Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

David Åhman tilldelas Elitidrottsstipendiet

Beachvolleykometen David Åhman, som representerar Stöcke IF, är en av totalt 50 elitidrottare som får motta Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2023/24.

David Åhman är en av världens främsta beachvolleyspelare. Foto: CEV.

Elitidrottsstipendiet delas varje år ut till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning. Svenska Spels stöd ger möjlighet för 50 idrottare att få ett stipendium på 50 000 kronor vardera.

Utöver det ekonomiska stödet erbjuds de utvalda idrottarna även hjälp från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet. Hjälpen omfattar områden som idrottspsykologi och idrottsmedicin för att främja psykisk hälsa och ge bättre möjligheter till en hållbar idrottskarriär.

David Åhman, 21, och hans jämnårige vapendragare Jonatan Hellvig - som mottog samma stipendium 2020/21 - har de senaste åren tagit beachvolleyvärlden med storm med sin banbrytande spelstil, kallad "Swedish Jump Set", som man utvecklar tillsammans med förbundskapten Rasmus Jonsson och tränarlegendaren Anders Kristiansson.

Framgångarna har skördats på löpande band och bara de senaste månaderna har duon hunnit med att försvara sin EM-titel, vinna världstourtävling på allra högsta nivån samt korats till världsmästare i spelformen King of the Court.

Duon är för närvarande två på världsrankingen och jagar avancemang till 2024 års OS i Paris. 5-16 oktober spelar de Beachvolley-VM som avgörs i Tlaxcala, Mexiko. Dessförinnan väntar Beach Pro Tour Elite16 i Paris, 27 september - 1 oktober.

Vi gratulerar vår nyblivne stipendiat!

Läs mer:
Stipendium till 50 idrottare i 40 idrotter Länk till annan webbplats.
Om Elitidrottsstipendiet Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-09-19

Senast uppdaterad: 2023-09-21

Visa fler nyheter

Sponsorer