Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ny stjärnspäckad turnering och stor prissumma väntar i Åhus

Swedish Beach Tour rullar söderut och vi är framme vid juli månads fjärde och sista tourstopp, Åhus. För tredje året i rad återvänder touren till Åhus evenemangsstrand. Samtidigt som beachvolleyfestivalen går av stapeln spelas det under tre dagar en SBT 5-star, med många kända SBT-profiler i startfältet som ska göra upp om den stora prissumman på 50 000 kronor

Text: Andreas Härneman

Joel Isaksson tävlar återigen inför hemmapublik under helgens SBT i Åhus. Foto: Robert Boman

Åhus gjorde premiär som SBT-arrangör under sommaren 2021 och det blev genast ett väldigt uppskattat arrangemang. Likt 2021 & 2022 anordnar Slow Down Beachvolley Roslagen även i år “beachvolleyfestivalen”, som 2023 innefattar möjligheter till högklassig beachträning, open svart & grön, 4-mannaturnering och det som inleder veckan, en SBT 5-star. I startfältet finner vi många intressanta lag. Isaksson/Grahn, Jernbeck/Rudberg och Ramén/Isaksson har alla koppling till arrangörsföreningen, Slow Down.

Fjortonåriga (!) Teddie Engvall, som vann U15-SM i beachvolley på Tylösand så sent som i fjol, gör även sin SBT-debut och spelar tillsammans med Anton Isaksson under helgen i Åhus och båda pojkarna representerar även Slow Down. En ytterligare ljusglimt under helgen är även att den välkända SBT-profilen, Jakob Molin, är tillbaka på SBT, efter att ha drabbats av en allvarlig olycka i vintras. Länk till annan webbplats. Vi är väldigt glada över att ha dig tillbaka på touren, Jakob!

Projektledare för SBT 5-star Slow Down Beachvolleyfestival, Hans Isaksson, berättar om förutsättningarna inför helgen.

– Snart öppnar vi upp Slow Down Beachvolleyfestivalen på Täppestranden i Åhus för tredje året i rad. En fantastisk strand mitt i Åhus som kommunen byggt endast för idrottsevent med plats för över 50 Beachplaner om man vill. Vi tar över stranden på söndag morgon efter att världens största beachhandbollsturnering avslutas klockan 23.00 på lördagkvällen. Från 07.00 på söndagsmorgonen sätter vi upp 10 banor samt servering med craft beer, smashburgers och sallader samt legenden Jonas Libergs diskjockey och kommentatorsbås. Allt ska vara färdigt till söndag lunch, säger Hans i en intervju med Swedish Beach Tour.

Vad har ni i “Team Slow Down” för förväntningar på helgen?

– SBT 5 star Åhus 2023 har ett väldigt starkt startfält både på herr och damsidan. Vi har även höjt prissumman från förra året, från 40 000 till 50 000, vilket är en av de största på toursäsongen. Vi vill givetsvis heja fram våra lag från Slow Down Beachvolley Roslagen, som alla varit nere och tränat med oss i Thailand i vintras. Helene Jernbeck från Slow Down och Hulda Rudberg (GBC) blev i somras bästa lag i Norra Europa som segrare i NEVZA och 19-åringarna Linus Isaksson (Slow Down) och Theodor Grahn (Habo Wolley) har imponerat stort med sina två tourvinster i år. Fabian Ramén (Malmö VK) och Fabian Isaksson (Slow Down), som delade på sig förra helgen på Tofta resulterade i ett guld och en bronsplats är tillbaka tillsammans igen nu i Åhus, vilket ska bli roligt att se. Som lokalt wildcard-lag hoppas vi även på 14-åringa stortalangen Teddie Engvall som vann U15-SM förra sommaren och som spelar med Anton Isaksson, som båda också representerar Slow Down, fortsätter Hans.

Det är ett stort arrangemang ni bjuder på, kan du ta oss igenom veckan från start till mål?

– Ja beachvolleyfestivalen är verkligen sommarens höjdpunkt för många här. Vi inleder på söndag med gruppspel för SBT 5-star & samtidigt en U-18 turnering, där viktiga rankingpoäng inför den kommande SM-veckan Länk till annan webbplats. på Tylösand står på spel. På måndagen inleds åttondels- och kvartsfinalsfasen av SBT-turneringen, samtidigt som det kommer att spelas en 2-manna mixedturnering. Tisdag 25/7 inleds våra träningspass för beachvolleyspelare som vill få högkvalitativ träning med rutinerade spelare. Tisdagen bjuder även på en “generationsdubbel”, där spelare från samma familj och olika genrationer tävlar tillsammans. Sist men inte minst spelas ju även finaldagen för SBT 5-star under tisdagen, där det bjuds på “SBT after-party” efter att finalerna har spelats, med preliminär starttid klockan 19. Veckan fortsätter hela vägen till lördag 29/7 med träningspass och 4-mannaturnering och avslutas med open-grön & open-svart under lördagen. Det ska bli otroligt roligt och vi ser verkligen fram emot att veckan ska kicka igång nu, avslutar Hans.

Några som imponerat stort under SBT-säsongen 2023, med hittills två guld och ett silver på fem tourstopp, är Linus Isaksson (Slow Down) & Theodor Grahn (Habo Wolley). I en intervju med Swedish Beach Tour berättar succélaget om känslorna inför helgen på “hemmaplan”

– Vi ser så väldigt mycket fram emot att spela touren på “hemmaplan” framför förhoppningsvis en del hemmapublik som har hängt med oss i Thailand i vintras. Vi hoppas att kunna ta oss så långt som möjligt. Förhoppningvis kan vi leva upp till vad rankningen visar men det blir såklart svårt. Det ska bli en jättekul turnering att spela med många bra lag.

SBT 5-Star

SBT 5-star är den högsta nivån på svenska beachvolleytouren. Här tävlar sverigeeliten om högst antal rankingpoäng och prispengar. På touren 2023 avgörs tävlingarna i en sprudlande atmosfär, där de 8-16 högst rankade lagen i Sverige gör upp om att ta sig till säsongens stora crescendo, Tourfinalen i Kalmar!

Spelplats: Åhus havsbad, Täppetstranden

Antal lag per klass: 16

Speldagar: 3

Prispengar: 50.000 kr

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Streaming – samtliga matcher livesänds!

Om du inte har möjlighet att vara på plats så livestreamas alla matcher hela helgen! Unna dig SBT:s säsongskort för endast 359 kr Länk till annan webbplats. eller köp access till SBT 5-star Slow Down Beachvolleyfestival för knappa 109 kronor Länk till annan webbplats. och följ alla tre speldagar hemma i tv-soffan!

Vi önskar alla tävlande lag och Team Slow Down Beachvolley Roslagen ett stort lycka till inför helgens tourstopp!

LÄNKAR

Officiell turneringsida Länk till annan webbplats.

Spelschema SBT 5-Star Slow Down Beachvolleyfestival Länk till annan webbplats.

Livestream – se alla matcher live under helgen här! Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

SBT – Alla tio deltävlingar! Länk till annan webbplats.

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-22

Senast uppdaterad: 2024-02-29

Visa fler nyheter

Sponsorer