Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U21-VM: Hölting Nilsson / Andersson utmanar i Thailand

7-12 november avgörs 2023 års upplaga av U21-VM i beachvolley i Roi Et, Thailand, där Sverige representeras av Jacob Hölting Nilsson och Elmer Andersson. Volleyboll.se levererar införrapport med förutsättningar och länkar.

Sverige och Österrike har sparrat tillsammans inför U21-VM i Thailand.

Både Jacob och Elmer har tidigare tävlat i blått och gult i internationella ungdomsmästerskap. Högst framgångsrikt dessutom. 2022 vann en då 17-årig Hölting Nilsson U22-EM tillsammans med David Åhman, vars ordinarie partner Jonatan Hellvig där och då var skadad. Elmer Andersson har i sin tur ett fortfarande färskt U18-EM-silver från slutet av augusti i år – en medalj han bärgade tillsammans med Jacobs yngre bror, Hannes Hölting Nilsson.

Jacob, Elmer och förbundskapten Rasmus Jonsson är sedan ett par dagar på plats i Thailand inför det stundande mästerskapet, som blir deras första tillsammans:
– Känslan i laget är bra, vi har varit och tränat i Stockholm tillsammans David (Åhman, reds. anm.) och Jonatan (Hellvig, reds. anm.) i tio dagar innan avresan till Thailand, så förberedelserna har varit mycket bra, säger duon.

Hölting Nilsson, 18, och Andersson, 17, har volleyframtiden för sig, i dubbel bemärkelse. Dels är de fantastiska bolltalanger med potential till framgångsrika karriärer, dels är de bland de allra yngsta i det nalkande ungdomsvärldsmästerskapets startfält, där de alltså kan möta 2-3 år äldre spelare.

– Utvecklingsmässigt är det jättebra för Elmer och Jacob att få mäta sig med de bästa i världen som är ett par år äldre. Det händer mycket hos spelare i de här åldrarna, men Jacob och Elmer är på rätt väg och det ska bli kul att utmana de äldre lagen, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Duon kliver in i tävlingen onsdag 8 november tillsammans med 31 andra lag som delas upp i åtta fyrlagsgrupper. De tre främsta lagen från varje grupp avancerar till slutspelsfasen där det är vinna eller försvinna hela vägen till medaljmatcherna som spelas söndag 12 november.

Sverige spelar i grupp B tillsammans med Brasilien, Kazakstan och Libanon. Premiären går av stapeln 05:20 svensk tid under den extremtidiga onsdagsmorgonen då Dudu / Isac (BRA) radar upp på andra sidan nät. 02:00 natten till torsdag väntar sedan El Chabib / Omar (LEB), medan den tredje och sista gruppspelsmatchen mot Mastikhin / Kulboldyyev (KAZ) avgörs 09:00 på torsdagsmorgonen.

– Det är tio lag i startfältet som har mer världstourpoäng än oss och det är fem lag som har vunnit världstour-tävlingar eller tagit medalj. Solklara favoriter är Canet/Rotar från Frankrike, som redan är etablerade på världstouren. De har bland annat kommit femma i Elite16, kommit nia i EM i Wien och vunnit världstourtävling i Montpellier. Några av de starkaste utmanarna är Hammarberg/Berger från Österrike, som vann världstouren på Mallorca för en vecka sedan, och Fokerots/Bulgacs från Lettland, konstaterar förbundskapten Jonsson.

Hölting Nilsson / Andersson fyller på:
– Vårt främsta mål är att komma till turneringen med ett bra spel och göra bra prestationer. Men självklart vore det också kul om vi kan vara med och utmana om medaljerna.

Mästerskapet streamas på Beach Volleyball Worlds YouTube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., men det är i skrivande stund oklart i vilken omfattning. Spelschema och resultat publiceras löpande på den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats..

Följ Svensk volleyboll på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar. Rapport publiceras på volleyboll.se efter turneringens slut.

Vi önskar det svenska laget stort lycka till!

SVERIGES GRUPPSPELSMATCHER
On 8 nov - 05:20, Gruppmatch 1 vs Brasilien
To 9 nov - 02:00, Gruppmatch 2 vs Libanon
To 9 nov - 09:00, Gruppmatch 3 vs Kazakstan

LÄNKAR
Länk till annan webbplats.
2023 FIVB Beach Volleyball U21 World Championships Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.
VBTV Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.
Facebook Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.
Twitter Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.
Instagram Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.
YouTube Länk till annan webbplats. (Här streamas mästerskapet)
Subscribe to Volleyball World's Newsletter Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-11-06

Senast uppdaterad: 2023-11-07

Visa fler nyheter

Sponsorer