#CEVContinentalCup: Beachvolleylandslagen laddar för OS-kval
6-9 maj fortsätter äntligen Continental Cup, beachvolleyns OS-kval! Sveriges beachvolleydamer spelar i Baden, Österrike, medan herrarna tävlar i Spaniens huvudstad Madrid. Häng med när vi går igenom förutsättningarna!
Såväl Continental Cup som OS i Tokyo skulle avgjorts 2020 men sköts på framtiden när coronautbrottet omöjliggjorde spel förra våren. Men i början av maj 2021 återupptas alltså jakten på OS-biljetterna då den andra kvalfasen av totalt tre avgörs i tre olika beachvolleyparadis runt om i Europa!
- Continental Cup är en svår väg att nå OS och det är en rejäl utmaning som ligger framför våra landslag. Just nu är många europeiska länder starka inom beachvolleyn och det vore en framgång att nå avancemang till OS-kvalfinalen där 16 länder slutligen gör upp om en OS-plats, säger Simon Dahl, landslagschef och internationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.
Så avgörs OS-kvalet
Sverige tog sig vidare på både dam- och herrsidan när den första kvalomgången avgjordes redan i juni 2019. Damerna slutade tvåa i en grupp bestående av Serbien (värdland och gruppvinnare), Israel och Albanien. Också herrarna slutade tvåa, bakom vinnande Turkiet, men framför värdlandet Grekland samt Kosovo.
6-9 maj väntar nu den andra fasen där de totalt 24 deltagande nationerna på både dam- och herrsidan delats in i tre åttalagsturneringar, där de fem främsta länderna från varje turnering kvalificerar sig för Continental Cup-finalen som avgörs 23-26 juni i Haag, Nederländerna. Väl där är det totalt 16 länder som kommer göra upp om en OS-plats till Tokyo senare i sommar.
Turneringarna inleds med gruppspel och fortsätter därefter med slutspel och placeringsmatcher. En fullständig genomgång av hur den andra kvalfasen avgörs finns i faktarutan längre ner i artikeln.
Tufft motstånd
Sveriges beachvolleydamer beger sig till Baden för att tampas med Italien, Tyskland, Slovakien, Norge, Lettland, Ukraina och värdnationen Österrike. Den svenska damtruppen består av:
Sanna Thurin, 08 Beachvolley Club
Tina Thurin, 08 Beachvolley Club
Sara Cavretti, Beachbrothers BC
Sofia Wahlén, Team Gotland VBK
Förbundskapten: Petter Jonsson
Herrarna reser i sin tur till Madrid för att göra upp med Spanien, Norge, Tyskland, Finland, Tjeckien, Belarus och Ukraina. Herrtruppen utgörs av:
Martin Appelgren, Göteborg BC
Alexander Herrmann, Göteborg BC
Linus Tholse, Nyköpings FK
Jakob Wijk Tegenrot, Hylte/Halmstad
Coach: Björn Berg
Så följer du tävlingarna!
Tillgången till stream är än så länge oklar, uppdatering på ämnet följer i kommande artikel om Sveriges gruppmotståndare, som blir klara onsdag 5 maj. Spelscheman, resultat med mera hittar du via Europeiska Volleybollförbundets webbplats, www.cev.eu Länk till annan webbplats. (se länkar till turneringssajter längst ned i artikeln).
Under tävlingarnas gång publiceras dagliga uppdateringar på Svensk volleybolls kanaler i sociala medier samt på volleyboll.se!
Vi önskar våra svenska delegationer stort lycka till med beachvolleybravaderna. Heja Sverige!
OS-KVAL | FAS 2:3 – 6-9 MAJ | DAG FÖR DAG
Sveriges beachvolleydamer
6 maj: Gruppspel, 2 omgångar
7 maj: Placeringsmatcher sjunde-/åttondeplats, play-off
8 maj: Placeringsmatcher femte-/sjätteplats, semifinalmatcher
9 maj: Medaljmatcher
OS-kval - Fas 2 - Sveriges beachvolleyherrar
7 maj: Gruppspel, 2 omgångar
8 maj: Placeringsmatcher sjunde-/åttondeplats, play-off, semifinaler
9 maj: Placeringsmatcher femte-/sjätteplats, medaljmatcher
FAKTA: SÅ AVGÖRS DEN ANDRA KVALFASEN
Totalt 24 nationer deltar i OS-kvalets andra fas på såväl dam- som herrsidan. Dessa 24 nationer delas in i tre åttalagsturneringar. Från varje åttalagsturnering kvalificerar sig fem länder för Continental Cup-finalen som avgörs 23-26 juni i Haag, Nederländerna.
För att vaska fram de fem bästa länderna delas inledningsvis varje åttalagsturneringen in i två grupper om fyra länder i varje, där så kallat modifierat gruppspel används för att av avgöra ländernas ranking till det efterföljande slutspelet.
Det innebär att högst seedat land (1) möter lägst seedat land (4), medan näst högst seedat land (2) möter näst lägst seedat land (3), i den första gruppspelsomgången. Varje land deltar med två lag vardera och länderna möts i bäst av tre matcher genom hela turneringen.
Länderna som vinner sina matchserier i den inledande gruppspelsomgången ställs mot varandra i en gruppfinal, medan förlorarna gör upp om tredjeplatsen. Segrarna från respektive grupp går direkt till semifinal och säkrar därmed per automatik avancemang till OS-kvalets tredje och sista fas. Tvåorna och treorna går i sin tur vidare till play-off, där tvåan från ena gruppen möter trean från den andra.
De play-off-vinnande länderna kvalificerar sig för semifinalspel mot varsin gruppvinnare och lägger därmed också beslag på avancemang till OS-kvalets tredje och sista fas. Länderna som förlorar play-off-spelet möts i sin tur i en dramatisk drabbning om turneringens femteplats, där det vinnande laget tar hem den sista biljetten till OS-kvalfinalen i Nederländerna.
Länderna som slutade sist i respektive grupp spelar om sjunde-/åttondeplatsen i turneringen. Länderna som vinner semifinalspelet möts i final om turneringssegern, medan förlorarna gör upp om tredjepris.
LÄNKAR
Officiell turneringssajt OS-kval Dam Länk till annan webbplats.
Officiell turneringssajt OS-kval Herr Länk till annan webbplats.
Följ Svensk volleyboll på Facebook! Länk till annan webbplats.
Följ Svensk volleyboll på Instagram! Länk till annan webbplats.