Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Östersund värdstad för Snowvolley-SM 2020

Fram med kalendern! Lördagen den 22 februari avgörs 2020 års upplaga av Snowvolley-SM i Östersund.

Premiärupplagan 2019 var en succé där totalt åtta dam- och herrlag konkurrerade om SM-titlarna. Östersundspubliken flockades nyfiket runt den vintriga arenan för att få en glimt av den för många helt nya sporten.

- Snowvolley-SM 2019 var en upplevelse för alla inblandade. Turneringen markerade starten på någonting nytt, den där dagen i Östersund såg vi historia skrivas. Lagen och spelarna visade att volleyboll är en idrott som kan utövas på både sportgolv, i sand och i snö. Arrangemanget gav mersmak, vi är förväntansfulla inför 2020 års upplaga av mästerskapet och fulla av tillförsikt inför snowvolleyns fortsatta utveckling i Sverige, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet. 

- Vi är stolta och glada att Volleybollförbundet väljer att återkomma till Östersund för att arrangera Snowvolley-SM, säger Calle Hedman, Centrumutvecklare Destination Östersund.

När det unga mästerskapet nu ska avgöras för blott andra gången är det på nytt föreningen KFUM Volleyboll Östersund som står arrangör.

- Det känns roligt och inspirerande att åter få arrangera Snowvolley-SM. Efter premiären 2019 är vi taggade att göra en ännu bättre, större och häftigare tillställning 2020, säger Daniel Anundgård, föreningens ordförande.
- Som förening fick vi en härlig boost i alla led när eliten kom så nära. Nu pratar vi exempelvis om att hänga med i våra nationella serier nästa år på herrsidan. Jag har fått några förfrågningar från personer utanför vår förening som undrar om snowvolley och som önskar prova på, så det ska bli riktigt skoj att få berätta att vi kör igen!


Foto: Jakob Birgersson

Växer lavinartat

Snowvolley växer lavinartat och har på några år utvecklats från en liten avknoppning av beachvolley till en officiell gren antagen av både Europeiska Volleybollförbundet (CEV) och Internationella Volleybollförbundet (FIVB). Idag finns både en världstour samt internationella mästerskap som EM och VM.

2018 och 2019 var viktiga år i svensk snowvolleyhistoria. I mars 2018 deltog Talar Kirkor och Josefine Tivefälth (Göteborg Beachvolley Club) som första svenska lag i en Europatourtävling i snowvolley. Ganska exakt ett år senare, närmare bestämt den 9 mars 2019, avgjordes så den allra första SM-turneringen.

Efter en intensiv speldag, inramad av en fantastisk skådeplats i form av Östersunds vinterpark belägen på Storsjöns is, och med optimala förutsättningar i och med det krispigt kristallklara vintervädret, korades Kristina Thurin, Susanna Thurin och Hanna Hellvig samt Joakim Svedberg, Björn Berg och Philip Franzon till de historiska, första svenska mästarna på dam- respektive herrsidan.


Foto: Jakob Birgersson

Mästerskapet utökas

Inför 2020 års upplaga av Snowvolley-SM är förhoppningen och målet att mästerskapet ska växa. Det gäller såväl arrangemanget som antalet lag, som nu utökas från fyra till sex per kön.

I övrigt är upplägget i mångt och mycket det samma. Varje lag som anmäler sig ska bestå av minst tre och max fyra spelare, varav tre får befinna sig samtidigt på planen, medan den fjärde agerar avbytare. Själva spelplanen är lika stor som i beachvolley, det vill säga 8x16 meter. Antalet set är också desamma, alltså bäst av tre, men till skillnad från hur det ser ut i den sandiga syskongrenen är det först till 15 poäng i varje set som gäller i snowvolley. Fullständiga regler hittar ni här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Anmälningsslussarna öppnar de närmaste veckorna. I väntan på det är det läge att ringa ihop ditt lag och pulsa ut i snön för att slipa på samspelet och lägga upp en träningsplan som ger garanterad toppform till den 22 februari.

FAKTA: Snowvolley-SM 2020
Datum: 2020-02-22
Plats: Östersund
Arrangör: KFUM Volleyboll Östersund, Svenska Volleybollförbundet
Antal lag: Sex dam, sex herr. 


Foto: Jakob Birgersson

Fler nyheter

Publicerad: 2019-12-13

Senast uppdaterad: 2019-12-13

Visa fler nyheter

Sponsorer