Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Grupperna spikade för 2023 års Nations Cup

Som en del av den långsiktiga OS-satsningen tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté är de svenska beachvolleyherrarna anmälda för CEV Beach Volley Nations Cup 2023, den inledande omgången av det europeiska OS-kvalet. Grupperna är nu lottade och Sverige ställs mot fyra tuffa motståndare. 

Fantastisk inramning under Nations Cup 2022. Foto: CEV.

Sveriges beachvolleyherrar lottades in grupp D seedat tvåa bakom Polen. Finland, Belgien och Cypern är övriga tre länder som utmanar.

- Det är bara gruppvinnaren som går till Nations Cup-finalen 2023 och på pappret så kommer Polen bli tuffa. Världsfemmorna Bryl/Losiak vet vi vad de går för och dessutom har de ett starkt andralag med Kantor/Rudol som kom nia på VM senast. Åhman/Hellvig som förstalag är ju starkare än vad Finland, Belgien och Cypern kan ställa på banan. Men står det 1-1 efter två matcher så spelas tredje och avgörande matchen som "Golden Set", ett set till 15, vilket gör det mer chansartat, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Nations Cup introducerades under 2022 som en storturnering där Europas främsta beachvolleynationer kröntes. Till 2023 och 2024 har formatet uppdaterats, där den stora nyheten är att Nations Cup ersätter Continental Cup som den europeiska kvalturneringen till OS 2024 i Paris.

Så avgörs Nations Cup

Nations Cup 2023 är uppdelat i två faser, där den inledande gruppspelsfasen avgörs i maj eller juni. De totalt 35 deltagande länderna är uppdelade i sju grupper om fem länder i varje.

De sju gruppvinnarna avancerar sedermera till finalfasen tillsammans med arrangören av Nations Cup-finalen. De tre främsta länderna från 2023 års Nations Cup-final kvalificerar sig för 2024 års europeiska OS-kvalfinal (2024 CEV Beach Volley Nations Cup Final - Olympic Qualification Tournament).

De länder som i år inte lyckas avancera till OS-kvalfinalen får en ny chans i 2024 års upplaga av Nations Cup, där ytterligare fyra finalplatser ligger i potten. Arrangören av 2024 års OS-kvalfinal gör sedan startfältet komplett. Vinnaren av OS-kvalfinalen lägger slutligen beslag på den enda OS-plats som Europeiska Volleybollförbundet (CEV) delar ut.

I skrivande stund har spelplatser inte presenterats för varken gruppspelet eller finalfasen av 2023 års Nations Cup.

Så kan Sverige nå OS

Totalt kommer 24 lag få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet har skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa alltså går under namnet CEV Beach Volley Nations Cup. 

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen, där de 12 bästa världstourresultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas.

- Den 9 juni 2024 avslutas OS-kvalperioden för att kvala in via ranking. Om vi inte har lyckats knipa någon av platserna där, kommer det givetvis vara jätteviktigt att vi har kvalat in till Nations Cup-finalen 2024, avslutar förbundskapten Jonsson.

OM OS-SATSNINGEN

Satsningen på Sveriges beachvolleyherrar görs inom ramen för SOK:s stödprogram Topp och Talang, där målet är att kunna konkurrera om medaljer på OS. Truppen består av unga beachvolleykometerna David Åhman, Jonatan Hellvig och Jacob Hölting Nilsson, som leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson.

LÄNKAR
CEV:s rapporterar om Nations Cup-lottningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Turneringssajt: Nations Cup 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Svenska stjärnorna Åhman/Hellvig under EM-finalen i München 2022.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-02-14

Senast uppdaterad: 2023-02-14

Visa fler nyheter

Sponsorer