Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Åhman/Hellvig jagar nya framgångar i Hamburg

Det är i Tyskland det händer. Sveriges volleybolldamer är på väg dit för 2023 års Europamästerskap. Svenska Europamästarna i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är i sin tur redan på plats. På torsdag gör de comeback på högsta världstournivån när Beach Pro Tour Elite16 avgörs i Hamburg.

Foto: CEV

Elite16 anger att tävlingen spelas på allra högsta nivå. Endast de främsta lagen i världen kan kvalificera sig för turneringen, där stora prissummor och mängder av rankingpoäng står på spel. Rankingpoäng som är ack så viktiga i jakten på avancemang till OS i Paris 2024.

Tävlingen avgörs 16-20 augusti och David och Jonatan kliver ner i sanden på torsdag seedade som femma av totalt 16 i huvudturneringen. Som alltid på den här nivån är motståndet av högsta klass. Lagen delas upp i fyra grupper om fyra lag i varje. De tre bästa lagen från varje grupp går till slutspelfasen, där vinnarna sedermera vaskas fram.

Våra blågula ”jump-setters” spelar i grupp D tillsammans med hemmaspelande världsåttorna Ehlers/Wickler (som man nyligen besegrade i en högdramatisk EM-kvartsfinal), skickliga brasilianska duon Pedro Solberg/Guto samt ett lag som hämtas från onsdagens inledande kvalspel. Spelschemat i gruppen ser ut som följer:

  • 17 aug | 15:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs TBD
  • 18 aug | 11:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Ehlers/Wickler (GER)
  • 18 aug | 18:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Pedro Solberg/Guto (BRA)

Samtliga matcher livestreamas på Viaplay Länk till annan webbplats. och volleyballworld.tv Länk till annan webbplats.. På den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Följ Svensk volleybolls kanaler på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats.för dagliga uppdateringar om händelseutvecklingen!

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet, med Åhman/Hellvig som coachas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, har fått en mycket stark start i jakten på avancemang, detta trots en handskada som hållit Jonatan Hellvig ur spel mer än halva sommaren.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt för Beach Pro Tour Elite16 Hamburg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (spelschema, resultat m.m)
Livestreaming på Viaplay Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Livestreaming på Volleybalworld.tv Länk till annan webbplats.(abonnemang krävs)
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-15

Senast uppdaterad: 2023-08-15

Visa fler nyheter

Sponsorer