Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Säsongspremiär för Sveriges OS-satsande beachvolleyherrar

Ett nytt beachvolleyår är här! Svenska världstvåorna David Åhman och Jonatan Hellvig premiärspelar på Teneriffa där 2024 års första Queen & King of the Court-turnering avgörs 15-18 februari. Med sig i det stjärnspäckade startfältet har de även ytterligare blågula ”Young Guns” i form av talangfulla duon Jacob Hölting Nilsson och Elmer Andersson.

Från vänster: David Åhman, Jacob Hölting Nilsson, Elmer Andersson, Jonatan Hellvig. Foto: Volleyball World / Johan Almblad

Queen & King of the Court startade 2017 och är ett spelkoncept fyllt av action och spänning. Jämfört med traditionellt matchspel är spelformen snabbare och spelas på tid. Flera lag deltar i en och samma match och tävlar om att samla ihop så många poäng som möjligt i varje omgång. Lagen som samlar ihop minst antal poäng varje omgång slås ut efter hand.

Veckans tävling på Teneriffa är inte en del av Beach Pro Tour, Internationella Volleybollförbundets världstour, men markerar ändå starten på tävlingssäsongen för många av världens främsta lag. Utöver de svenska lagen kommer exempelvis norska världsettorna Mol/Sørum, tjeckiska världsmästarna Perusic/Schweiner och polska VM-bronsmedaljörerna Losiak/Bryl vara med och göra upp om att krönas till kungar.

Tävlingen inleds under torsdagen och avgörs på Playa de los Cristianos där många lag i världstoppen hänger så här års för att lägra och förbereda sig inför året. Ett annorlunda format jämfört med tidigare King of the Court-turneringar kommer användas, med tre matcher per dag och där vinnarna i varje match säkrar avancemang till söndagens stora final.

De svenska lagen deltar i följande matcher:
Match 1, 15 februari – 16:00: Åhman/Hellvig
Match 3, 16 februari – 17:00: Hölting Nilsson/Andersson
Match 4, 17 februari – 16:00: Hölting Nilsson/Andersson

"The Royal Final" spelas med start 18:00 på söndag!

Förbundskapten Rasmus Jonsson inför säsongspremiären:
– Vi har tränat mer och haft mindre ledigt än våra konkurrenter sedan vi vann världstourfinalen. Fokus har legat på att vässa och utveckla våra vapen. Fram till det här lägret har vi tränat själva med de fem spelarna som är med i programmet (Erik Ask är den femte, reds. anm.) för att kunna styra träningarna själva och kunna jobba med fokus på utveckling. Senaste veckan har vi testat vingarna mot övriga världstoppen och det ser lovande ut.

Coachkollegan Anders Kristiansson fyller på:
– Jacob och Elmer har tagit många individuella steg. Nu hoppas jag se att de kan och vågar få ihop det mot rutinerade seniorer. Slutlig placering mindre viktig, men de ska vara med i matchen. David och Jonatan har sett bra ut under vinterns träningar. En del nya skills hoppas jag ska höja effektiviteten i vanliga tävlingar. Om det gäller även här kan det bli en bra placering i finalen.

Samtliga matcher visas på King of the Courts streamingkanal Länk till annan webbplats. samtidigt som spelschema och resultat levereras på den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats..

Svenska beachvolleyundret

Svensk beachvolley är het. Både i vårt avlånga land och i den väldiga volleyvärlden. Genomslaget orkestreras av ledarteamet Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson och deras 22-åriga verkställande adepter David Åhman och Jonatan Hellvig, som tillsammans ständigt utvecklar det unika spelkoncept med vilket man revolutionerar sin idrott.

Om 2022 var det stora genombrottsåret så var 2023 året man befäste sin plats i den absoluta världstoppen. Ett EM-guld försvarades, ett historiskt VM-silver spelades hem och hela fyra segrar på högsta världstournivån säkrades, inklusive världstourfinalen.

För det belönades teamet med tre nomineringar till Idrottsgalan, där David och Jonatan senare mottog priset som Årets Lag inom svensk idrott och samtidigt slutade på fjärde plats i Jerringprisomröstningen.

Åhman/Hellvig är i skrivande stund tvåa på världsrankingen och på vippen att kvalificera sig för 2024 års Sommar-OS i Paris, där beachvolleyn ska avgöras vid Eiffeltornets fot. Duon är redan uttagen av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och har spelat ihop mer än tillräckligt med rankingpoäng, men behöver i enlighet med FIVB:s kvalregler ställa upp i ytterligare två tävlingar för att bli formellt klara för OS-spel.

Mycket glädjande är även att det bakom Åhman/Hellvig kommer upp ytterligare unga talanger som skolas i samma koncept, utvecklas snabbt och gör allt större avtryck. Nämnda Jacob Hölting Nilsson, 19, och Elmer Andersson, 17, ingår i SOK:s stödprogram Topp & Talang med målet att konkurrera om OS-medaljer i framtiden. Erik Ask är också en del av herrlandslagets toppteam som leds av firma Jonsson/Kristiansson och som sedan drygt en vecka träningslägrar på Teneriffa.

Vi önskar hela gänget lycka till i årets tävlingspremiär!

LÄNKAR

Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats.
Streaming Länk till annan webbplats.
Om Sveriges beachvolleyherrar

Fler nyheter

Publicerad: 2024-02-15

Senast uppdaterad: 2024-02-17

Visa fler nyheter

Sponsorer