Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Första titeln för Hölting Nilsson/Andersson

Unga svenska beachvolleyfenomenen Jacob Hölting Nilsson/Elmer Andersson fortsätter sin fantastiska resultatrad efter U22-EM titeln för bara några veckor sedan. Under lördagen säkrade duon nu guld på en Beach Pro Tour Futures-turnering i Rakvere, Estland, den första på Beach Pro Tour, efter att ha kvalat in i en huvudtävling för första gången någonsin!

Text: Mirjam Zehnder

Jacob Hölting Nilsson och Elmer Andersson högst uppe på pallen i Rakvere, Estland. Foto: CEV.

U22-EM guld i juni, och nu alltså toppen av podiet i Rakvere. Bakom världsettorna Åhman/Hellvig fyller de nya blågula talanger Jacob Hölting Nilsson, 19, och Elmer Andersson, 18, på och levererar storartade resultat!

Beach Pro Tour Futures ingår i Beach Pro Tour-världstourtävlingskonceptet som består av tre nivåer. Futures fungerar som språngbrädda för många att ta klivet upp till Challenger, och sedan till högsta nivån Elite16, där Åhman/Hellvig storspelar. 

Hölting Nilsson/Andersson inledde turneringen med kvalspel under tisdagen och tog sig in i huvudturneringen med en seger mot Schweiz i två raka set. En förlust i en av två gruppspelsmatcher innebar att Hölting Nilsson/Andersson fick ta en extra omgång på vägen till finaeln genom åttondelsfinalen, vilket resulterade i ytterligare en suverän 2-0-seger mot Grekland.

Kvartsfinalen som följde avgjordes i tre spännande set med Sverige som tog det längsta strået mot Belgien.Och när Nolvak/Tiisaar (EST) under lördag förmiddag tvingades bryta semifinalmatchen efter en skada stod klart att Hölting Nilsson/Andersson hade säkrat ytterligare en pallplats på den internationella beachvolleyscenen.

I finalen ställdes svenskarna mot hemmalaget Piik/Korotkov, och väl där blev det ny kross. Hölting Nilsson/Andersson var stabila i båda spelade set och visade att titeln i Estland troligtvis inte var den sista. Siffrorna skevs till hela 21-16, 21-18, premiärsegern på touren blev ett faktum.

– Vi båda var ganska överraskade över vinsten, det är första gången vi kvalar in i maindraw och att lyckas vinna då känns ju otroligt! Vi har hållit ihop spelet på ett väldigt bra sätt och haft tålamod och lugna med oss genom hela turneringen och hålla på de principer vi värdesätter, säger Elmer och Jacob till volleyboll.se.

Jacob (Ystads VK) och Elmer (Habo Wolley) ingår i SOK:s Topp- & Talangprogram och är en del av det svenska herrlandslaget i beachvolley tillsammans med världsettorna David Åhman och Jonatan Hellvig. Spelargruppen leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och tränarlegendaren Anders Kristiansson.

Tränarduon förbereder sig i skrivande stund för finalen på Beach Pro Tour Elite16-tävlingen i Schweiz med David Åhman och Jonatan Hellvig och gläds åt framgångarna hos sina unga talanger.

Anders Kristiansson:
– Elmer och Jacob är två hårt jobbande och serösa killar som tagit riktiga kliv hela vintern och våren. Många verktyg har tillverkats, och det flitiga spelandet på sistone har lärt dem att använda dessa vid rätt situationer. Mognaden i deras spel är påtaglig; nu gäller det bara att fortsätta och ta ytterligare skalper, poäng och steg på rankingen.

– Jacob och Elmer har tränat riktigt bra under lång tid med Åhman/Hellvig och har utvecklat sina skills och val. De tar steg framåt hela tiden och att vinna sin första världstourtävling vid 18 och 19 års ålder visar att vi verkligen är på rätt väg, säger en glad Rasmus Jonsson.

På den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns samtliga resultat samlade. Matcherna finns att streama i repris på eurovolley.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-07-06

Senast uppdaterad: 2024-07-06

Visa fler nyheter

Sponsorer