Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

ÅHMAN. HELLVIG. HISTORIA ÄR SKRIVEN.

Svensk Volleybolls största framgång hittills är ett faktum. För första gången någonsin är Sverige europamästare. David Åhman och Jonatan Hellvig heter hjältarna. Beachvolley är sporten.

21 augusti 2022. München, Tyskland.
Det var då och där det hände.

Tidigare var Svensk Volleybolls största internationella framgång EM-silver i volleyboll 1989. Då vann det svenska herrlandslaget en heroisk semifinal mot dåvarande världsdominanten Sovjetunionen. Sedan förlorade Sverige finalen mot Italien. Allt hände i Globen, Stockholm.

EM i beachvolley 2022 påminner om det scenariot. I semifinalen bragdvann 20-åringarna David Åhman/Jonatan Hellvig, Sverige, över världsdominanterna Anders Mol/Christian Sörum, Norge. I finalen väntade ett annat världslag i Ondrej Perucic/David Schweiner, Tjeckien.

Finalen började utmärkt för Sverige med en 6-3-ledning och låg några poäng före resten av setet. Åhman/Hellvig gjorde som de brukar och satte hård press på sina motståndare. En fantastisk försvarsräddning av David och enhandsblock av Jonatan avgjorde setet fram till 21-16.

En ny grävd boll av Åhman och undanläggning fram till 2-0 gjorde det svenska övertaget omedelbart i andra set. Tjeckien tog time out redan vid 4-1. Hellvigs hårda serve blev 5-1 som blev 9-3 som blev…

...utklassningsseger!

Tjeckerna prövade alla medel, som att pröva domslut och fördröja.
Men svenskarna spelade på sanslöst hög nivå mot ännu ett världslag.
På tredje matchbollen: 21-15.

EM-GULD!

-----

KOMMENTARER


– Det är så mycket roligare att spela här. Tack alla!!! svarade Jonatan Hellvig på arenan i München angående hur det är att spela ett seniormästerskap jämfört med ett juniormästerskap.

– Vi hade aldrig klarat det utan er, sa David Åhman till publiken på arenan.

– Det är ett kul och oerhört effektivt sätt de spelar beachvolley på, och de gör det mot några av världens bästa lag och spelare, säger SVT:s expertkommentator Mattias Magnusson.

– Det bästa vi någonsin har spelat. Vårt side-outspel har varit som bäst, det var nyckeln för oss för att kunna vinna det här mästerskapet, säger David Åhman till SVT.

– Nej, det kunde jag aldrig tro, svarar Jonatan Hellvig på frågan om han trodde på det här när han fick en fraktur i ett mellanhandsben för två månader sedan.

– Det här är helt fantastiskt! Vi kör över ett av världens bästa lag i finalen. Vårt servemottagningsanfall var bra. Och försvaret med efterföljande anfall var formidabelt, säger EM-guld-coachen Rasmus Jonsson.

– Att grabbarna kan spela så här i en hel vecka är otroligt. Vi har spelat fyra skiljesetsmatcher för att komma hit, och så blev finalen den lättaste matchen i hela turneringen, säger mentorn, tränaren och spelutvecklaren Anders Kristiansson.

– Jag har inga ord. Det är det sjukaste jag har sett. Att de lyckas plocka fram sitt bästa spel någonsin i deras första seniormästerskap. Deras mentalitet, inför publiken, att klara pressen, att hålla ihop så bra är sjukt imponerande, säger Hanna Hellvig, syster till Jonatan och själv landslagsspelare i volleyboll.

– Jag har följt mästerskapet och mitt perspektiv är att jag även följt David som är född och uppvuxen i Umeå. Redan som ung tonåring var han med och tränade med oss och att få följa den utvecklingen som har gått lodrätt uppåt är spännande, säger Björn Berg, tvåfaldig olympier och EM-5:a.

– De växt under turneringen och bara blivit bättre och bättre. Jag ser två fysiska bollfenomen som individer som har fått ihop ett sätt att spela. Men kan alla spela på det här sättet? Jag tror inte det. Den enorma rörelsen de har…många lag ser klumpiga ut när de möter David och Jonatan som är snabbare och mer tajmade. Det är en annan stil, en annan lätthet i hela rörelsemönstret, fortsätter Björn Berg.

