Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig segrare i stjärnspäckade säsongspremiären

Våra svenska beachvolleykometer David Åhman och Jonatan Hellvig inleder 2024 på bästa sätt genom att i stor stil vinna veckans stjärnspäckade King of the Court-turnering på Playa de los Cristianos, Teneriffa

Fr. vänster: Anders Kristiansson, Elmer Andersson, David Åhman, Jonatan Hellvig, Jacob Hölting Nilsson, Rasmus Jonsson.

Queen & King of the Court startade 2017 och är ett spelkoncept fyllt av action och spänning. Jämfört med traditionellt matchspel är spelformen snabbare och spelas på tid. Flera lag deltar i en och samma match och tävlar om att samla ihop så många poäng som möjligt i varje omgång. Lagen som samlar ihop minst antal poäng varje omgång slås ut efter hand.

Veckans tävling på Teneriffa var inte en del av Beach Pro Tour, Internationella Volleybollförbundets världstour, men markerade ändå starten på tävlingssäsongen för många av världens främsta lag. Exempelvis deltog norska världsettorna Mol/Sørum, tjeckiska världsmästarna Perusic/Schweiner och polska VM-bronsmedaljörerna Losiak/Bryl.

Åhman/Hellvig dominerade från början till slut och tog sig genom turneringen som vinnare av varje enskild omgång, totalt sex till antalet.

I söndagskvällens Royal Final tampades man med några världens främsta spelare, bland annat nämnda Mol/Sørum, men imponerade med både sedvanligt spektakulär finess och underbart lugn på vägen fram till att man kröntes till Playa de los Cristianos kungar.

Även framtidsnamnen Jacob Hölting Nilsson och Elmer Andersson deltog och visade framfötterna i lördagens tillställning där de nådde avgörande tredjerundan, men missade sedan finalavancemang.

Vi gratulerar hela teamet till framgångarna och den fina starten på det mäktiga tävlingsåret 2024. I början av mars fortsätter äventyret med säsongens första världstourtävling, vilken avgörs i Doha.

Svenska beachvolleyundret

Svensk beachvolley är het. Både i vårt avlånga land och i den väldiga volleyvärlden. Genomslaget orkestreras av ledarteamet Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson och deras 22-åriga verkställande adepter David Åhman och Jonatan Hellvig, som tillsammans ständigt utvecklar det unika spelkoncept med vilket man revolutionerar sin idrott.

Om 2022 var det stora genombrottsåret så var 2023 året man befäste sin plats i den absoluta världstoppen. Ett EM-guld försvarades, ett historiskt VM-silver spelades hem och hela fyra segrar på högsta världstournivån säkrades, inklusive världstourfinalen.

För det belönades teamet med tre nomineringar till Idrottsgalan, där David och Jonatan senare mottog priset som Årets Lag inom svensk idrott och samtidigt slutade på fjärde plats i Jerringprisomröstningen.

Åhman/Hellvig är i skrivande stund tvåa på världsrankingen och på vippen att kvalificera sig för 2024 års Sommar-OS i Paris, där beachvolleyn ska avgöras vid Eiffeltornets fot. Duon är redan uttagen av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och har spelat ihop mer än tillräckligt med rankingpoäng, men behöver i enlighet med FIVB:s kvalregler ställa upp i ytterligare två tävlingar för att bli formellt klara för OS-spel.

Mycket glädjande är även att det bakom Åhman/Hellvig kommer upp ytterligare unga talanger som skolas i samma koncept, utvecklas snabbt och gör allt större avtryck. Nämnda Jacob Hölting Nilsson, 19, och Elmer Andersson, 17, ingår i SOK:s stödprogram Topp & Talang med målet att konkurrera om OS-medaljer i framtiden. Erik Ask är också en del av herrlandslagets toppteam som leds av firma Jonsson/Kristiansson och som sedan drygt en vecka träningslägrar på Teneriffa.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-02-19

Senast uppdaterad: 2024-02-19

Visa fler nyheter

Sponsorer