand i början av augusti, ett historiskt första World Tour-guld i Montpellier, Frankrike, för två veckor sedan, och nu ett purfärskt EM-guld i U20-sammanhang.

Om en och en halv vecka fortsätter jakten på nya framgångar då U22-EM avgörs i Izmir, Turkiet.
- Vi är taggade och ser fram emot många roliga matcher. Vid det här laget känner flera av de andra spelarna och det ska bli kul att möta dem. Vi kommer nog inte ha samma favoritskap på oss, men vi förväntas säkert vara ett av topplagen, avslutar Åhman/Hellvig.

I U20-EM nådde Sverige framgångar även på damsidan, där Filippa Brink (Engelholms VS) och Isabelle Reffel (Lidingö SK) tog sig till åttondelsfinal i egenskap av gruppsegrare. Väl där tog dock äventyret slut efter tajt tresetare där Italiens Bianchi/Ditta som segrare efter 21-23, 21-17, 12-15. Brink/Reffel slutade därmed på en fin niondeplats.


Foto: Privat

Om U20-EM
Plats: Brno, Tjeckien


Datum: 10-13 september
Sveriges representanter:
• Filippa Brink (Engelholms VS) och Isabelle Reffel (Lidingö SK)
• David Åhman (IKSU) och Jonatan Hellvig (Lidingö SK)
Coacher: Robert Söderberg (damer) och Rasmus Jonsson (herrar)
Länk till officiell turneringssida (CEV.eu)! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-09-13

Senast uppdaterad: 2020-09-13

Visa fler nyheter

Sponsorer