Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour Elite16: Brasilien nästa stopp för OS-jagande Åhman/Hellvig

David Åhmans och Jonatan Hellvigs OS-kvalresa rullar vidare med veckans Beach Pro Tour Elite16 i Uberlandia, Brasilien. Efter en stark inledning på säsongen, och en historisk seger på allra högsta världstournivån senast i Tepic, Mexiko, siktar den svenska duon på ny topplacering.

Text: Mirjam Zehnder

Åhman/Hellvig har haft en succéartad inledning på säsongen. Foto: Volleyballworld.

Endast de främsta lagen i världen kan kvalificera sig för en Elite16-tävling, där stora prissummor och mängder av rankingpoäng står på spel. Åhman/Hellvig har spelat hem många sådana i årets första turneringar och har därmed klivit upp på tredje plats på världsrankingen. Dessutom toppar man OS-kvalrankingen.

Till veckans tävling i Uberlandia är de seedade som andra lag i huvudturneringen, men motståndet kommer att bli tufft när hela världseliten samlas i den brasilianska sanden.

David och Jonatan sätter i gång turneringen på torsdag kl 16:00 svensk tid mot hemmaspelande Guto/Pedro Solberg, varpå världstvåorna Brouwer/Meeuwsen från Nederländerna väntar i match 2. Grupp B kompletteras av Schalk/Bourne från USA som spelar mot våra svenska ”jump setters” på fredag kl 20:00.

  • 27 april | 16:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Guto/Pedro Solberg (BRA)
  • 28 april | 00:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Brouwer/Meeuwsen (NED)
  • 28 april | 20:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Schalk/Bourne (USA)

Mer information om spelscheman, nyheter och livescore finns på den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Matcherna kan streamas på viaplay.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och volleyballworld.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Följ även Svensk volleybolls kanaler på Facebook och Instagram för dagliga uppdateringar.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men med sina prestationer under säsongen 2022 och inledningen av 2023 har teamet som leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson - skaffat sig ett mycket bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-04-27

Senast uppdaterad: 2023-04-27

Visa fler nyheter

Sponsorer