Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-EM: Åhman/Hellvig vidare, Italien nästa

David Åhman/Jonatan Hellvig tappade första set men vände och vann över Métral/Haussener, Schweiz, i Beachvolley-EM. I åttondelsfinalen väntar tredjeseedade Nicolai/Cottafava, Italien, under fredagen 13.00. "Vi ska ge dem en match", säger Åhman.

På centercourten i München, Tyskland, spelade Åhman/Hellvig under den sena torsdagseftermiddagen sin första match i singelelimineringsfasen. Med vinna-eller-försvinna framför ögonen var det schweizarna Quentin Métral/Yves Haussener som öppnade bäst.

– I första set gjorde vi något misstag och de spelade riktigt, riktigt bra. De lyckades välja rätt och komma förbi oss, säger Åhman.

Schweiz vann första set på ett serve-ess av Yves Haussener på baslinjen fram till 21-18. Statistiken över varje officiellt moment var på alla punkter exakt lika i första set, förutom att svenskarnas egna misstag var fyra medan schweizarna gjorde tre.

Andra set började bättre när svenskarna öppnade med en 5-2-ledning. När Hellvig blockade ner Haussener till 8-4 tog schweizarna time-out. Åhman/Hellvig släppte aldrig greppet och vann andra med 21-15.

– I andra set taggade vi i gång som tusan och tog fram all energi vi hade. Vi gjorde nästan inga egna misstag när vi fick serven på oss, fortsätter David.

I tredje set fortsatte svenskarna hålla greppet om spelet och dominerade fram till 15-10.

– Vi testade att serva blockaren efter ett tag och det gick bra. Men framför allt var vår side out tillräckling bra för att vinna idag, säger Åhman.


Hellvig fortsätter:

– Vi spelade bra sideout hela matchen men var sämre i block och försvar än igår. Det var därför vi förlorade första set. I andra och tredje fick vi några fler misstag av dom och tog upp fler försvar och då kunde vi dra ifrån, säger han.

– Vi gjorde en av våra bästa sideout-matcher någonsin, killarna var som maskiner. Tyvärr gjorde vi en riktigt dålig match i block/försvar och därav blev det en tresetare. Men starkt av killarna att tugga på, trots att vi förlorade första set. Nu är vi sämst nia i EM och har verkligen allt att vinna, säger coach Rasmus Jonsson.

Sverige möter Nicolai/Cottafava, Italien, i åttondelsfinal. Italienarna seedas trea i EM och vann sin grupp. Därmed fick de en vilodag under torsdagen till skillnad från svenskarna.

– Det ska bli riktigt kul. Vi skulle haft dem i vår grupp i VM (skada stoppade Sverige då) men nu får vi möta dem här i stället. De har varit bra i år och kommit långt i varje turnering, säger Åhman.

Svenskarna känner italienarna hyfsat väl.

– Cottafava har varit med i en del ungdomsturneringar tidigare så honom känner vi igen, och så har vi tränat med Nicolai tidigare när han spelade med Lupo. De är ett riktigt bra lag, men vi ska ge dem en riktig match, säger Åhman.

Italienarna tillhör favoriterna i detta EM.

– Nicolai är jättestor vid nätet och Cottafava har haft en väldigt bra utvecking i år i både side-out-anfallet och transition-anfallet, berättade den svenske coachen Rasmus Jonsson inför EM.

Preliminär starttid är 13.00.
Matchen sänds på SVT Play och eventuellt på SVT1.
RESULTAT OCH SPELPROGRAMTisdag 16 aug
Gruppspel
Åhman/Hellvig, Sverige – Mol/Berntsen, Norge 2-0 (21-18, 21-19)

Onsdag 17 aug
Gruppspel
Mol/Sörum, Norge – Åhman/Hellvig, Sverige 2-0 (22-20, 21-16)

Torsdag 18 aug
Sextondelsfinaler
Åhman/Hellvig, Sverige – Metral/Haussener, Schweiz 2-1 (18-21, 21-15, 15-10)

Fredag 19 aug
Åttondelsfinaler
13.00 Nicolai/Cottafava, Italien – Åhman/Hellvig, Sverige

Lördag 20 aug
Kvartsfinaler

Söndag 21 aug
Semifinaler och finalEM-GUIDE med länkar

Seedningen i Beachvolley-EM finns här Länk till annan webbplats..

Spelprogram och resultat i Beachvolley-EM finns här Länk till annan webbplats..

SVT sänder från EM-veckan så här Länk till annan webbplats..

SVT Play sänder från EM-veckan här Länk till annan webbplats..

 

Fler nyheter

Publicerad: 2022-08-18

Senast uppdaterad: 2022-08-18

Visa fler nyheter

Sponsorer