Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig lyfter på världsrankingen

Efter andraplatsen i gångna helgens säsongspremiär klättrar våra svenska beachvolleykometer David Åhman och Jonatan Hellvig på listan över världens främsta lag. Laget är nu åtta på världsrankingen.

Jonatan Hellvig "in action" under EM 2022 i München. Foto: CEV.

Åhman/Hellvig fortsätter övertyga på de största av beachvolleyscener. I söndags säkrade 21-åringarna åttonde (!) raka pallplatsen när de slutade tvåa i Beach Pro Tour Elite16 Doha, där den absoluta världseliten hade samlats för att dundra igång såväl beachvolleysäsongen 2023 som kvalet mot OS i Paris 2024.

Den makalöst imponerande resultatraden sträcker sig hela vägen tillbaka till augusti månads EM i München där David och Jonatan gjorde guld av sand.

Drömstart på OS-kvalet

I och med helgens enastående prestation tangerade våra ”Swedish Jumpsetters” sitt personbästa på den allra högsta världstournivån, Elite16. Utöver silvermedalj och prispengar följde också ett rikligt tillskott av rankingpoäng, vilket gav en drömstart i jakten på OS-avancemang.

– Som helhet gör vi en riktigt bra turnering och får en fantastisk start på OS-kvalet. Vi slår fyra lag som är topp-10 i världen. Nu blir det att jobba stenhårt på att utveckla vissa delar till nästa tävling i Mexiko, sa förbundskapten Rasmus Jonsson efter finalen.

Med de nya rankingpoängen tar laget också ett ”skutt” på världsrankingen Länk till annan webbplats., där man avancerar från tionde till åttonde plats.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men teamet har skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com). Länk till annan webbplats.

 

Beachvolleyarenan tar plats invid Eiffeltornet under OS i Paris 2024.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-02-07

Senast uppdaterad: 2023-02-07

Visa fler nyheter

Sponsorer