Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-VM: Åhman/Hellvig historiska finalister efter dunderdrama

En nattmangling volley-Sverige aldrig kommer glömma! Åhman/Hellvig besegrade Polens Bartosz Losiak och Michal Bryl i ett skiljeset som hade allt och MYCKET därtill. Segersiffrorna i VM-semifinalen lyder 21-11, 20-22, 18-16 och är historiska, för Sverige har därmed för första gången säkrat en volleymedalj i ett seniorvärldsmästerskap!

Foto: Volleyball World

När domaren dömde 14-12 till Polen i skiljesetet såg den historiska finalplatsen ut att slinka ur händerna på Åhman/Hellvig. Men en lyckad blågul ”challenge” visade att bollen med några millimeters marginal faktiskt hade snuddat motståndarnas baslinje.

13-13 istället och helt andra förutsättningar inför den dramatiska VM-semifinalens definitiva crescendo. Där lyckades Sverige rädda dubbla polska matchbollar – varav en i ett läge där Bryl gick upp och svingade för VM-final – och sedan fullborda vändningen via 18-16 då David Åhman bände in ett diagonalt anfall ur svår vinkel.

Duon intervjuades inne på planen efter matchen och skickade hälsningar till den svenska TV-publiken:
– Det var en match som liknade gårdagens semifinal, när vi gick in i tredje var det bara att köra. Tack för att ni kollar fast det är mitt i natten där hemma i Sverige. Vi ses i morgon, nu går vi för guld!

Förbundskapten Rasmus Jonsson intervjuades i Viaplays livesändning efter dramat:
– Sverige är i VM-final! Det är inte varje dag det händer. Det är faktiskt första gången någonsin i beachvolley och volleyboll. Häftigt som f*n, konstaterade han och fortsatte:

– Det svängde en del får man säga. Vi började första setet med väldigt bra block och försvar och fick Bryl precis dit vi ville. Men han spelade upp sig i andra samtidigt som vi ändå hängde med. Vi hade en jättechans i slutet på andra där vi tyvärr gav bort läget. Sedan ska vi komma ihåg att Polen är ruskigt bra och att de bara hade förlorat ett enda set i VM fram till den här matchen.

Sverige rivstartade skiljesetet och drog iväg till en 6-2-ledning, men Losiak/Bryl bet tillbaka och det rejält. Helt plötsligt var försprånget totalt utraderat vid 6-6 och en kraftig svängning i momentum till polackernas fördel var ett faktum.

– I tredje kändes det ju väldigt bra när vi ryckte ifrån till 6-2, men inte riktigt lika bra när vi lika snabbt tappade till polsk ledning 6-7. Därifrån var det oerhört små marginaler. Vi hade några viktiga block på slutet, samtidigt som David började vända mer på bollen i anfall vilken gjorde att vi tog ett gäng poäng där. Killarna är iskalla i avgörande lägen och har så alltid varit, ända sedan juniortiden. Det är en styrka i det här laget, sammanfattade Jonsson vidare.

Det här var Åhman/Hellvigs sjunde raka seger i vad som är deras allra första världsmästerskap i seniorsammanhang. Sedan tidigare är man dubbla Europamästare och nu är man alltså blott två setvinster från att även kunna titulera sig bäst i världen. Men det stannar inte där. En eventuell världsmästartitel skulle även ge en direktplats till 2024 års OS i Paris, vilket är det svenska teamets stora och långsiktiga mål.

Sista hindret på vägen kommer utgöras av antingen Tjeckiens Perusic/Schweiner eller amerikanerna Crabb/Brunner – de lag som gör upp i nattens andra semifinal med start 03:00 svensk tid.

– Nu kommer vi titta på den andra semifinalen tillsammans, kolla vad motståndarna gör. Sedan är det bara hem och vila och koppla bort killarna från media och sociala medier. I morgon är det en väldigt häftig möjlighet och då gäller det att vi är hungriga, energifyllda och skarpa till tusen.

Finalen visas i Viaplay med svensk kommentering och avgörs sent under söndagskvällen med starttid 22:30.

Så avgörs Beachvolley-VM

Startfältet bestod från början av 48 lag per klass. Totalt 96 lag och 192 deltagande atleter klev in i mästerskapet under slutet på förra veckan och kommer längs resans gång hinna avverka 216 matcher.

De 48 herrlagen lottades in i tolv fyrlagsgrupper, med svenskt deltagande i grupp B tillsammans med Australien, Portugal och Ecuador.

Alla lag inom gruppen mötte varandra en gång. Efter avslutat gruppspel avancerade gruppettorna, grupptvåorna och de fyra bästa grupptreorna direkt till slutspel. De åtta sämst placerade grupptreorna gjorde i en ”lucky looser-omgång” upp om de sista fyra slutspelsplatserna.

32 lag klev in i slutspelsfasen som inleddes med 16-delsfinaler och som därefter har fortsatt med åttondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler. Efter nattens mangling återstår nu bara att vaska fram prispallen genom söndagens medaljmatcher.

