Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Åhman/Hellvig slipar VM-formen i OS-staden Paris

Svenska beachvolleykometerna David Åhman och Jonatan Hellvig beger sig till Frankrike för världstourtävling i Paris 27 september – 1 oktober. Här är laget ute efter ett nytt rikligt tillskott av rankingpoäng i den fortsatta jakten på avancemang till det sommar-OS som nästa år avgörs i samma stad. Dessutom hoppas man på att komma formtoppade till VM i Mexiko som avgörs med start den 6 oktober.

Foto: Volleyball World

Veckans tävling är en Beach Pro Tour Elite16, vilket betyder att den spelas på allra högsta världstournivån. Endast de främsta lagen i världen kan kvalificera sig för turneringen, där stora prissummor och mängder av rankingpoäng står på spel. Rankingpoäng som är ack så viktiga för att kunna ta sig till OS i Paris 2024.

För arrangören blir veckans tävling en del av generalrepetitionen inför detta OS, där beachvolley är en av de största sporterna. Det märks inte minst på de storslagna planerna om att grenen ska avgöras på Marsfältet (Champ de Mars) framför Eiffeltornet, där en arena för över 12 000 åskådare kommer byggas upp. Veckans turnering spelas visserligen inte framför Eiffeltornet, men väl på extremt klassisk mark i form av Rolland-Garros.

Turneringen avgörs 27 september - 1 oktober och svenska Europamästarna David Åhman och Jonatan Hellvig kliver ner i sanden på torsdag seedade som tvåa av totalt 16 lag i huvudturneringen. Som alltid på den här nivån är motståndet av högsta klass. Lagen delas upp i fyra grupper om fyra lag i varje. De tre bästa lagen från varje grupp går till slutspelfasen, där vinnarna sedermera vaskas fram.

Våra 21-åriga ”jump-setters” spelar i grupp B tillsammans med skickliga nederländska teamet Boermans/De Groot, italienska världssjuorna Nicolai/Cottafava – som man gått många tuffa dueller med de senaste månaderna – samt ett lag som hämtas från onsdagens inledande kvalspel. Spelschemat i gruppen ser ut som följer:

  • 28 sep | 12:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Boermans/De Groot (NED)
  • 28 sep | 16:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Nicolai/Cottafava (ITA)
  • 29 aug | 12:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs TBD

Samtliga matcher livestreamas på Viaplay Länk till annan webbplats. och volleyballworld.tv. Länk till annan webbplats.den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats. finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Följ Svensk volleybolls kanaler på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar om händelseutvecklingen!

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet, med Åhman/Hellvig som coachas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, har fått en mycket stark start i jakten på avancemang, detta trots en handskada som höll Jonatan ur spel mer än halva sommaren.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-09-27

Senast uppdaterad: 2023-09-27

Visa fler nyheter

Sponsorer