Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U20-EM: Johansson/Saxne och Hölting Nilsson/Ask redo i Lettland

Jacob Hölting Nilsson/Erik Ask och Frida Johansson/Emilia Saxne. Där har vi de svenska lagen i U20-EM i beachvolley. Mästerskapet avgörs 17-20 augusti i Riga, Lettland.

Text: Mirjam Zehnder

Emilia Saxne och Frida Johansson är redo för U20-EM i Lettland. Bild: Robert Söderberg.

De svenska lagen har anlänt till Riga i dagarna och ska nu kliva in i sanden på U20-EM i beachvolley. 19-åriga Frida Johansson (Engelholm VS) tillsammans med 16-åriga Emilia Saxne (Kronan VBK) ska representera Sverige på tjejsidan. Redan för två år sedan gjorde Frida och Emilia sitt första EM på ungdomsnivå i Slovenien, då i U18-sammanhang, och nu ska de alltså rada upp i landslagskläder igen på U20-EM i år.
– Två år har gått och både Frida och Emilia har haft en fin utveckling under den tiden. I sommar har de gjort bra resultat på Swedish Beach Tour, både tillsammans och med andra partners, kommenterar coach Robert Söderberg .

I Riga hamnade svenskorna i Pool B och inleder turneringen under torsdagen mot Bulgarien kl. 13:00 svensk tid och fortsätter gruppspelet senare mot Cypern. Även Ukraina väntar som motstånd i grupp B.

– Målet är att ta sig till slutspelet, då behöver vi bli minst trea i vår fyrlagsgrupp. Väl där tror jag att tjejerna har kapacitetet att utmana de flesta lagen. Frida och Emilia är super taggade och vi alla är redo för allvaret nu på torsdag, säger Söderberg.

Jacob Hölting Nilsson spelar U20-EM tillsammans med Erik Ask. Bild: FIVB.

Hölting Nilsson/Ask med ambitioner

18-åringa Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK) och 17-åriga Erik Ask (Västerås VBK) är en duo som, trots deras unga ålder, redan har samlat många beachvolley-erfarenheter, också på den internationella scenen. De spelade förra årets U18-EM där de hamnade på en 5e plats, och ställde även upp på U19-VM 2022 där de kom fram till åttondelsfinalen. Dessutom vann Jacob Hölting Nilsson guld på U22-EM 2022 tillsammans med David Åhman. Sist spelade Jacob och Erik beach-SM tillsammans där de tog hem en bronsmedalj.

– Det känns bra inför U20-EM! Vi har haft några bra träningsdagar och känner oss redo. Målsättningen är väl framför allt att visa upp bra spel, och om vi kan lyckas med det så skulle det vara otroligt kul om vi lyckas komma hem med en medalj, säger Jacob Hölting Nilsson inför mästerskapet.

Tränare Anders Kristiansson om motståndet:
– Några lag vi ska möta är väletablerade. Frankrike, Österrike och Lettland spelar alla regelbundet på världstouren och har haft framskjutna placeringar. De får gälla som klara favoriter. Vi tillsammans med några andra finns förhoppningsvis där bakom.

Och vad är målsättningen?
– Först gäller det att ta sig vidare på så bra placering som möjligt i gruppen. Sen får vi ta det därifrån. Vi har ju två riktigt långa spelare som, när allt stämmer, är riktigt svårstoppade i sitt anfallsspel. De har gjort betydande framsteg i sommar. Vi hoppas de får ut det i matcherna också.

Duon kliver in under torsdagen i Pool G mot Litauen kl. 13:50 svensk tid. I gruppen väntar även Spanien och Ukraina på Jacob och Erik.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-16

Senast uppdaterad: 2023-08-17

Visa fler nyheter

Sponsorer