Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Kvartsfinal blev slutstation på Åhman/Hellvigs Brasilienäventyr

Jonatan Hellvig och David Åhman ställde upp på nytt i veckans Beach Pro Tour Elite16 i Uberlandia, Brasilien. Där blev det stopp i kvartsfinalen mot Tjeckiens Perusic/Schweiner, och så slutar veckan i Brasilien med en femte plats för den svenska beachvolleybollduon.

Text: Mirjam Zehnder

Foto: Volleyballworld

Med två pallplatser från årets första tävlingar på allra högsta världstournivån reste David och Jonatan till Uberlandia i Brasilien för att återigen mäta sig med den absoluta världstoppen i beachvolley. Att det inte skulle bli en tuff resa var klart redan på förhand - i Elite16-tävlingar deltar endast de främsta lagen i världen. Inga matcher är enkla.

Första gruppspelsmatchen visade just det, när den svenska duon kämpade till sig en vinst i tre set mot hemmaspelande Guto/Pedro Solberg. Därefter följde en tajt förlust i andra omgången mot världstvåorna Brouwer/Meeuwsen (NED), vilket innebar att det i princip var vinna eller försvinna i den sista gruppspelsmatchen då amerikanerna Schalk/Bourne radade upp på andra sidan nät. Men som så det senaste året var våra beachstjärnor bäst när det gäller. 2-0-vinsten gav gruppseger och direktkvalificering till kvartsfinalen.

Där väntade en repris från EM-finalen förra året mot Tjeckiens Perusic/Schweiner. Publiken fick se en riktig rysare med fördel Tjeckien i slutet av dagen som besegrade David och Jonatan i två set med setsiffrorna 26-24, 25-23.

Förlusten innebär att Åhman/Hellvig slutar på delad femteplats i veckans stortävling, vilket ger ett fint tillskott av ranking, om än inte så stort som tidigare pallplatser genererat.

Teamets nästa världstourtävling blir i Ostrava, Tjeckien, 31 maj - 4 juni.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men med sina prestationer under säsongen 2022 och inledningen av 2023 har teamet som leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson - skaffat sig ett mycket bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-04-30

Senast uppdaterad: 2023-04-30

Visa fler nyheter

Sponsorer