Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-EM: Comeback på den internationella scenen för regerande mästarna Åhman/Hellvig

Nu börjar jakten på medaljerna! 2 - 6 augusti avgörs Beachvolley-EM med de bästa lagen i Europa som samlas i Wien, Österrike, där svenska 21-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig kliver in som regerande mästare.
– Det ska bli riktigt kul att göra comeback på den internationella scenen igen efter två månaders frånvaro på grund av skada, säger förbundskapten Rasmus Jonsson inför starten.

Text: Mirjam Zehnder

David Åhman och Jonatan Hellvig går in på EM som regerande mästare efter förra årets skrällvinst. Foto: CEV.

2023 års EM i beachvolley avgörs på den konstgjorda ön Donauinsel i Wien på en maffigt inramad arena. Och det är blågula beachvolleykometernaDavid Åhman och Jonatan Hellvig som är titelförsvarare. I det stentuffa startfältet återfinns 10 av världens 15 högst rankade lag.

Åhman/Hellvigs uppladdning till mästerskapet har störts av en skada som Jonatan ådrog sig i samband med en världstourtävling i juni. Hellvig kolliderade med sin lagkamrat och fick en spricka i handen som fram till slutet av juli höll honom borta från tävlingsspel.

David Åhman i en intervju med SVT om formen:
– Det är ju tråkigt när man inte kan träna med sin partner. Och vi hade kanske velat ha en internationell tävling innan EM. Men jag tycker ändå att vi har tränat bra nu de sista veckorna, så det känns rätt bra.

Jonatan Hellvig lägger till:
– Man måste spela ihop sig för att känna att man är i bra form och att man har koll på tajmingen och allt annat som behövs. Det är inte bara den fysiska formen utan även beachvolley-mässig förberedelse som gäller.

Duon gjorde framgångsrik comeback i samband med 2023 års upplaga av SM i King of the Court som avgjordes framför svensk publik på Tylösand 27-28 juli, där storfavoriterna vann tävlingen på ett övertygande sätt.
– Det var riktigt kul att spela framför hemmapubliken. Jag tror att jag är ganska nära toppformen och det känns om att jag kommit tillbaka snabbt in i spelet igen, kommenterade Jonatan efter finalen.

Europas främsta beachvolley-spelare intar Donauinsel i Wien de kommande dagarna. Foto: CEV.

Så avgörs Beachvolley-EM

Nu är det inte hemmaplan utan den internationella scenen som väntar på David och Jonatan. 32 deltagande lag gör upp i Wien och är uppdelade i åtta grupper om fyra lag i varje. Det börjar med två gruppspelsomgånger där vinnarna från första omgången möter varandra och likaledes förlorarna. Gruppvinnarna går till åttondelsfinal, tvåorna och treorna går till sextondelsfinal och fyrorna åker ut. Mästare koras söndagen den 6 augusti, då det spelas semifinaler och medaljmatcher.

Åhman/Hellvig spelar i grupp C tillsammans med 19-åriga sensationerna Canet/Rotar (Frankrike), hemmaspelande Seiser/Dressler (Österrike) och Nõlvak/Tiisaar (Estland) som slutade femma på VM förra året. Första matchen för våra svenska beachstjärnor är planerad torsdagen den 3 augusti kl. 11:00 då Österrike med duon Seiser/Dressler står för motstånd. Samma dag spelas även andra gruppspelsomgången kl. 16:00 mot antingen Frankrike eller Estland.

– Vi har kunnat träna för fullt i tio dagar och killarna har gjort det bra. Givetvis är det inte en optimal uppladdning efter 6 veckor paus för Jonatan med sin skada, men samtidigt är vi väldigt hungriga och vet vad vi kan, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Och David avslutar:
– Vi går in i EM med inställningen att vi kan slå alla lag där, vi har gjort det förut. Samtidigt vet vi att det blir oerhört tufft, eftersom det finns många lag som har vunnit EM-guld förut, till exempel norrmännen (Mol/Sørum). Men såklart är vi kanske inte längre underdogs på samma sätt som tidigare.

Från och med kvartsfinalspelet sänder SVT samtliga av Åhman/Hellvigs matcher, ifall de tar sig vidare dit. Alla matcher från EM visas på EuroVolley.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Åhman/Hellvigs EM-matcher 2023

  • 3 augusti - Åhman/Hellvig vs Seiser/Dressler (AUT) 2-1 (18-21, 21-14, 15-13) (gruppspelsmatch 1)
  • 3 augusti - Åhman/Hellvig vs Canet/Rotar (FRA) 2-0 (21-15, 21-17) (gruppspelsmatch 2)
  • 4 augusti - Åhman/Hellvig vs Trousil/Schweiner (CZE) eller Mol/Berntsen (NOR) (åttondelsfinal)

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-02

Senast uppdaterad: 2023-08-03

Visa fler nyheter

Sponsorer