Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U22-EM: EUROPAMÄSTARE!

David Åhman och Jacob Hölting Nilsson gjorde det. De vann guld i U22-EM.

Det blev en klar finalseger över Lettland på söndagseftermiddagen: 21-17, 21-18.
17-årige debutanten Jacob Hölting Nilsson ihop med den numera fyrfaldige UEM-mästaren David Åhman utgjorde det svenska laget.

Jacob Hölting Nilsson, det här väntade du dig inte när veckan började, va?

– Jag visste inte om att jag skulle vara här över huvud taget. I onsdags eftermiddag vid halv fyra fick jag veta att vi skulle åka hit. Det var en stor chock. Jag ska vara helt ärlig, jag vet inte hur det hr gick till.

– Jag var där när Jonatan skadade sig, på träningen. Men då tänkte jag inte på det här.

– Det är svårt att sätta ord på det så här direkt efteråt. Med tanke på att vi aldrig spelat tillsammans hade jag inga större förväntningar. De sa att vi hade chans mot alla lag om vi spelade bra.

– Man lägger grunden till det här när man tränar, att man inte går på rutin. Det gäller att veta när man kan ta till vissa saker och vad man kan ta till.

– En EM-final är som vilken annan match som helst.

Coach Rasmus Jonsson, det här är fjärde U-EM-guldet för din del.

– Ja, fjärde EM-guldet nu, det är häftigt som tusan.

– Vår sideout som är fantastisk i den här turneringen. På det sättet ”Jacke” sideoutar…man tror inte det är sant. Och han har fyra år kvar i den här klassen!

 – David är fantastisk på hålla ihop det, att vara kittet mellan byggstenarna. Han tar upp försvar och servar bra och går in och hjälper ”Jacke” på alla sätt.

– Vi gör det vi tränar på, med oerhört lite miss. Det gäller att veta var man har lite risk och mycket risk. Det funkar på World Tour och det funkar på den här nivån.

-----

SVT skriver om U22-EM-guldet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2022-06-12

Senast uppdaterad: 2022-06-12

Visa fler nyheter

Sponsorer