Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U22-EM: Stopp i åttondelen för Åhman/Hellvig

U22-EM-äventyret i Izmir, Turkiet, tog slut under lördagen för David Åhman (IKSU) och Jontan Hellvig (Lidingö SK). Duon fick se sig besegrad av Tysklands skickliga Pfretzschner/Sowa i lördagens åttondelsfinal.

David och Jonatan inledde mästerskapet på bästa sätt under torsdagen, med två segrar av två möjliga i gruppspelet; först mot Schweiz (2-1), sedan mot Lettland (2-0). Därmed stod de som gruppsegrare och med slutspelsavancemang säkrat.

Efter en spelledig fredag drog slutspelet igång lördag, där Åhman/Hellvig klev in i den andra omgången, åttondelsfinalspelet. Men väl där blev det alltså respass efter 20-22, 16-21 mot Pfretzschner/Sowa (GER), som sedermera tog hem bronset i turneringen.

Att tyskarna skulle bli en hård nöt att knäcka var klart redan på förhand. I bagaget har de bland annat ett brons från en tvåstjärnig World Tour-tävling i Kambodja, i vilken de besegrade just Åhman/Hellvig.

Våra 18-åriga talanger klev in i mästerskapet som nyblivna Europamästare i U20-sammanhang. Till U22-EM ökade svårighetesgraden, motståndarna var som väntat större, starkare och snabbare, och framför allt mycket mer erfarna. Med det sagt satte sig vår lovande beachvolleyduo återigen i respekt hos sina äldre medtävlande, och visade att de är att räkna med inför kommande U22-EM, i vilket de kan delta ytterligare två gånger.

Utöver niondeplatsen tar Åhman/Hellvig med sig viktiga erfarenheter och lärdomar till den fortsatta satsningen!

Stöttas av SOK

David och Jonatan ingår i SOK-programmet Topp och Talang och har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. 2018 var det stora genombrottsåret, med U18-EM-guld, Ungdoms-OS-guld och Lilla Bragdguldet. Under 2019 tog de som 17-åringar steget ut på den största av beachvolleyscener, FIVB World Tour, och framgångarna lät inte vänta på sig. Under hösten 2019 spelade de nämligen hem ett historiskt brons i Doha och säkrade därmed Sveriges första herrmedalj i världstoursammanhang.

Under 2020 har utvecklingen bevisligen fortsatt i rätt riktning, trots pågående coronapandemi. Eller vad sägs om SM-guld på Tylösand i början av augusti, ett historiskt första World Tour-guld i Montpellier, Frankrike, senare samma månad, samt det nämnda U20-EM-guldet för två veckor sedan?

U22-EM
Plats: Izmir, Turkiet


Datum: 24-27 september
Sveriges representanter:
• David Åhman och Jonatan Hellvig
Coach: Rasmus Jonsson, förbundskapten herrlandslaget
Länk till officiell turneringssida (CEV.eu)! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-09-28

Senast uppdaterad: 2020-09-28

Visa fler nyheter

Sponsorer