Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig missar världstourtävlingen i Paris

Svenska världstvåorna David Åhman och Jonatan Hellvig tvingas avstå veckans världstourtävling i Paris på grund av sjukdom. Laget kurerar sig och ställer om siktet på VM som avgörs i Mexiko 6-15 oktober.

Foto: Volleyball World

Veckans tävling avgörs 27 september - 1 oktober och är en Beach Pro Tour Elite16, vilket betyder att den spelas på allra högsta världstournivån. Endast de främsta lagen i världen kan kvalificera sig för turneringen, där stora prissummor och mängder av rankingpoäng står på spel.

För arrangören blir tävlingen en del av generalrepetitionen inför Paris-OS 2024, där beachvolley är en av de största sporterna. Det märks inte minst på de storslagna planerna om att grenen ska avgöras på Marsfältet (Champ de Mars) framför Eiffeltornet, där en arena för över 12 000 åskådare kommer byggas upp. Veckans turnering spelas visserligen inte framför Eiffeltornet, men väl på extremt klassisk mark i form av Rolland-Garros.

Svenska Europamästarna David Åhman och Jonatan Hellvig skulle ha klivit ner i sanden under torsdagen seedade som tvåa av totalt 16 lag i huvudturneringen, men kommer nu alltså inte till spel på grund av sjukdom.

För dig som ändå vill följa turneringen så livestreamas den på Viaplay Länk till annan webbplats. och volleyballworld.tv.. Länk till annan webbplats.den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats. finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Åhman/Hellvigs nästa tävling blir istället VM som avgörs i Tlaxcala, Mexiko, 6-15 oktober.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet, med Åhman/Hellvig som coachas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, har fått en mycket stark start i jakten på avancemang, detta trots en handskada som höll Jonatan ur spel mer än halva sommaren.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt för Beach Pro Tour Elite16 Paris Länk till annan webbplats. (spelschema, resultat m.m)
Livestreaming på Viaplay Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Livestreaming på Volleybalworld.tv Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-09-28

Senast uppdaterad: 2023-09-28

Visa fler nyheter

Sponsorer