Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-VM: Silver för David Åhman och Jonatan Hellvig i Mexiko

Det blev inget guld för Sverige i dagens VM-final i Tlaxcala. Men David Åhman och Jonatan Hellvig vinner silver och skriver svensk volleybollhistoria genom att ta hem första svenska volleymedaljen någonsin i ett seniorvärldsmästerskap.
– Jag tycker att vi vinner en silvermedalj, det ska ingen glömma bort, säger tränarlegendaren Anders Kristiansson till Viaplay direkt efter matchen.

Text: Mirjam Zehnder

Det gick inte hela vägen fram till guld för David Åhman och Jonatan Hellvig på Beachvolley-VM i Tlaxcala, Mexiko. Tjeckiska Perusic/Schweiner spelade urstarkt i kvällens final och besegrade svenskarna i tre set med setsiffrorna 21-15, 17-21, 15-13.

– Vi vinner varsitt set ganska övertygande. Sedan förlorar vi tie-break med 13-15, då är skillnaden mellan lagen ganska liten, säger tränaren Anders Kristiansson i Viaplays livesändning direkt efter finaldramatiken.

Sverige fick aldrig grepp om första setet där Tjeckien visade stort spel framför allt i försvaret som gjorde det svårt för David och Jonatan att ta poäng. I andra setet startade de blågula beachkometerna om batterierna, höjde nivån i servemottagning och anfall och tvingade fram ett tredje och avgörande set. Där såg det ut som en säker tjeckisk seger när det stod 12-6 till Tjeckiens fördel. Åhman/Hellvig lyckades dock nästan vända underläget och förlorade setet och matchen till slut bara med minsta möjliga marginalen.

Anders Kristiansson till Viaplay:
– Jag sa till Rasmus (förbundskapten) på läktaren när det var 10-5 i tredje setet, om vi vänder det här så är det ett bragdguld till oss. Och vi var fasen inte långt borta. Sedan kan vi allltid prata om tekniska saker, vad vi borde ha gjort och inte ha gjort för att vinna en sådan match. Vi hade lite dålig servepress tycker jag, vi hade lite för mycket rull på bollen istället för float och kunde inte störa motståndet tillräckligt bra. Dessutom var det för dålig servemottagning i första setet och även i första hälften av skiljesetet gjorde vi för många misstag.

Hur stort är det att Sverige ändå tar silver i det här mästerskapet?
– Det är väldigt stort måste jag verkligen säga. Det är 40 länder som är här och krigar, en stor konkurrens från alla världsdelarna, och vi är en av de få som tar en medalj. Det lilla Sverige med vår lilla beach-community som vi har. Väldigt stort, det här silvret, sammanfattar Kristiansson.

Segern för det tjeckiska paret innebär också en direktplats till OS 2024 i Paris. Men även för världstvåorna David och Jonatan ser det bra ut i OS-kvalet.
– Vi tog mycket poäng här ska ni veta! På vägen till Paris, avslutar Kristiansson.

 

Fler nyheter

Publicerad: 2023-10-16

Senast uppdaterad: 2023-10-16

Visa fler nyheter

Sponsorer