Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Europamästare: David Åhman och Jonatan Hellvig försvarar titeln i Wien

Historien upprepar sig! Efter förra årets succé försvarar David Åhman och Jonatan Hellvig titeln och kan igen kalla sig Europamästare i beachvolley - med blott 21 år. Och precis som i 2022 års upplaga blev det guld bara två månader efter en fraktur i Jonatans hand.
– Det är en enorm prestation med tanke på den där skadan, kommenterar beachvolley-experten Mattias Magnusson i SVTs livesändning.

Text: Mirjam Zehnder

Europamästare 2023: David Åhman och Jonatan Hellvig. Foto: CEV.

3 juni 2023. Ostrava, Tjeckien.
Tung svensk beachvolley-kväll. Efter att Jonatan fick en smäll på handen tvingades Åhman/Hellvig bryta matchen på världstourstävlingen i Tjeckien och det var oklart hur sommaren skulle fortsätta för den svenska beachvolley-duon.

6 augusti 2023. Wien, Österrike.
Det är då och där det händer. Igen. Efter sex veckors paus och träning i bara tio dagar innan mästerskapets start vinner David och Jonatan EM-guld och försvarar titeln från i fjol.

Helt otroligt.

Eftermiddagen började med semifinalen mot Samuele Cottafava/Paolo Nicolai som visade stort spel under hela mästerskapet. De inledde direkt starkt och pressade svenskarna framför allt med hårda och placerade servar. I det svenska spelet saknades däremot rytmen och så gick första setet med klart 21-12 åt italienskt håll.

Men som så ofta under turneringen blev David och Jonatan bättre och bättre ju längre matchen pågick. Till slut blev det ett stort drama i tre set där svenskarna först räddade fem italienska matchbollar för att sedan avgöra med deras egen fjärde matchboll till 23-21 i skiljeset.
– Det var nog den mest dramatiska matchen vi har spelat någonsin, säger Jonatan Hellvig i SVT:s Sportspegeln.

– Tar man sig till final när man inte alls spelar sitt bästa spel - då är man riktigt bra, säger SVT-expert Mattias Magnusson i direktsändningen om Åhman/Hellvigs semifinalmatch.

David och Jonatan med förbundskapten Rasmus Jonsson och tränare Anders Kristiansson. Foto: CEV.

Kontrollerat svenskt spel i final

I finalen stod den nederländska duon Luini/de Groot på andra sidan nätet som i sin tur slog ut världsettorna Mol/Sørum tidigare i kvartsfinalen. Även solen vågade sig fram efter en väldigt regnig EM-vecka i Wien för en perfekt inramning i den imponerande beacharenan på ön Donauinsel. Nere i sanden blev man aldrig orolig för vilken väg finalmatchen ska ta. David och Jonatan spelade koncentrerat och hade kontroll från början till slut. Efter 21-16 i första setet avgjorde David Åhman i andra setet med ett serveess till 21-18. Saken var biff och Sverige tog EM-guld för andra gången i rad.

- Att Jonatan spelar på den nivån ska egentligen inte riktigt fungera efter skadan. Han som inte har tränat mycket de sista två månaderna står för storspel på nätet. Dessutom gick det mesta bara bättre än i semifinalen och David och Jonatan var mycket mer avslappnade, säger beachvolleyexpert Mattias Magnusson i SVT:s sändning.

- Vi hade riktigt bra servemottagning och anfall i finalen och det tog oss till EM-guldet. Vi hade lite svårt att stoppa det nederländska anfallet, men de gjorde några fler misstag än vad vi gjorde. Det är bara helt fantastiskt efter att varit ute med skada i sju veckor och efter att vi bara fått tio dagars träning med Jonatan innan EM, konstaterar en väldigt glad förbundskapten Rasmus Jonsson.

Och vad tycker David och Jonatan själva?

- Vi har en strategi för varenda match såklart, men den här gången körde vi bara på, säger Jonatan Hellvig i segerintervjun på plats.

Och David kompletterar:
– Helt fantastiskt, vi är så glada att vara här och att det gick hela vägen för oss i EM. Det var så häftigt att spela här och energin som kom från publiken var helt otroligt.

Foto: CEV.

Åhman/Hellvigs EM-matcher 2023

  • 3 augusti - Åhman/Hellvig vs Seiser/Dressler (AUT) 2-1 (18-21, 21-14, 15-13) (gruppspelsmatch 1)
  • 3 augusti - Åhman/Hellvig vs Canet/Rotar (FRA) 2-0 (21-15, 21-17) (gruppspelsmatch 2)
  • 4 augusti - Åhman/Hellvig vs Trousil/Schweiner (CZE) 2-0 (21-16, 21-15) (åttondelsfinal)
  • 5 augusti - Åhman/Hellvig vs Ehlers/Wickler (GER) 2-1 (24-26, 21-17, 16-14) (kvartsfinal)
  • 6 augusti - Åhman/Hellvig vs Cottafava/Nicolai (ITA) 2-1 (12-21, 21-17, 23-21)(semifinal)
  • 6 augusti - Åhman/Hellvig vs Luini/de Groot (NED) 2-0 (21-16, 21-18) (final)

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-06

Senast uppdaterad: 2023-08-06

Visa fler nyheter

Sponsorer