– Den resa som killarna har gjort hittills är helt obegriplig, och man får nypa sig i armen varje gång det är mästerskap på gång. Teamet med Jonatan, David, Rasmus och Anders är helt enkelt en segermaskin utan like. Vi njuter verkligen av att få vara en del av detta, säger pappa Anders Hellvig.

– Det är svårt att hitta superlativ som räcker till, hur de spelar så fantastiskt och överträffar alla förväntningar. Att gå vidare ur gruppen kunde man förvänta sig och kanske vinna sextondelen, men sedan har de överträffat alla förväntningar hela vägen, säger Simon Dahl som tidigare delade det svenska rekordet i EM med en 5:e-plats ihop med Björn Berg.

– Vi är otroligt stolta föräldrar och verkligen glada att vi flög ned till München efter att de hade vunnit kvartsfinalen, säger mamma Lotta Hellvig.

– Att dom skulle gå hela vägen och ta guldet hade jag aldrig trott. Matchen mot Norge var ju helt galet spännande. Hjärtklappning på en stolt pappa, haha. 

Men så kul att dom får visa sin höga nivå och snabba spel. Ett stort stort tack till tränarna Anders och Rasmus som gör ett grymt jobb med killarna. Kul också att SVT visade matcherna så svenska folket får se en världsport på allra högsta nivå, säger pappa Fredrik Åhman.

– Jag är så stolt över David och Jonatan. De har jobbat så hårt för detta tillsammans med Rasmus och Anders. Deras liv kan se glassiga ut, men jag vet hur David har kämpat med att få ihop gymnasiestudier utan att gå på lektioner, bott på Hellvigs soffa veckovis och flyttat hemifrån för att kunna göra denna satsning. Tillsammans har teamet kämpat trots galet lite resurser och utvecklat sitt spelsystem. Det är fantastiskt roligt att se denna framgång och så kul att fler får upp ögonen för denna fantastiska sport, säger mamma Sofia Åhman.

– Även om jag har följt de här killarnas utveckling i fem års tid, och sett detta komma, fanns det inte på kartan att det skulle hända så här tidigt, och dessutom med sådan övertygelse.
Under veckan har jag sett killarna växa varje dag, varje match. Grattis David, Jonatan och hela teamet! Kul att jobba med er, säger Ulric Svensson, tidigare förbundskapten i beachvolley.

– En fröjd att följa killarnas spel under EM-veckan via TV-sändningen. Vi alla inom beachvolleyn är galet stolta när massor av nya fans hittar till vår mycket underhållande sport, säger Anneli Friborg, ordförande i Göteborg Beachvolley Club.

– "Pappa, du är helt taggig på armarna", sa min son Noel. "Det är för att jag har gåshud", fick jag förklara för honom, säger den svenske tourmästaren Linus Tholsesom nyligen mötte David och Jonatan i SM-finalen.




SVTrapporterar om EM-guldet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-----

BEACHVOLLEY-EM 2022


Gruppspel: Åhman/Hellvig, Sverige – Mol/Berntsen, Norge 2-0 (21-18, 21-19)
Gruppspel: Mol/Sörum, Norge – Åhman/Hellvig, Sverige 2-0 (22-20, 21-16)
Sextondelsfinal: Åhman/Hellvig, Sverige – Metral/Haussener, Schweiz 2-1 (18-21, 21-15, 15-10)
Åttondelsfinal: Nicolai/Cottafava, Italien – Åhman/Hellvig, Sverige 1-2 (21-15, 8-21, 9-15)
Kvartsfinal: Åhman/Hellvig, Sverige – Herrera/Gavira, Spanien 2-1 (21-16, 31-33, 15-11)
Semifinal: Mol/Sörum, Norge – Åhman/Hellvig, Sverige 1-2 (16-21, 23-21, 13-15)
Final: Perusic/Schweiner, Tjeckien – Åhman/Hellvig, Sverige 0-2 (16-21, 15-21)

-----

Bronsmatch: Mol/Sörum, Norge – Bryl/Losiak, Polen 2-0 (21-16, 21-17)

Fler nyheter

Publicerad: 2022-08-21

Senast uppdaterad: 2022-08-21

Visa fler nyheter

Sponsorer