Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U22-EM: Klart för svensk semifinal!

David Åhman och Jonatan Hellvig gjorde det igen. I lördagskvällens kvartsfinal mot holländska Luini/Immers vände svenskarna 17-20 till 22-20 i andra set. Klart för söndagens semifinal därmed – mot de ryska regerande U22-europamästarna Gusev/Shustrov.

Bra, bättre, bäst.
Så har de svenska beachvolleystjärnornas tre dagar hittills i U22-EM utvecklat sig. Under lördagen spelade de på eftermiddagen först 1/8-final mot Portugal i form av Pedrosa/Campos.
Seger i raka set: 21-18, 21-14.

Det var jämnt fram till mitten av andra set. Då bytte svenskarna taktik och började serva på Campos som dittills inte hade fått en enda serve på sig. Resultatet blev sex vunna bollar i rad och den svenska segern var mer eller mindre i hamn.

I kvällens kvartsfinal stod en ärkerival på andra sidan nät. Matthew Immers har David och Jonatan mött åtskilliga gånger de senaste åren. Nu har Immers en relativt ny partner bredvid sig. Leon Luini har värvats från det holländska juniorlandslaget i volleyboll och satsat på beachvolley det senaste året. Holländarna rankades nu som ett av de bästa lagen inför årets U22-EM.

Fyra försvar av David och tre block av Jonatan var skillnaden i det första setet: 21-15.

I det andra kom holländarna igång bättre och hade ledningen i större delen av setet. Men vid holländsk ledning med 20-17 plockade Jonatan fram ett av sina tunga vapen – blocket.

 

Trots time out vid 20-19 lyckades holländarna inte ta någon mer poäng. Istället blev det fem poäng i rad till Sverige och en plats bland de fyra bästa i U22-EM är därmed bärgad.

– Vi spelade bra i slutet. Skönt att Jonatan blockade ner Luini när vi behövde det som bäst, säger David Åhman.

Av de tre lag som landslagscoachen Rasmus Jonsson höll som mästerskapets främsta har nu Åhman/Hellvig redan slagit två: Schneider/Pfretzschner, Tyskland, och Luini/Immers, Holland.

I semifinalen väntar den tredje favoriten. Eller snarare den första. Ryska Gusev/Shustrov har nämligen vunnit U22-EM de senaste två åren och söker nu en tämligen unik trippel.

Även ryssarna har vunnit mot de båda nämnda lagen i turneringen; holländarna i gruppspelet och tyskarna i 1/8-finalen.
I sin kvartsfinal vann ryssarna över Bosnjak/Bracko, Slovenien, med 21-13, 22-20.

– Det finns en anledning att de vunnit U22-EM två år i rad. Vänsterspelaren Shustrov är riktigt duktig och honom ska vi försöka hålla borta från spelet så mycket det bara går. Gusev är också väldigt bra, gör smarta val i anfall och är en fruktad försvarare. Men i första hand är det vårt eget spel som måste stämma, där andraboll och hopp-pass är några vapen, säger Rasmus.

Trots att Åhman/Hellvig och Gusev/Shustrov spelat i många tävlingar tillsammans har de hittills aldrig mötts. Ett riktigt tungviktsmöte väntar med andra ord i söndagens semifinal: U18-europamästarna och U20-europamästarna från Sverige möter de dubbla U22-europamästarna från Ryssland.

– Det kommer bli en tuff match mot ryssarna. Det är sådana matcher man tränar för. Det ska bli riktigt kul att försöka stoppa dem i morgon, säger David.

Semifinalen startar kl 13.00 på söndagen.

Resultat och spelschema från U22-EM finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Streaming från U22-EM finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2021-05-15

Senast uppdaterad: 2021-05-15

Visa fler nyheter

Sponsorer