Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Saxne/Madestam och Andersson/Hölting Nilsson inför Beachvolley U18-EM

Efter en fullspäckad tävlingssommar på den europeiska ungdomsnivån med U22- och U20-EM är det nu dags för U18-EM som avgörs 24-27 augusti i Madrid, Spanien. För Sverige deltar Emilia Saxne/Sanna Madestam och Elmer Andersson/Hannes Hölting Nilsson.

Text: Mirjam Zehnder

Elmer Andersson och Hannes Hölting Nilsson på plats i Madrid med coach Markus Collin.

32 lag i både dam- och herrklasser kommer att slåss om medaljer på U18-EM i beachvolley i veckan. De svenska lagen har kommit fram till Madrid och genomfört deras första träningar. Det är varmt i Spanien och det gällde att få känna på värmen inför mästerskapets start idag torsdag.

17-åriga Elmer Andersson (Habo Wolley) och 16-åriga Hannes Hölting Nilsson (Ystads VK) hade några dagar i Stockholm innan EM för att träna ihop sig och bygga på ett bra spelkoncept. Tidigare i augusti stod Elmer och Hannes redan högst på pallen på Swedish Beach Tour i Nyköping. På vägen till segern slog de många rutinerade lag, som bland annat de regerande svenska mästarna Tholse/Tegenrot i finalen.

Och nu väntar motstånd från hela Europa på de svenska framtidslöftena de kommande dagarna. Elmer och Hannes hamnade i Pool H och spelar första gruppspelsmatchen mot Spanien under torsdagen kl. 15:00 på center court. Gruppspelet forsätter därefter med ett skandinaviskt derby mot Norge, följd av mötet med Tjeckien på fredag.

Inför första drabbningen kommenterar coach Markus Collin:
– Nu under EM så vill vi fokusera på att ha ett stabilt spel där vi kan dra nytta av vårat block och försvarsspel. Jag tror absolut att det är en styrka där vi sticker ut. Om vi kan fokusera på de sakerna och på vårt spel så kan det här gå bra!

Sanna Madestam och Emilia Saxne med coach Robert Söderberg och det finska laget efter första träningen i Spaniens hettan.

På tjejsidan representeras Sverige av 16-åriga Emilia Saxne (Kronan VBK) och 17-åriga Sanna Madestam (Hylte/Halmstad Volley). Emilia kom sist hem med den sjundeplats från U20-EM förra veckan, tillsammans med Frida Johansson. Emilia och Sanna har spelat tillsammans på flera tillfällen i sommar där de bland annat blev svenska mästare i U18-klassen. På EM väntar nu en tuff grupp på tjejerna, Sverige spelar i Pool F mot Lettland, Polen och Spanien.

Coach Robert Söderberg kommenterar:
– Vi fick en väldig tuff grupp på pappret, men tjejerna är redo. Vi hade en bra träning tillsammans med Finland som gav oss chansen att vänja oss vid den spanska hettan, det är ungefär 35 grader här just nu. Vårt mål är att ta oss ur gruppen vidare till slutspelet, och sen får vi se var vi hamnar.

Saxne/Madestam börjar gruppspelet under torsdagen kl. 13:20 mot Lettland på plan 3.

Alla matcher från U18-EM streamas på Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-23

Senast uppdaterad: 2023-08-23

Visa fler nyheter

Sponsorer