Norska världsettorna Anders Mol och Christian Sørum är regerande världsmästare, men slogs under natten ut av Tjeckiens Perusic/Schweiner.

Världsmästerskapets faser:

 • Gruppspel: 6-9 oktober
 • Lucky looser-omgång: 10 oktober
 • 16-delsfinaler: 11 oktober
 • Åttondelsfinaler: 12 oktober
 • Kvartsfinaler: 13 oktober
 • Semifinaler: 14 oktober
 • Bronsmatch och final: 15 oktober

Så följer du Beachvolley-VM!

Samtliga Sveriges matcher visas på Viaplay Länk till annan webbplats.med svensk kommentering genom Albin Falk Hansson och expert Mattias Magnusson. I den här artikeln Länk till annan webbplats.kan du läsa om ett erbjudande som ger 20% rabatt på Viaplay Medium-paketet.

den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats.finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Följ Svensk volleybolls kanaler på Facebook Länk till annan webbplats.och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar om händelseutvecklingen!

Viaplays sändningstider

Gruppspelet
Fredag 6 oktober | Gruppspel
Pass 1 (tre matcher), 22.30-01.30
Tid: 22.30 Åhman/Hellvig, Sverige 2–0 Leon/Marcos, Ecuador

Söndag 8 oktober | Gruppspel
Pass 1 (fyra matcher), 17.00-21.00
Tid: 17.00 Åhman/Hellvig, Sverige 2–0 Pedrosa/Campos, Portugal

Måndag 9 oktober | Gruppspel
Pass 1 (fyra matcher), 17.00-21.00
Tid: 18.00 Åhman/Hellvig, Sverige 2–0 Hodges/Schubert, Australien

Slutspelet:
Onsdag 11 oktober | 16-delsfinaler
Tid Pass 1: 19.00-23.00
Tid Pass 2: 01.00-05.00 (natt mot 12 oktober)

Torsdag 12 oktober | Åttondelsfinaler
Tid: 01.00-05.00 (natt mot 13 oktober)

Fredag 13 oktober | Kvartsfinaler
Tid: 00.00-01.00, 02.00-03.00, 04.00-05.00 (natt mot 14 oktober)

Lördag 14 oktober | Semifinaler
Tid: 01.00-02.00, 03.00-04.00 (natt mot 15 oktober)

Söndag 15 oktober | Bronsmatch
Tid: 20.00-21.00

Söndag 15 oktober | Final
Tid: 22.30-23.30

Fakta om det svenska VM-teamet

De 21-åriga blågula beachvolleykometerna har under de senaste åren skördat internationella framgångar på löpande band, först på ungdomsnivå och sedan i seniorsammanhang. Bara under de två senaste månaderna har duon hunnit med att försvara sin EM-titel, vinna världstourtävling i Hamburg på allra högsta nivån samt korats till världsmästare i spelformen King of the Court. Laget är för närvarande tvåa på världsrankingen och är på god väg att kvalificera sig för 2024 års OS i Paris. Satsningen görs inom ramen för SOK:s stödprogram Topp och Talang, där målet är att kunna konkurrera om medaljer på OS.

Under ledning av förbundskapten Rasmus Jonsson och tränarlegendaren Anders Kristiansson revolutionerar teamet beachvolley som idrott. Deras unika och svårbemästrade spelkoncept Länk till annan webbplats.bygger bland annat på så kallade ”Swedish Jump Sets”; en spektakulär aktion som låter David och Jonatan välja mellan att anfalla på andra- eller tredjeboll. När det utförs rätt kan man finta bort blockspelaren vilket gör det oerhört svårt för motståndarna att försvara sig.

David Åhman
Födelsedatum: 2001-12-20
Moderklubb: Stöcke IF
Längd: 190 cm
Försvar

Jonatan Hellvig
Födelsedatum: 2001-10-05
Moderklubb: Lidingö SK
Längd: 194 cm
Block

Främsta meriter & utmärkelser

 • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Hamburg i Tyskland, 2023
 • Europamästare i Wien, Österrike, 2023
 • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Tepic i Mexiko, 2023
 • Andraplatsplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 i Doha, 2023
 • Sportspegelpriset, Idrottsgalan 2023
 • Europamästare i München, Tyskland, 2022
 • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Challenge i Dubai, 2022
 • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Challenge i Kusadasi, Turkiet, 2022
 • Andraplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 i Kapstaden, Sydafrika, 2022
 • U21-världsmästare, 2021
 • Ungdoms-OS-mästare, 2018
 • Europamästare i U18, U20, och U22
 • Lilla Bragdguldet 2018

Länkar

Officiell turneringssajt Beachvolley-VM 2023 Länk till annan webbplats.
Viaplays sändningar Länk till annan webbplats.
Mer information om Sveriges herrlandslag i beachvolley Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-10-15

Senast uppdaterad: 2023-10-15

Visa fler nyheter

Sponsorer