Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-EM: Trots skakig inledning - åttondelsfinal nästa för Åhman/Hellvig

Sverige inledde Beachvolley-EM på bästa möjliga sätt med två segrar i gruppspelet mot Österrike och Frankrike. Hur enkelt det än låter - det blev en stor kamp i första matchen tillbaka i sanden på den internationella scenen efter comebacken.
– V
äldigt kul att vara tillbaka och tävla igen, och skönt att skadan inte påverkar spelet längre, kommenterar Jonatan Hellvig efter första tävlingsdagen.

Text: Mirjam Zehnder

Åhman/Hellvig på Beachvolley-EM i Wien. Foto: CEV.

Då tog vi alla ett djupt andetag när Sverige slog in avgörande anfallet i tredje set i EM-öppningsmatchen imorse! Med knappast möjliga marginalen kammade David Åhman och Jonatan Hellvig hem vinsten i första gruppspelsmatchen på Beachvolley-EM i Wien, Österrike. 2-1 i set, 18-21, 21-14, 15-13 visade resultattavlan till slut mot hemmaspelande lag Seiser/Dressler.

Många kunde nog knappast tro sina ögon när det stod 6-0 bara några minuter in i matchen - till Österrikes fördel. Svenskarna fick inte stopp i motståndets anfall och hade svårt att hantera deras välplacerade servar. Även om David och Jonatan kom ikapp med några poäng så gick första setet till starkt spelande Seiser och Dressler. I andra setet visade den svenska duon sin klass och vann tydligt, och så var det i skiljesetet där första matchen avgjordes. Ett ryck från 9-11 till 14-11 gjorde att Åhman/Hellvig tog det längsta strået med knappt 15-13.

David Åhmans säger:
– Vi fick en dåligt start i matchen och hade svårt att hitta någon rytm i vårt spel samtidigt som Österrike gör en otrolig prestation. Det var riktigt skönt att vi lyckades ta hem vinsten till slut ändå.

– Vi var alldeles för passiva och försiktiga i första matchen. Vår servemottagning var dålig under första halvan av första set och sen lyckades vi inte komma ifatt. Det var skönt att vi kunde vinna till slut, men det var ingen bra prestation av oss, sammanfattar förbundskapten Rasmus Jonsson.

Åhman/Hellvig på väg till arenan med tränarduon Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson. Foto: CEV.

I dagens andra match väntade Frankrikes unga talanger Canet/Rotar som i sin tur besegrade estländska Nõlvak/Tiisaar. Och efter den skakiga inledningen hittade David och Jonatan nu definitivt tillbaka till sitt spel och vann med klart 2-0, 21-15, 21-17 i set. Förbundskapten Rasmus Jonsson säger:
– Mot fransmännen var vårt servemottagning jättebra, vilket gjorde att vi kunde dominera med hoppass och anfall på andrabollar. Vi var mer offensiva och spelade ut på ett annat sätt än mot Österrike. I fortsättningen kan vi dock absolut förbättra vårt block och försvar, och det kommer att krävas när vi möter bättre lag.

Därmed avancerar de blågula beachstjärnorna direkt till åttondelsfinalen som spelas imorgon antingen mot Tjeckien med duon Trousil/Schweiner eller Mol/Berntsen från Norge. Första serven går kl. 17:30.

Så avgörs mästerskapet

De totalt 32 deltagande lagen är uppdelade i åtta grupper om fyra lag i varje. Åhman/Hellvig spelar i grupp C tillsammans med 19-åriga sensationerna Canet/Rotar (Frankrike), hemmaspelande Seiser/Dressler (Österrike) och Nõlvak/Tiisaar (Estland) som slutade femma på VM förra året.

I EM tillämpas förenklat poolspel. Det betyder två gruppspelsomgångar där vinnarna från första omgången möter varandra och likaledes förlorarna. Gruppvinnarna går till åttondelsfinal, tvåorna och treorna går till sextondelsfinal och fyrorna åker ut. Mästare koras söndagen den 6 augusti, då det spelas semifinaler och medaljmatcher.

Från och med kvartsfinalspelet sänder SVT samtliga av Åhman/Hellvigs matcher, ifall de tar sig vidare dit. Alla matcher från EM visas på EuroVolley.tv Länk till annan webbplats..

Åhman/Hellvigs EM-matcher 2023

  • 3 augusti - Åhman/Hellvig vs Seiser/Dressler (AUT) 2-1 (18-21, 21-14, 15-13) (gruppspelsmatch 1)
  • 3 augusti - Åhman/Hellvig vs Canet/Rotar (FRA) 2-0 (21-15, 21-17) (gruppspelsmatch 2)
  • 4 augusti - Åhman/Hellvig vs Trousil/Schweiner (CZE) 2-0 (21-16, 21-15) (åttondelsfinal)
  • 5 augusti - Åhman/Hellvig vs Ehlers/Wickler (GER) (kvartsfinal)

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-03

Senast uppdaterad: 2023-08-04

Visa fler nyheter

Sponsorer