Nya rekommendationer sätter stopp för tävling och match
Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det är Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer.
Onsdagen den 1 april kom Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer i så kallade allmänna råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., utifrån regeringens förbud mot sammankomster med fler än 50 personer. Där står att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper ska skjutas upp för att minska smittspridning av coronavirus. Något som Riksidrottsförbundet och Svenska Volleybollförbundet ställer sig bakom.
Torsdagen den 2 april gjorde Folkhälsomyndigheten ett förtydligande kopplat till träningsmatcher. I de allmänna råden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. står fortsatt att träningsmatcher bör skjutas upp, men Folkhälsomyndigheten förtydligar samtidigt att det kan vara okej att genomföra träningsmatcher Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som samlar färre än 50 personer, om de allmänna råden i övrigt kan följas. Så här skriver Riksidrottsförbundet i frågan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
– Det är bra att Folkhälsomyndigheten nu tydliggjort detta. Jag har svårt att se att det är så många idrotter som kommer att kunna fortsätta genomföra träningsmatcher med hänsyn till de allmänna råden "undvik närkontakt mellan idrottsutövare" och "undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande", säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
I Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer finns även andra punkter som riktar sig till idrottsrörelsen. Råd i punktform från Folhälsomyndigheten:
- Undvik närkontakt mellan idrottsutövare
- Om möjligt håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
- Skjut upp matcher, tävlingar och cuper
- Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
- Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande
Folkhälsomyndighetens allmänna råd i sin helhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De nya rekommendationerna understryker vikten av att hålla fysiskt avstånd till varandra. Idrottsföreningar kan dock fortsätta träna – så länge de följer Folkhälsomyndighetens riskbedömning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och de punkter som anges ovan.
- I tider där många känner oro blir idrotten extra viktig, inte minst för barn och ungdomar. Kompisarna, laget och föreningen skänker trygghet, samtidigt som glädjen som kommer av att röra på sig tillsammans bidrar till en mångsidig och aktiv tillvaro. Vi uppmuntrar till att träningsverksamheten fortsätter utifrån varje förenings specifika förutsättningar. Det måste rimligtvis inte vara genom traditionella volleyboll- och beachvolleyträningar, det viktiga är att lagen och föreningarna gör saker tillsammans, gärna utomhus, säger Martin Kihlström, förbundschef Svenska Volleybollförbundet.
Utifrån rådande omständigheter ska aktiviteterna anpassas för att minimera risken för smittspridning. Arrangören av verksamheten ska göra en riskbedömning enligt riskbedömningsverktyget som finns på den här sidan Länk till annan webbplats. och anpassa aktiviteten utifrån resultatet.
Generella råd
- Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
- Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus.
- Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
- Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
- Dela inte vattenflaskor och liknande som kan överföra saliv.
- Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera efter varje persons användning.
- Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
Vänligen observera att informationen som delges ovan gäller tills vidare, men att nya beslut och rekommendationer kan komma med kort varsel utifrån den information som kommer från Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet och kommunala myndigheter. Svenska Volleybollförbundet uppmanar därför alla föreningar att hålla sig uppdaterade, bland annat via länkarna som listas nedan.
LÄNKAR
Riksidrottsförbundets löpande information
Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd Länk till annan webbplats.
Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg Länk till annan webbplats.
Folkhälsomyndighetens löpande information om coronaviruset Länk till annan webbplats.
Utrikesdepartementets reseinformation Länk till annan webbplats.
Krisinformation.se Länk till annan webbplats.
LÄS MER
Svenska Volleybollförbundets löpande information om coronaviruset
Länk till annan webbplats.Svenska Volleybollförbundets beslut och åtgärder
Länk till annan webbplats.SM-slutspelet och seriespelet avslutas
Länk till annan webbplats.OS i Tokyo flyttas till 2021
Länk till annan webbplats.Lugnande besked om LOK-stödet
Länk till annan webbplats.Halv miljard till idrotten Länk till annan webbplats.