Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sandberg/Johansson redo för sommarpremiären i Ljungby

Sommaren är äntligen här och det är dags att inviga elittouren 2023! Vi inleder där vi avslutade, första elittourstoppet för sommaren är nämligen Ljungby, som stod som arrangör för fjolårets tourfinal. Turneringen spelas kommande helg 3-4 juni och är en SBT 4-star, som är den näst högsta nivån på beachvolleytouren. Fjolårets vinnare i SBT Ljungby, team Sandberg/Johansson är redo att fightas för att försvara sin titel.

Värnamoduon Sandberg/Johansson stod för en skrällseger i SBT Ljungby 2022. Foto: privat

Touren hade i år en rekordtidig smygpremiär i Göteborg Länk till annan webbplats. i april men nu är det äntligen dags för den officiella premiären! Arrangörsorten Ljungby anordnade ytterligare ett tourstopp i maj under förra säsongen, bortsett från tourfinalen. Där stod team Sandberg/Johansson för en skrällseger som tionderankat lag på damsidan.

Värnamo-duon är med även i år och har sedan förra säsongen klättrat upp i rankingpoäng. Ella Sandberg och Ljungby VBK-fostrade Frida Johansson kliver in i tourpremiären 2023 som andrarankade dam-par, med 2560 rankingpoäng.

- Det ska såklart bli jätteroligt. Förra året lyckades vi skrälla och vinna vilket var helt sjukt. Hittills i år efter den avslutade inomhussäsongen med Värnamo har vi inte hunnit träna ihop oss så mycket än så vi har inte allt för höga förväntningar, utan går in med inställningen att göra vårt bästa i varje match och se hur långt det räcker, säger Ella Sandberg.

Har ni sättit upp något mål för SBT och beachsommaren 2023?

- Ja, men det har vi. Vår gemensamma målsättning i år är att vi vill vinna minst ett tourstopp och även slå vår SM-placering från förra året. Första stoppet i Ljungby är ju lite som ”hemmaplan” för oss så vi vill såklart också bjuda ”hemmapubliken” på bra spel och mycket försvar på vår planhalva, avslutar Ella.

SBT 4-star

SBT 4-star är den näst högsta nivån på svenska beachvolleytouren. Här tävlar dam- och herrelit om rankingpoäng och prispengar. På touren 2023 avgörs tävlingarna i en sprudlande atmosfär, där de 8-16 högst rankade lagen i Sverige gör upp om att ta sig till säsongens stora crescendo, Tourfinalen i Kalmar! Om du inte kan vara på plats, sänder vi alla matcher från Center Court! Länk till annan webbplats.

Spelplats: Ljungby Beachvolley Arena

Antal lag per klass: 16

Speldagar: 2 (3-4 juni)

Prispengar: 10.000kr

Tourpremiären i Ljungby är den första av totalt tio deltävlingar som kommer att spelas runtom i Sverige under sommaren, som avslutas med den prestigefyllda tourfinalen helgen 25-26 augusti i Kalmar.

- Förberedelserna inför helgens turnering har gått bra, vi har använt vår erfarenhet från de tourstoppen vi arrangerade förra sommaren och det har verkligen underlättat. I år är upplägget lite annorlunda, där streamingen kommer att vara fokuserad på Centercourten och vi har jobbat mycket gemensamt för att få till detta upplägg så bra det bara går, säger Anders Johansson, projektledare SBT Ljungby.

Du nämner att ni tagit lärdom från förra året, då ni arrangerade ett tourstopp och även den stora tourfinalen, vad betyder det för er att i år få stå som värd för tourpremiären?

- Det ska bli jätteroligt. Vi tycker ju att vi har väldigt bra förutsättningar här i Ljungby för att arrangera den här typen av tävlingar då vi har hela elva fasta banor, i en härlig miljö som är nära till utebad, camping, klubbstugan m.m. Vi hoppas och tror även att vi ska kunna etablera detta evenemang som en återkommande folkfest för både publik och spelare, avslutar Anders.

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Vi önskar alla tävlande lag ett stort lycka till inför morgondagens elittourpremiär!

LÄNKAR

Officiell turneringsida Länk till annan webbplats.
Spelschema SBT Ljungby Länk till annan webbplats.
Livestream från Centercourt (abonnemang krävs) Länk till annan webbplats.
Livestreaming SBT 2023 - All info du behöver! Länk till annan webbplats.
SBT - Alla tio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-02

Senast uppdaterad: 2024-02-29

Visa fler nyheter

Sponsorer