Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Chansningen: Åhman/Hellvig åker till EM på vinst och förlust

11-15 augusti avgörs Beachvolley-EM i Wien, Österrike. Som förstareserver är Sveriges David Åhman och Jonatan Hellvig ett enda återbud från att komma in. Därför chansar de och åker ner med förbundskapten Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson.

Trots gott om både rankingpoäng och starka resultat fanns svenska supertalangerna David Åhman och Jonatan Hellvig inte med när Europeiska Volleybollförbundet under juli presenterade startfältet till 2021 års upplaga av Beachvolley-EM.

Med sin unika och spektakulära spelstil - framtagen och utvecklad tillsammans med coach Rasmus Jonsson och tränarlegendaren Anders Kristiansson - har David och Jonatan tagit beachvolleyvärlden med storm. Så även resultatmässigt.

Duon har de senaste åren gjort "rent hus" i Europamästerskapen på ungdomsnivå, med guld i U18-, U20- och U22-EM, varav det sistnämnda kom så sent som i maj tidigare i år.

Under våren 2021 tog de dessutom nästa kliv i utvecklingen och etablerade sig på FIVB World Tours högsta tävlingsnivå, där de visat sig kapabla till att konkurrera med världens bästa lag.

Framgångarna till trots räckte det alltså inte till garanterat EM-spel. Laget hade visserligen tillräckligt med rankingpoäng, men när Europeiska Volleybollförbundet valde att dela ut dubbla wild cards hamnade David och Jonatan precis utanför startfältet.

Hoppet om att få tävla i EM lever dock i allra högsta grad. Åhman/Hellvig är nämligen förstareserver till mästerskapet, vilket innebär att de är ett enda återbud från att bli det första svenska beachvolleylandslaget att spela EM sedan Karin Lundqvist och Anne-Lie Rininsland deltog sommaren 2016.

Att åka ner till Wien är en självklarhet för David, Jonatan och förbundskapten Rasmus Jonsson. Även om det är på vinst och förlust.

- Vi var väldigt besvikna till en början att CEV kickade ut oss ur startfältet. Men vi har tränat riktigt bra de  senaste månaderna och är extremt sugna på att få spela vårt första seniormästerskap. Om det händer eller inte vet vi senast onsdag kl 19.00 då inskrivningen avslutas, säger Rasmus Jonsson.

Trion reser till Österrike med en stark träningssommar i ryggen. Prestationerna vid den gångna veckans Beachvolley-SM på Tylösand, där det blev SM-guld för andra året i följd, visade också att formen är där.

- Vi tar små steg framåt hela tiden och har en tydlig plan för vad vi vill utveckla. SM var vår enda tävling i Sverige i år och vår prestation i finalen var riktigt bra. Under vintern och våren har vi slagit många av de europeiska topplagen, så vi vet att vi har kapaciteten om det blir spel.

Teamet blev inte direkt mindre taggat när norska "Beachvolleygutta", Anders Mol och Christian Sørum, vann OS-guld för några dagar sedan.

- Det är superkul att Mol/Sörum vann OS. Vi har tränat mycket med dem och det ger ett tydligt budskap till våra killar att allt är möjligt.

LÄNKAR
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2021-08-10

Senast uppdaterad: 2021-08-10

Visa fler nyheter

Sponsorer