Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-EM: Sverige spelar om medaljer!

Urstarkt! Efter att ha tappat första setet kämpade sig David Åhman och Jonatan Hellvig tillbaka i EM-kvartsfinalen och vände matchen till 2-1 i set och seger! I semifinalen på söndag kl. 14:15 väntar nu Italiens Cottafava/Nicolai.
– Det var en galen match, jag har nästan tappat min röst, säger David Åhman direkt efter finalen i segerintervjun.

Text: Mirjam Zehnder

Semifinal nästa för Sveriges David Åhman och Jonatan Hellvig. Foto: CEV.

Första tuffa motståndet för både det svenska och det tyska laget idag var Wiens åskväder som gjorde att matchen i den stora Beachvolley-arenan började lite försenad. Trots regn och kyliga temperaturer var dock läktarna fyllda och stämningen på topp. Publiken fick se en fin start i matchen för Ehlers/Wickler som drog iväg tidigt med några poäng. Även om Åhman/Hellvig kvitterade mot setets slut så var det tyskarna som tog första omgången med deras sjunde setboll, knappt med 26-24.

Sverige hade för sin del en utmärkt start in i andra omgången och ställningen vid den tekniska time-outen i mitten av setet visade 13-8 för de blågula spelarna. 21-17 blev det till slut och därmed tvingade David och Jonatan fram ett avgörande tredje set. Och där blev det riktigt spännande. Trots att den svenska duon verkade ha grepp på det tyska laget, som också blev mer och mer frustrerat, kom Ehlers och Wickler tillbaka i matchen. Men med två tyska anfall i rad som seglade ut var saken biff och Sverige vinner även tredje och avgörande setet, ytterst knappt med 16-14.
– Vi gör en riktig bra insats och trots en dålig start så jobbar vi på lugnt och metodiskt, kommenterar förbundskapten Rasmus Jonsson Sveriges prestation.

Hur fick ni stopp på Tyskland idag?
En avgörande faktor var definitivt Jonatans block. Han lyckades blocka ner tyskarna åtta gånger, medan 210cm långa Nils Ehlers blockade ner oss en gång bara, fortsätter Jonsson.

Med seger i kvartsfinalen fortsätter nu EM-äventyret för Åhman/Hellvig redan imorgon söndag. Återigen blir det tufft motstånd med Italiens Samuele Cottafava och Paolo Nicolai, rankad på plats 11 i världen.

Anders Kristiansson från tränarstaben blickar framåt:
– Det blir återigen en match mot en av de största och bästa blockarna på touren i form av Paolo Nicolai. Honom vill vi hålla så mycket som möjligt utanför spelet. Dessutom får vi försöka få stopp på vänsterhänte partnern Cottafava, och som vanligt är vi beroende av bra servemottagning så att vi kan få upp vårt spel.

Imorgon söndag kl. 14:15 är det dags i Wien för Sveriges semifinal mot Italien. SVT sänder beachvolley-drabbningen live på SVT Play, och matchen streamas även på EuroVolley.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

David och Jonatan jublar tillsammans med supportrarna. Foto: CEV.

Åhman/Hellvigs EM-matcher 2023

  • 3 augusti - Åhman/Hellvig vs Seiser/Dressler (AUT) 2-1 (18-21, 21-14, 15-13) (gruppspelsmatch 1)
  • 3 augusti - Åhman/Hellvig vs Canet/Rotar (FRA) 2-0 (21-15, 21-17) (gruppspelsmatch 2)
  • 4 augusti - Åhman/Hellvig vs Trousil/Schweiner (CZE) 2-0 (21-16, 21-15) (åttondelsfinal)
  • 5 augusti - Åhman/Hellvig vs Ehlers/Wickler (GER) 2-1 (24-26, 21-17, 16-14) (kvartsfinal)
  • 6 augusti kl. 14:15 - Åhman/Hellvig vs Cottafava/Nicolai (ITA) (semifinal)

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-05

Senast uppdaterad: 2023-08-05

Visa fler nyheter

Sponsorer