Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig tvåa i årets första Beach Pro Tour Elite16

Foto: Volleyball World

Finalmotståndet blev norska Mol/Sörum, igen, och det blev förlust med två gånger 21-19. Men Åhman/Hellvig höll återigen sitt spel på världsnivå och blev tvåa Beach Pro Tour Elite16 i Doha – den första OS-kvaltävlingen.
”Svenskarna pushar oss varje gång”, säger Anders Mol efter finalen.

När världstouren inleddes för året med de främsta lagen världen gjorde de regerande europamästarna Åhman/Hellvig en mycket stark insats. De vann mot idel toppmotstånd i tävlingen, förutom just Mol/Sörum i gruppspelet, och tog sig till sönagens Final Four.

David och Jonatan inledde söndagen med semifinalseger i raka set mot Polens Bryl/Losiak.

I finalen mot Norge öppnade svenskarna öppnade bäst och hade en 11-7-ledning varpå norrmännen vann nio av de efterföljande tolv bollarna. Norge höll sedan undan till setseger 21-19.

I andra set skaffade sig Mol/Sörum 12-9 till den tekniska time-outen och höll undan till 21-19.

– Ni pushar oss till vår högsta nivå varje gång. Vi ser fram emot många, många fler möten framöver, säger Mol efter segern.

Christian Sörum förklarade turneringssegern med att hylla sin partner.

– Jag har sagt det förut och säger det igen: Det är Anders Mol som är skillnaden. Han har en extra nivå i block och serve. Men det var en bra fajt mot svenskarna. Förhoppningsvis möts vi fler gånger i final, säger Sörum.

– Känns så klart surt att ha förlorat finalen och det kändes som vi hade många chanser där vi kunde tagit poäng. Men vi är verkligen nöjda med turneringen som helhet och verkligen bra start av OS-kvalet, säger Jonatan Hellvig.

– Som helhet gör vi en riktigt bra turnering och får en fantastisk start på OS-kvalet. Vi har jättechanser att vinna finalen, men tar inte riktigt möjligheten. Det känns surt så här direkt efter finalen, men vi möter också världens bästa lag. Vi slår fyra lag som är topp-10 i världen. Nu blir det att jobba stenhårt på utveckla vissa delar till nästa tävling i Mexiko, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.


Tävlingen i Doha var den första kvaltävlingen till OS i Paris 2024. Jakten är inledd och kommer hålla på till en bra bit in på nästa år. Det kunde inte startat mycket bättre för Åhman/Hellvig som inleder det här året med att rankas 10:e i världen. Mol/Sörum är världsettor.


Foto: Volleyball World

Fler nyheter

Publicerad: 2023-02-05

Senast uppdaterad: 2023-02-24

Visa fler nyheter

Sponsorer