Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig topp tio i världen – skiftar fokus mot OS

Efter det senaste halvårets massiva framgångar på den internationella scenen är våra svenska beachvolleykometer David Åhman och Jonatan Hellvig nu rankade som ett av världens tio bästa lag.

Det senaste halvåret har Åhman/Hellvig etablerat sig i den absoluta världseliten i beachvolley. Totalt sex pallplatser har det blivit. Fem av dem har kommit i en följd som startade med det sensationella EM-guldet i München i augusti.

I takt med framgångarna har också en riklig mängd poäng tillkommit, vilket fått duon att klättra stadigt på Internationella Volleybollförbundets världsranking.

Poängen som säkrades vid gångna helgens Elite16-turneringen i Kapstaden, där David och Jonatan presterade en personbästa andraplats på den allra högsta världstournivån, gav ny skjuts uppåt i tabellen.

De totalt 5 700 poängen som laget spelat ihop under de senaste tolv månaderna räcker hela vägen till tionde plats på rankingen.

Prioriterar utveckling framför tävling

Den höga placeringen och de senaste månadernas intensiva tävlande gör att Åhman/Hellvig har tävlat klart för i år. Förbundskapten Rasmus Jonsson förklarar:

- Ett av målen med den här säsongen var att skaffa oss ett så bra utgångsläge som möjligt inför OS-kvalet. Och med resultaten vi presterat de senaste månaderna har vi klarat just det. Vi har nu tillräckligt hög ranking för att kliva direkt in i main draw i Elite16 när OS-kvalet startar i Doha 1-5 februari 2023.

Fram till dess kommer de planerade aktiviteterna sträva mot att höja den fysiska nivån, förbättra spelarna tekniskt och att fortsätta finslipa och utveckla det revolutionerande spelkonceptet, som bland annat bygger på så kallade ”Swedish Jumpsets”. Det är en spektakulär och svårbemästrad aktion som tillåter David och Jonatan att välja mellan att anfalla på andra- eller tredjeboll. När det utförs rätt fintar man bort blockspelaren vilket gör det oerhört svårt att försvara för motståndarna på andra sidan nät.

- Fokus kommer ligga på utveckling och att försöka ta ytterligare något steg framåt, snarare än tävling, fram till OS-kvalet början. Planen är att träna på hemmaplan nu fram till början av december. Sedan blir det träningsläger utomlands i sammanlagt fyra veckor innan OS-kvalet drar igång, fortsätter Jonsson.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men med sina prestationer under säsongen 2022 har Åhman/Hellvig och ledarstaben, som även inkluderar volleybollegendaren Anders Kristiansson, skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

- Strategin att skaffa sig så bra förutsättningar som möjligt inför OS-kvalets start har funkat klockrent för teamet. Med de nya tävlingsnivåerna för Beach Pro Tour så är det oerhört värdefullt att komma direkt in i huvudturneringen på Elite-tävlingarna och det blir spännande att följa starten på OS-kvalet nästa år, säger Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl.

LÄNKAR
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-11-10

Senast uppdaterad: 2023-01-03

Visa fler nyheter

Sponsorer