Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klart: Här är Åhman/Hellvigs VM-motståndare

2023 års Beachvolley-VM avgörs 6-15 oktober i Tlaxcala, Mexico. Svenska dunderduon David Åhman och Jonatan Hellvig kliver in i mästerskapet som regerande Europamästare och med sist ett guld från världstouren i Hamburg. Nu vet vi vilka våra 21-åriga beachvolleykometer ställs mot i den inledande gruppspelsfasen!

Text: Mirjam Zehnder

Foto: FIVB.

Med drygt en månad till VM-premiären genomfördes lottningen i Tlaxcala under onsdagskvällen. De totalt 48 deltagande lagen delades upp i tolv grupper om fyra lag i varje.

Våra blågula Europamästare 2023 som är andraseedade laget i mästerskapet hamnade i grupp B tillsammans med Hodges/Schubert (Australien), Pedrosa/Campos (Portugal) och Leon/Marcos (Ecuador).

Förbundskapten Rasmus Jonsson om motståndet som väntar:
– Det blev en ganska tuff lottning. Hodges/Schubert är regerande asiatiska mästare och vann världstouren i Jurmala tidigare i år. Pedrosa/Campos har spelat bra senare delen av sommaren och vann i världstouren i Edmonton för drygt en månad sen. Leon/Marcos är en av de svårare fyrorna i gruppen som man kunde få, de kom femma i Sydamerikanska mästerskapet i år.

Tränarlegendaren Anders Kristiansson kompletterar:
– Som seedningssystemet är uppbyggt ser vi såklart ut som favoriter. Ändå ska matcherna mot såväl Australien som Portugal mötas med meriterad respekt, det är två bra och erfarna lag på världstouren som är farliga för vilket lag som helst. Alltså också för oss! Vi får se till att vara på topp. Det är VM, då finns inga enkla matcher. Om det finns undantag i vår grupp ska det då vara Ecuador, men det får vi utforska när vi kommer närmare tävlingen. Men vi tänker inte låta oss överraskas.

Grafik: FIVB.

Beachvolley-VM avgörs i Tlaxcala, Mexiko, som ligger lite över 120km öster om huvudstaden Mexiko City. Matcherna spelas på fyra arenor, bland annat på den imponerande Tlaxcala Plaza de Toros arenan med 3 500 platser, där inramningen kommer vara fantastisk.

Tävlingen inleds med gruppspel och lucky loser omgång, och fortsätter därefter med singeleliminering i slutspelsfasen. Mästare koras söndagen den 15 oktober. I vinnarpotten ligger även en direktplats till OS i Paris 2024.

David Åhman och Jonatan Hellvig vann titeln på U21-VM 2021 men missade förra årets upplaga av Beachvolley-VM i Rom, då en fraktur på Jonatans ena hand hade hållit laget borta från tävlingsspel i nära två månader under sommaren 2022. Nu ska den svenska duon göra mästerskapsdebut i seniorsammanhang och kommer att möta världens bästa beachvolley-lag. Regerande världsmästare är norska "Beachvolley Vikings" Mol/Sørum.

Mer information om mästerskapet publiceras löpande på den officiella tävlingssajten volleyballworld.com. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Beachvolley-VM avgörs bland annat på Plaza de Toros arenan i Tlaxcala, Mexiko. Foto: FIVB.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-30

Senast uppdaterad: 2023-08-31

Visa fler nyheter

Sponsorer