Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvigs nya succé i sanden – överst på pallen i Hamburg

Det är i Tyskland det händer! Parallellt med pågående Volleyboll-EM, där Sveriges damlandslag deltar i grupp C i Düsseldorf, spelade blågula Europamästarna David Åhman och Jonatan Hellvig under söndagen hem segern i veckans världstourtävling Beach Pro Tour Elite16 i Hamburg.

Foto: Volleyballworld

Elite16 anger att tävlingen avgjordes på allra högsta nivå. Endast de främsta lagen i världen är kvalificerade för turneringar av den här magnituden, där stora prissummor och mängder av rankingpoäng står på spel; poäng som är ack så viktiga i jakten på avancemang till OS i Paris 2024.

I finalen besegrade Åhman/Hellvig Italiens Paolo Nicolai och Samuele Cottafava i en rafflande tresetare (21-16, 22-24, 21-19). Det här var den svenska duons första tävling på världstouren sedan början av juni, då Jonatan Hellvig bröt ett ben i handen – en skada som höll laget borta från spel i nästan åtta veckor. Snacka om succé-comeback!

- Det var en galen match och de spelade väldigt bra. Vi har mött varandra tre gånger nu på kort tid och det är alltid tajta matcher. Vi fick verkligen ge allt för att ta hem det här. Vi klarade det och vi är så glada, säger David Åhman i Volleyballworlds livesänding.

- Vi missade ett par turneringar på grund av min skada, men nu känns handen bra och jag har kunnat fokusera helt på spelet. Just nu känns det bara fantastiskt, säger Jonatan Hellvig i samma sändning.

- Vi gör en fantastisk bra turnering! Spelmässigt var det här en nivå upp från EM. Och jäkligt starkt att mentalt orka spela så här bra turneringen efter vi har blivit Europamästare, säger Rasmus Jonsson till volleyboll.se.

Finalmatchen var en repris från EM-semifinalen som utspelade sig i Wien för ett par veckor sedan, där Åhman/Hellvig gick segrande ur en stentuff batalj som avgjordes först långt in i skiljeset (12-21, 21-15, 23-21). De svenska 21-åringarna vann sedan den efterföljande EM-finalen i stor stil mot Nederländerna och försvarade därmed sin mästartitel från 2022.

Nicolai/Cottafava fick dock en liten revansch när veckans världstourtävling i Hamburg inleddes i torsdags då lagen möttes igen i den första gruppspelsomgången (18-21, 21-16, 13-15).  Våra svenska ”jump setters” kom dock igen starkt i de två efterföljande matcherna och kvalificerade sig för helgens slutspel som grupptvåor efter två klara 2-0-segrar mot tyska världsåttorna Ehlers/Wickler och Brasiliens Pedro Solberg/Guto.

Väl där föll sedan även Litauen, USA och ytterligare ett brasilianskt lag offer för den svenska segermaskinen som nu hade dundrat igång på allvar och som sedvanligt bjöd på spektakulärt spel och högdramatiska avgöranden. Ta exempelvis semifinalen mot George/Andre (BRA) som utspelade sig tidigare under söndagen, där Åhman/Hellvig lyckades vända underläge 6-10 till seger 15-13 i skiljeset.

I finalen stod alltså Nicolai/Cottafava för motståndet ännu en gång. Och nu var återigen David och Jonatan det starkare laget, även om det satt långt inne.

Segern innebär bland annat ett nytt, rikligt tillskott av rankingpoäng för de svenska världstvåorna som därmed tar nya kliv mot att kvalificera sig för 2024 års Sommar-OS i Paris.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet, med Åhman/Hellvig som coachas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, har fått en mycket stark start i jakten på avancemang.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt för Beach Pro Tour Elite16 Hamburg Länk till annan webbplats. (spelschema, resultat m.m)

Livestreaming på Viaplay Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)

Livestreaming på Volleybalworld.tv Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)

Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-20

Senast uppdaterad: 2023-08-20

Visa fler nyheter

Sponsorer