Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley U20-EM: Sverige femma och sjua i Lettland

I Riga, Lettland avgjordes årets upplaga av U20-EM i beachvolley den gångna veckan. De svenska lagen reser hem med en femteplats för Hölting Nilsson/Ask och en sjundeplats för Johansson/Saxne.

Text: Mirjam Zehnder

Jacob Hölting Nilsson och Erik Ask med coach Anders Kristiansson. Foto: Lars Nilsson.

På killsidan var det Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK) och Erik Ask (Västerås VK) som representerade Sverige på U20-EM, tillsammans med coachen Anders Kristiansson. Duon tog sig vidare till slutspelet som gruppetta efter tre raka segrar mot Litauen, Spanien och Ukraina. I åttondelsfinalen blev det sedan 2-0-seger mot Belgien, innan det tog stopp i kvartsfinalen i tre set mot ett starkt Polen.
– Polen har tidigare haft topplaceringar med det här laget i ungdomsmästerskap, så att ta matchen till ett tredje set var riktigt bra gjort, även om det är surt att förlora, kommenterar coach Anders Kristiansson.

I söndagens placeringsmatchen kunde de svenska killarna dessutom knipa en till vinst mot Litauen och hamnade därmed på en femte plats.

Anders Kristiansson summerar turneringen:
– Vi gjorde en helt godkänd turnering. Killarna har spelar ett gediget och skarpt anfallsspel och servat bra. För att ta ett steg till bör block och försvarsspelet upp ett par snäpp. Jacob har monsterpassat i alla matcherna och slagit in det mesta när han väl fått chansen och Erik har också gjort det bra när motståndarna mestadels har servat på honom. Nästa år försvinner de flesta bra lagen och Jacob och Erik har ett år kvar i klassen. Då ska absolut förväntningarna vara att ta medalj och så glänsande som möjligt.

Hölting Nilsson/Asks EM-matcher:

 • Gruppspelsmatch 1: Hölting Nilsson/Ask vs Palubinskas/Vilkelis (LTU) 2-0 (21-13, 28-26)
 • Gruppspelsmatch 2: Hölting Nilsson/Ask vs Cabanas/Koeppen (ESP) 2-0 (21-16, 21-14)
 • Gruppspelsmatch 3: Hölting Nilsson/Ask vs Moiseiev/Tymchenko (UKR) 2-0 (21-15, 25-23)
 • Åttondelsfinal: Hölting Nilsson/Ask vs Hendrikx/Vecauteren (Bel) 2-0 (21-17, 22-20)
 • Kvartsfinal: Hölting Nilsson/Ask vs Lejawa/Beta (POL) 1-2 (19-21, 25-23, 10-15)
 • Placeringsmatch: Hölting Nilsson/Ask vs Palubinskas/Vilkelis (LTU) 2-1 (12-21, 21-9, 15-7)

Frida Johansson och Emilia Saxne med coach Robert Söderberg. Foto: Robert Söderberg.

Bland tjejerna var det Frida Johansson (Engelholm VS) och Emilia Saxne (Kronan VBK) som försvarade de blågula färgerna, coachade av Robert Söderberg. Även de klev in i slutspelet som gruppvinnare, men fick se sig utslagna i kvartsfinalen efter en klar seger mot England i åttondelen och en tydlig förlust mot Schweiz, ett lag som sedan tog sig hela vägen till finalen.
– I kvarten mot Schweiz stöter vi på turnerings bästa lag. Vi servar inte tillräckligt tufft för att få bort dem från nätet och i vår egen sideout har vi det tufft. Men vi fick många lärdomar att ta med oss inför framtiden, säger coach Robert Söderberg.

Det blev till slut också en tung förlust i placeringsmatchen mot Nederländerna som innebär en sjunde plats för Frida och Emilia när årets U20-EM summeras.

Robert Söderberg om tjejernas insats:
– Denna turnering startade på bästa sätt med två riktigt bra vinster och en tajt förlust mot Ukraina. I åttondelsfinalen gjorde tjejerna sin bästa match där de följde sin gameplan på bästa sätt. Att nå kvartsfinalen är ett väldigt fin resultat för oss. Endast en gång tidigare har vi nått längre på tjejsidan när Bella Haak och Fanny Åhman kom fyra i U18-EM 2015, också i Riga. Summa summarum en väldig fin turnering för Emilia och Frida.

Johansson/Saxnes EM-matcher:

 • Gruppspelsmatch 1: Johansson/Saxne vs Gavrailova/Gicheva (BUL) 2-0 (21-17, 21-11)
 • Gruppspelsmatch 2: Johansson/Saxne vs Gusarova/Siapani (CYP) 2-0 (21-11, 21-19) 
 • Gruppspelsmatch 3: Johansson/Saxne vs Serdiuk/Udovenko (UKR) 0-2 (20-22, 24-26)
 • Åttondelsfinal: Johansson/Saxne vs Tucker/Canevari (ENG) 2-0 (21-12, 21-16)
 • Kvartsfinal: Johansson/Saxne vs Bossart/Kernen (SUI) 0-2 (14-21, 14-9)
 • Placeringsmatch: Johansson/Saxne vs Konink/Sonneville (NED) 0-2 (13-21, 23-25)

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-20

Senast uppdaterad: 2023-08-20

Visa fler nyheter

Sponsorer