Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

King Of The Court: Dags för finalen i Doha – med två svenska lag

Åhman/Hellvig är i farten igen. Och får den här gången överraskande sällskap av Tina och Sanna Thurin. "Vi är supertaggade", berättar Sanna. Finalen i beachvolleyns King Of The Court börjar idag.

King Of The Court-finalen i becahvolley spelas i Doha, Qatar, 5-8 januari. Redan klockan 18:15 under onsdagskvällen går David Åhman och Jonatan Hellvig in i elden.


Sverige har inte bara ett utan två lag med i tävlingen, efter att tvillingarna Tinaoch Sanna Thurinblev inkallade med kort varsel.

– Vi låg högt upp på reservlistan efter bra placering i Hamburg. Några av världens bästa spelare är på plats så vi kommer få tufft motstånd vilket är kul! Vi kommer satsa i serven och försöka hitta vårt spel så får vi se hur långt det räcker, berättar Sanna Thurin.

Thurinarna inleder sitt spel under torsdagan. I King Of The Court-finalen kompletterar de David Åhman/Jonatan Hellvig som kvalat in på meriten att ha vunnit deltävlingen i Utrecht.

– Det kommer att bli en riktigt kul start på året det här! Vi har haft ett litet uppehåll nu efter VM så vi är utvilade och spelsugna. Senast gick det ju väldigt bra på King Of The Court så vi ska väl försöka oss på en favorit i repris, säger David Åhman.

På plats i Doha är även den svenske förbundskaptenen Rasmus Jonsson.

– Vi tränade ett pass igår och drygt en timmes träning på förmiddagen idag. Det har varit ganska mycket vind och det kommer fortsätta blåsa mycket onsdag och torsdag. Vi har haft vår första ledighet på länge efter VM-guldet, så det är två energifyllda killar som vi kommer få se på planen, säger han.

Det var i Utrecht, Nederländerna, som de svenska beachvolleystjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig gjorde stor succé och blev krönta som kungar i tuff konkurrens.

– Det ska bli kul att spela King Of The Court igen. Det står alltid mycket på spel och varje boll kan vara avgörande så vi ska in och ge järnet direkt, säger Jonatan Hellvig.

I King Of The Court-finalen i Doha spelar20 herrlag och 15 damlag. Lagen är indelade i grupper. Sista laget i gruppen går till ett play-off som spelas sist på dagen idag. Vinnaren där gör de fyra gruppfyrorna sällskap till ett play-off under torsdagen, för att gå vidare till omgång 2.

King Of The Court är ett nytt koncept inom världsbeachvolleyn och står utanför det ordinarie rankingsystemet. Det här är en rafflande spelform där upp till fem lag roterar in på plan för varje ny boll. Vinnande lag står kvar och nästa lag på tur kommer in och servar. Varje match spelas på tid.

– Det gäller verkligen att ha tålamod, vara noggranna och att ta vara på sina chanser i King Of The Court. Det är en mer stressfull miljö än vanliga matcher, men samtidigt ett riktigt kul spelformat som skapar mycket spänning, berättar Rasmus.

Sverigebekantingen Nejc Zemljakär också med i startfältet i Doha. Den dubbla Swedish Beach Tour-vinnaren från Slovenien gör startfältet extra intressant med blågula ögon sett.

Även systrarna Thurin har två SBT-titlar i bagaget.

– Det var ett tag sen vi spelade match nu men nu har vi lyxen att vara här några dagar innan för träning och uppladdning. Känns väldigt kul att vara på plats. Vi är supertaggade, säger Sanna.

---

Guide till King Of The Court-finalen

King Of The Court-rankingen inför finalen i Doha finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Grupperna och spelschema finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Länk till annan webbplats.Viaplay sänder King Of The Court-finalen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tävlingen streamas också på YouTube här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

---

Sammandrag av finalen av King Of The Court i Utrecht i augusti 2021 finns på YouTube här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Länk till annan webbplats.Herrfinalen startar vid 47:45.
David och Jonatan blir kungar när tiden går ut vid 1:04:10.
David och Jonatan blir krönta till kungar vid 1:24:30.

Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.

 

 

 

 

Fler nyheter

Publicerad: 2022-01-05

Senast uppdaterad: 2022-01-05

Visa fler nyheter

Sponsorer