Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Uppdaterade råd från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet

Folkhälsomyndighetens allmänna råd gäller. Men nytt från och med fredagen den 17 april är undantag på en punkt: Barn till och med 18 år får spela matcher, tävlingar och cuper – om riskbedömning görs som tar hänsyn till övriga råd och gällande förbud.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd Länk till annan webbplats. som gäller idrotten:
• Undvik närkontakt mellan idrottsutövare.
• Om möjligt, håll träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.
• Skjut upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.
• Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel.
• Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande.

I uppdateringen av allmänna råden är barn och ungdomar till och med 18 år undantagna punkt 3 – och kan alltså spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. Fortfarande ska en riskbedömning göras Länk till annan webbplats., övriga fyra råd vägas in och även hänsyn tas till rådande förbud för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Folkhälsomyndigheten meddelar också att de i enlighet med de allmänna råden fortsatt avråder från tävlings- och träningsmatcher för vuxna.

Volleybollförbundets hållning

Svenska Volleybollförbundet följer Folkhälsomyndighetens råd Länk till annan webbplats., Riksidrottsförbundets rekommendationer Länk till annan webbplats. och regeringens

förbud av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

.

Baserat på det, och med utgångspunkt i att gällande myndighetsråd och regeringsbeslut efterföljs samt att riskbedömning görs för varje enskild aktivitet, är Volleybollförbundets hållning att medlemsföreningar kan:
• fortsätta med träningsverksamhet, företrädesvis utomhus.
• arrangera lokala utomhustävlingar för barn och ungdomar aktiva inom arrangerande förening eller en till arrangören närliggande förening.

Svenska Volleybollförbundet har sedan tidigare fattat beslut om att ställa in vårens nationella tävlingar i volleyboll och beachvolley. Besluten står fast. På den här sidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. listar vi vilka tävlingar som berörs.

I tider där många känner oro blir idrotten extra viktig, inte minst för barn och ungdomar. Kompisarna, laget och föreningen skänker trygghet, samtidigt som glädjen som kommer av att röra på sig tillsammans bidrar till en mångsidig och aktiv tillvaro. Folkhälsomyndigheten har gång på gång slagit fast att det är viktigt ur ett hälsoperspektiv att barn och unga fortsätter att röra på sig.

Svenska Volleybollförbundet uppmuntrar därför att träningsverksamheten fortsätter utifrån varje förenings specifika förutsättningar samt inom ramen för Folkhälsomyndighetens råd och Riksidrottsförbundets rekommendationer. Det måste rimligtvis inte vara genom traditionella volleyboll- och beachvolleyträningar, det viktiga är att lagen och föreningarna gör saker tillsammans.

Anpassa aktiviteterna

Utifrån rådande omständigheter ska aktiviteterna anpassas för att minimera risken för smittspridning. Arrangören av verksamheten ska göra en riskbedömning enligt riskbedömningsverktyget  Länk till annan webbplats.och anpassa aktiviteten utifrån resultatet.

Generella råd:

  • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
  • Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus.
  • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
  • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
  • Dela inte vattenflaskor och liknande som kan överföra saliv.
  • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera efter varje persons användning.
  • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

Vänligen observera att informationen som delges ovan gäller tills vidare, men att nya beslut och rekommendationer kan komma med kort varsel utifrån den information som kommer från Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet, regering och kommunala myndigheter. Svenska Volleybollförbundet uppmanar därför alla föreningar att hålla sig uppdaterade, bland annat via länkarna som listas nedan.

LÄNKAR
Riksidrottsförbundets löpande information
Folkhälsomyndighetens uppdatering av de allmänna råden Länk till annan webbplats.
Folkhälsomyndighetens riskbedömningsverktyg Länk till annan webbplats.
Folkhälsomyndighetens löpande information om coronaviruset Länk till annan webbplats.
Utrikesdepartementets reseinformation Länk till annan webbplats.
Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

LÄS MER
Föreningsenkät om coronas konsekvenser Länk till annan webbplats.
Svenska Volleybollförbundets löpande information om coronaviruset
Länk till annan webbplats.
Svenska Volleybollförbundets beslut och åtgärder Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-04-17

Senast uppdaterad: 2020-04-21

Visa fler nyheter

Sponsorer